Yleinen

TOP-5 kysy asiantuntijalta – mietitkö sinäkin näitä?

Fressis.fi:n huippusuositulla Kysy asiantuntijalta -palstalla on 5 aihetta, joista kysytään eniten. Mitä ne ovat, ja miten asiantuntija vastaa? 

TOP-5 kysy asiantuntijalta – mietitkö sinäkin näitä?

 1. Seksitaudit: Millä tavoilla seksitauti voi tarttua?

Jos olemme toistemme ensimmäiset seksikumppanit, voimmeko silti saada seksitaudin? Entä, jos harrastaa seksiä ensimmäisen seksikumppanin kanssa useammin kuin kerran?

Huoli pois! Jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä muiden kanssa, seksitautia ei voi saadaei vaikka harrastaisi seksiä saman kumppanin kanssa uudestaankin. Jotta seksitaudin voi tartuttaa toiseen, se pitää ensin saada itse joltakulta.  

Mikään seksitauti ei koskaan tartu suutelemalla, halatessa, kätellessä, ruokailuvälineistä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä. 

Sekstitaudin voi saada suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä henkilöiden välillä, joista jompikumpi tai molemmat ovat harrastaneet seksiä jonkun muun kanssa aiemmin. Jos käytössä on seksivälineitä, ne tulee suojata ja puhdistaa käyttöohjeiden mukaan seksitautitartunnan välttämiseksi.  

Lisätietoa seksitaudeista löydät täältä Fressiksestä sekä Väestöliiton sivuilta. 

2. Nuuska: Olisiko vinkkejä käytön lopettamiseen?

Ikenet vuotavat verta, hampaat ovat keltaiset ja hengitys haisee. Aion lopettaa nuuskaamisen, kun kiekko on tyhjä. Tänään käytän vielä kolme nuuskapussia, huomenna kaksi, ylihuomenna kaksi. Viime hetken vinkkejä olisi kiva kuulla.

Jos nuuskan käytön lopettaminen kuin seinään tuntuu liian haastavalta, lopettaa voi nuuskan käyttöä päivä päivältä vähentämällä. Mieti itsellesi sopivin tapa, tee suunnitelma ja pysy siinä. 

Voit korvata nuuskan aluksi esimerkiksi purkalla tai sokerittomilla pastilleilla. Kavereiden kanssa on hyvä sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit. Lopettamisessa auttavat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä löydät Fressiksen tietopankista 

Nuuskaamisen loputtua ikenien kunto usein paranee ja pahanhajuinen hengitys hälvenee. Sinun voisi kuitenkin olla hyvä käydä vielä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaidesi ja ikeniesi kunto.  

Tositarina: Näin Arttu Lindeman pääsi eroon nuuskasta

3. Rakkaus: Haluaisin kertoa tunteistani ihastukselle 

Miten kertoa ihastuksesta muijalle?

Jos kertoisin ihastuksesta, johtaisiko se elämää suurempaan rakkausstooriin? Kenties, tai sitten ei. Ihastuksesta kertominen on aina rohkeaa, koska koskaan ei voi tietää miten ihastus siihen reagoi.  

Näytä ihastus esimerkiksi katsekontaktilla ja hymyllä, hakeutumalla toisen seuraan, kyselemällä kuulumisia tai kutsumalla ihastus vaikka leffaan. Kehuminen tai suoraan ihastuksesta kertominen ovat hyviä tapoja ilmaista toiselle, että hän on kiinnostava.  

Lähestyminen voi olla helpompaa viestillä, kuin kasvotusten ja se on ihan ok! Voit myös pohtia, miten haluaisit, että sinua lähestyttäisi, jos tilanne olisi toisinpäin. 

PsstMikäli tunteesi eivät lopulta saisikaan vastakaikua, muistathan että vika ei ole sinussa. Jokainen tulee joskus torjutuksi. 

Tositarina: Ystävyys syveni ensirakkaudeksi 

4. Paperitupakka: Pelottaaetten vaan saa syöpää

Olen polttanut max. 7 printteripaperista käärittyä tupakkaa kuukaudessa noin vuoden ajan. En aio enää ikinä koskea paperitupakkaan. Mutta onko paperitupakka kuinka vaarallista ja mitä vaikutuksia sillä on? 

Pelkän paperin polttamisesta liikkuu virheellisiä uskomuksia, että se ei olisi haitallista. On se. Palamisesta syntyvän savun hengittäminen on aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä, mitä poltetaan. Keuhkot on tarkoitettu hengittämään vain puhdasta ilmaa. 

Savu ärsyttää hengityselimiä, sen olet ehkä huomannutkin. Ehkä savun hengittäminen on tehnyt huonon olon tai päänsärkyä? Tärkeintä on, enää polta paperitupakkaa tai muita tupakkatuotteita, tai hengitä tarkoituksella mitään savua keuhkoihisiMitään peruuttamatonta tuskin kuitenkaan on päässyt vielä tapahtumaan.  

5. Syöpä: Luin netistä, että punainen liha aiheuttaa syöpää

Onko punaisen lihan syöminen suolistosyöpäriski, jos sitä syö normaalin määrän? Mikä lasketaan punaiseksi lihaksi?

Punaisen lihan syöminen ei tarkoita, että saat varmasti suolistosyövän. Runsaasti lihaa syövillä on kuitenkin hieman suurempi todennäköisyys sairastua, kuin niillä, jotka syövät punaista lihaa suositusten mukaan enintään 500 grammaa eli annoskoosta riippuen noin 3–5 annosta viikossa. 

Punaista lihaa on naudan, porsaan, lampaan ja hevosen liha sekä riista. Myös kaikki näistä valmistetut leikkelet, makkarat ja jauheliha ovat punaista lihaa.  

Bongasitko netistä jonkun muunkin asian – vaikkapa ruoka-aineen, television katselun tai säteilyn –, jonka kerrotaan kasvattavan syöpäriskiä? Jos tieto huolestuttaa, keskustele siitä luotettavan aikuisen tai vaikkapa kouluterveydenhoitajan kanssa, ettei asia jää turhaan painamaan mieltä. 

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie

 

 Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Katso myös

Artikkeli
AlkoholiLiikeYleinen

Miksi kannattaa valita alkoholittomuus urheilussa?

Alkoholittomuudella on paljon hyviä puolia kaikille nuorille, varsinkin niille, jotka tykkäävät liikkua tai urheilevat tavoitteellisesti

Kysymys
LiikeRuokaRytmiYleinen
Nimimerkki: Kunhan mietin
Ikä: Yli 18v
Ylipaino ja terveet elämäntavat Onko totta, että parin, kolmen kilon ylipaino ei vielä ole terveydelle erityisen haitallista, jos elämäntavat ovat muuten kunnossa?
Fressis

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Hienoa, että olet miettinyt terveyteen liittyviä asioita ja uskot elämäntapojen olevan hyvällä mallilla. Yleisesti voidaan sanoa, että lievän ylipainon aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin vähäisiä. Etenkin, jos päivittäiset elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, eivät riskit esimerkiksi korkean verenpaineen tai tyypin 2 diabeteksen syntyyn ole koholla. Päivittäisillä elintavoilla tarkoitan monipuolista ja säännöllistä ruokailua, riittävää unta ja lepoa, liikkumista ja arjen aktiivisuutta sekä päihteettömyyttä. Nämä arjessa toistuvat tottumukset luovat hyvän perustan terveyden ylläpitämiselle ja hyvälle ololle. Kannustankin jatkamaan sinulle hyvinvointia tuottavien rutiinien toteuttamista omassa arjessasi, ne kantavat pitkälle 😊

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?