Yleinen

TOP-5 kysy asiantuntijalta – mietitkö sinäkin näitä?

Fressis.fi:n huippusuositulla Kysy asiantuntijalta -palstalla on 5 aihetta, joista kysytään eniten. Mitä ne ovat, ja miten asiantuntija vastaa? 

TOP-5 kysy asiantuntijalta – mietitkö sinäkin näitä?

 1. Seksitaudit: Millä tavoilla seksitauti voi tarttua?

Jos olemme toistemme ensimmäiset seksikumppanit, voimmeko silti saada seksitaudin? Entä, jos harrastaa seksiä ensimmäisen seksikumppanin kanssa useammin kuin kerran?

Huoli pois! Jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä muiden kanssa, seksitautia ei voi saadaei vaikka harrastaisi seksiä saman kumppanin kanssa uudestaankin. Jotta seksitaudin voi tartuttaa toiseen, se pitää ensin saada itse joltakulta.  

Mikään seksitauti ei koskaan tartu suutelemalla, halatessa, kätellessä, ruokailuvälineistä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä. 

Sekstitaudin voi saada suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä henkilöiden välillä, joista jompikumpi tai molemmat ovat harrastaneet seksiä jonkun muun kanssa aiemmin. Jos käytössä on seksivälineitä, ne tulee suojata ja puhdistaa käyttöohjeiden mukaan seksitautitartunnan välttämiseksi.  

Lisätietoa seksitaudeista löydät täältä Fressiksestä sekä Väestöliiton sivuilta. 

2. Nuuska: Olisiko vinkkejä käytön lopettamiseen?

Ikenet vuotavat verta, hampaat ovat keltaiset ja hengitys haisee. Aion lopettaa nuuskaamisen, kun kiekko on tyhjä. Tänään käytän vielä kolme nuuskapussia, huomenna kaksi, ylihuomenna kaksi. Viime hetken vinkkejä olisi kiva kuulla.

Jos nuuskan käytön lopettaminen kuin seinään tuntuu liian haastavalta, lopettaa voi nuuskan käyttöä päivä päivältä vähentämällä. Mieti itsellesi sopivin tapa, tee suunnitelma ja pysy siinä. 

Voit korvata nuuskan aluksi esimerkiksi purkalla tai sokerittomilla pastilleilla. Kavereiden kanssa on hyvä sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit. Lopettamisessa auttavat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä löydät Fressiksen tietopankista 

Nuuskaamisen loputtua ikenien kunto usein paranee ja pahanhajuinen hengitys hälvenee. Sinun voisi kuitenkin olla hyvä käydä vielä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaidesi ja ikeniesi kunto.  

Tositarina: Näin Arttu Lindeman pääsi eroon nuuskasta

3. Rakkaus: Haluaisin kertoa tunteistani ihastukselle 

Miten kertoa ihastuksesta muijalle?

Jos kertoisin ihastuksesta, johtaisiko se elämää suurempaan rakkausstooriin? Kenties, tai sitten ei. Ihastuksesta kertominen on aina rohkeaa, koska koskaan ei voi tietää miten ihastus siihen reagoi.  

Näytä ihastus esimerkiksi katsekontaktilla ja hymyllä, hakeutumalla toisen seuraan, kyselemällä kuulumisia tai kutsumalla ihastus vaikka leffaan. Kehuminen tai suoraan ihastuksesta kertominen ovat hyviä tapoja ilmaista toiselle, että hän on kiinnostava.  

Lähestyminen voi olla helpompaa viestillä, kuin kasvotusten ja se on ihan ok! Voit myös pohtia, miten haluaisit, että sinua lähestyttäisi, jos tilanne olisi toisinpäin. 

PsstMikäli tunteesi eivät lopulta saisikaan vastakaikua, muistathan että vika ei ole sinussa. Jokainen tulee joskus torjutuksi. 

Tositarina: Ystävyys syveni ensirakkaudeksi 

4. Paperitupakka: Pelottaaetten vaan saa syöpää

Olen polttanut max. 7 printteripaperista käärittyä tupakkaa kuukaudessa noin vuoden ajan. En aio enää ikinä koskea paperitupakkaan. Mutta onko paperitupakka kuinka vaarallista ja mitä vaikutuksia sillä on? 

Pelkän paperin polttamisesta liikkuu virheellisiä uskomuksia, että se ei olisi haitallista. On se. Palamisesta syntyvän savun hengittäminen on aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä, mitä poltetaan. Keuhkot on tarkoitettu hengittämään vain puhdasta ilmaa. 

Savu ärsyttää hengityselimiä, sen olet ehkä huomannutkin. Ehkä savun hengittäminen on tehnyt huonon olon tai päänsärkyä? Tärkeintä on, enää polta paperitupakkaa tai muita tupakkatuotteita, tai hengitä tarkoituksella mitään savua keuhkoihisiMitään peruuttamatonta tuskin kuitenkaan on päässyt vielä tapahtumaan.  

5. Syöpä: Luin netistä, että punainen liha aiheuttaa syöpää

Onko punaisen lihan syöminen suolistosyöpäriski, jos sitä syö normaalin määrän? Mikä lasketaan punaiseksi lihaksi?

Punaisen lihan syöminen ei tarkoita, että saat varmasti suolistosyövän. Runsaasti lihaa syövillä on kuitenkin hieman suurempi todennäköisyys sairastua, kuin niillä, jotka syövät punaista lihaa suositusten mukaan enintään 500 grammaa eli annoskoosta riippuen noin 3–5 annosta viikossa. 

Punaista lihaa on naudan, porsaan, lampaan ja hevosen liha sekä riista. Myös kaikki näistä valmistetut leikkelet, makkarat ja jauheliha ovat punaista lihaa.  

Bongasitko netistä jonkun muunkin asian – vaikkapa ruoka-aineen, television katselun tai säteilyn –, jonka kerrotaan kasvattavan syöpäriskiä? Jos tieto huolestuttaa, keskustele siitä luotettavan aikuisen tai vaikkapa kouluterveydenhoitajan kanssa, ettei asia jää turhaan painamaan mieltä. 

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie

 

 Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?