Yleinen

TOP-5 kysy asiantuntijalta – mietitkö sinäkin näitä?

Fressis.fi:n huippusuositulla Kysy asiantuntijalta -palstalla on 5 aihetta, joista kysytään eniten. Mitä ne ovat, ja miten asiantuntija vastaa? 

TOP-5 kysy asiantuntijalta – mietitkö sinäkin näitä?

 1. Seksitaudit: Millä tavoilla seksitauti voi tarttua?

Jos olemme toistemme ensimmäiset seksikumppanit, voimmeko silti saada seksitaudin? Entä, jos harrastaa seksiä ensimmäisen seksikumppanin kanssa useammin kuin kerran?

Huoli pois! Jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä muiden kanssa, seksitautia ei voi saadaei vaikka harrastaisi seksiä saman kumppanin kanssa uudestaankin. Jotta seksitaudin voi tartuttaa toiseen, se pitää ensin saada itse joltakulta.  

Mikään seksitauti ei koskaan tartu suutelemalla, halatessa, kätellessä, ruokailuvälineistä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä. 

Sekstitaudin voi saada suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä henkilöiden välillä, joista jompikumpi tai molemmat ovat harrastaneet seksiä jonkun muun kanssa aiemmin. Jos käytössä on seksivälineitä, ne tulee suojata ja puhdistaa käyttöohjeiden mukaan seksitautitartunnan välttämiseksi.  

Lisätietoa seksitaudeista löydät täältä Fressiksestä sekä Väestöliiton sivuilta. 

2. Nuuska: Olisiko vinkkejä käytön lopettamiseen?

Ikenet vuotavat verta, hampaat ovat keltaiset ja hengitys haisee. Aion lopettaa nuuskaamisen, kun kiekko on tyhjä. Tänään käytän vielä kolme nuuskapussia, huomenna kaksi, ylihuomenna kaksi. Viime hetken vinkkejä olisi kiva kuulla.

Jos nuuskan käytön lopettaminen kuin seinään tuntuu liian haastavalta, lopettaa voi nuuskan käyttöä päivä päivältä vähentämällä. Mieti itsellesi sopivin tapa, tee suunnitelma ja pysy siinä. 

Voit korvata nuuskan aluksi esimerkiksi purkalla tai sokerittomilla pastilleilla. Kavereiden kanssa on hyvä sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit. Lopettamisessa auttavat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä löydät Fressiksen tietopankista 

Nuuskaamisen loputtua ikenien kunto usein paranee ja pahanhajuinen hengitys hälvenee. Sinun voisi kuitenkin olla hyvä käydä vielä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaidesi ja ikeniesi kunto.  

Tositarina: Näin Arttu Lindeman pääsi eroon nuuskasta

3. Rakkaus: Haluaisin kertoa tunteistani ihastukselle 

Miten kertoa ihastuksesta muijalle?

Jos kertoisin ihastuksesta, johtaisiko se elämää suurempaan rakkausstooriin? Kenties, tai sitten ei. Ihastuksesta kertominen on aina rohkeaa, koska koskaan ei voi tietää miten ihastus siihen reagoi.  

Näytä ihastus esimerkiksi katsekontaktilla ja hymyllä, hakeutumalla toisen seuraan, kyselemällä kuulumisia tai kutsumalla ihastus vaikka leffaan. Kehuminen tai suoraan ihastuksesta kertominen ovat hyviä tapoja ilmaista toiselle, että hän on kiinnostava.  

Lähestyminen voi olla helpompaa viestillä, kuin kasvotusten ja se on ihan ok! Voit myös pohtia, miten haluaisit, että sinua lähestyttäisi, jos tilanne olisi toisinpäin. 

PsstMikäli tunteesi eivät lopulta saisikaan vastakaikua, muistathan että vika ei ole sinussa. Jokainen tulee joskus torjutuksi. 

Tositarina: Ystävyys syveni ensirakkaudeksi 

4. Paperitupakka: Pelottaaetten vaan saa syöpää

Olen polttanut max. 7 printteripaperista käärittyä tupakkaa kuukaudessa noin vuoden ajan. En aio enää ikinä koskea paperitupakkaan. Mutta onko paperitupakka kuinka vaarallista ja mitä vaikutuksia sillä on? 

Pelkän paperin polttamisesta liikkuu virheellisiä uskomuksia, että se ei olisi haitallista. On se. Palamisesta syntyvän savun hengittäminen on aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä, mitä poltetaan. Keuhkot on tarkoitettu hengittämään vain puhdasta ilmaa. 

Savu ärsyttää hengityselimiä, sen olet ehkä huomannutkin. Ehkä savun hengittäminen on tehnyt huonon olon tai päänsärkyä? Tärkeintä on, enää polta paperitupakkaa tai muita tupakkatuotteita, tai hengitä tarkoituksella mitään savua keuhkoihisiMitään peruuttamatonta tuskin kuitenkaan on päässyt vielä tapahtumaan.  

5. Syöpä: Luin netistä, että punainen liha aiheuttaa syöpää

Onko punaisen lihan syöminen suolistosyöpäriski, jos sitä syö normaalin määrän? Mikä lasketaan punaiseksi lihaksi?

Punaisen lihan syöminen ei tarkoita, että saat varmasti suolistosyövän. Runsaasti lihaa syövillä on kuitenkin hieman suurempi todennäköisyys sairastua, kuin niillä, jotka syövät punaista lihaa suositusten mukaan enintään 500 grammaa eli annoskoosta riippuen noin 3–5 annosta viikossa. 

Punaista lihaa on naudan, porsaan, lampaan ja hevosen liha sekä riista. Myös kaikki näistä valmistetut leikkelet, makkarat ja jauheliha ovat punaista lihaa.  

Bongasitko netistä jonkun muunkin asian – vaikkapa ruoka-aineen, television katselun tai säteilyn –, jonka kerrotaan kasvattavan syöpäriskiä? Jos tieto huolestuttaa, keskustele siitä luotettavan aikuisen tai vaikkapa kouluterveydenhoitajan kanssa, ettei asia jää turhaan painamaan mieltä. 

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie

 

 Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Heebo
Ikä: 16-18v
Sairauden pelko Oon 17-vuotias poika ja noin 1 1/2 vuotta peniksessä on ollut ilmeisesti helminystyjä tai jotain. Lomalla tullu taas pelko siitä jos onkin joku harvinainen...
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä!

Erilaisten vakavien sairauksien pelko on yleinen oire, etenkin ahdistuneisuudesta kärsivillä. Olet ilmeisesti kuvien perusteella päätellyt itse peniksen näppylöiden laadun, ja hyvin todennäköisesti osunut oikeaan sen suhteen että ne ovat helmiäisnystyjä. Helmiäisnystyt ovat tavallisia ja yleensä hyvin tunnistettavia ja siis täysin hyvälaatuisia ihomuutoksia. Niistä ei tarvitse siis olla huolissaan.

Sairauksien toteaminen ja tarvittaessa hoidon määrittäminen ovat lääkärin työtä. Koska asia sinua selvästi vaivaa ja ahdistaa, ehdottaisin sinulle kertaalleen vielä lääkärikäyntiä, jolloin saisit varmuuden asiaan. Usein tämä jo rauhoittaa mieltä merkittävästi.

Millä tolalla ahdistuneisuushäiriösi hoito on? Onko sinulla hoitokontakti johonkin tahoon? Erilaiset pelot ja huolet reagoivat usein terapeuttiseen käsittelyyn. Jos sinulla on hoitokontakti, voisit siellä vielä jutella myös lääkityksestäsi, josta mainitset, ja kysyä tulisiko sitä jollain tavalla tarkastella uudestaan. Lievempiä ahdistusoireita voi lievittää myös työstämällä niitä itse esimerkiksi mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelman avulla. Löydät sen täältä.

Ensisijaisesti neuvoisin sinua kuitenkin käymään lääkärissä näyttämässä iholöydöstäsi, jotta saisit sitä kautta mielenrauhaa. Ja tämän jälkeen tarvittaessa sitten ottamaan yhteyttä ahdistuneisuushäiriötä hoitavalle taholle, jotta siellä voidaan arvioida tulisiko hoitoa esimerkiksi jollain tavalla tehostaa tai muuttaa.

Hienoa kun pyysit apua, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Minä
Ikä: 13-15v
Millä ja kuinka usein ihokarvat kannattaa poistaa? Millä ja kuinka usein kannattaa sheivata jne kainalokarvat? Mua häirittee ne tosi paljon enkä tajuu oikee miten kaikki saa niin sileät kainalot? Ja kuinka...
Fressis

Moikka! Kiva että otit yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta 😊

Ihokarvoja voi tosiaan poistaa, jos itse haluaa ja jos ne itseä jollain tavalla häiritsevät. Niin ei kuitenkaan tarvitse, eikä millään tavalla kuulu tehdä. Ihokarvojen poistamiseen on monia erilaisia tapoja, ja joillain tavoilla poistettuna karvat pysyvät pidempään poissa kuin toisilla. Karvojen kasvu ja se, mitkä menetelmät sopivat kullekin, on myös yksilöllistä. Siksi on vaikea sanoa, mikä menetelmä ja kuinka usein tehtynä voisi sopia sinulle.

Mainitset itse höylällä sheivaamisen. Sheivaamalla poistetut karvat kasvavat sänkenä takaisin parissa-muutamassa päivässä. Tällä menetelmällä voi joutua poistamaan karvat parinkin päivän välein, jos haluaa, että esimerkiksi kainalot pysyvät sileänä. On kuitenkin hyvä huomioida, että on tavallista, että ihokarvojen poistamisen jälkeen iho ärsyyntyy. Tällöin iho kutisee ja siihen tulee näppylöitä, eli lopputulos ei välttämättä olekaan sileä. Tämä on yleinen ja tavallinen vaiva kaikilla, jotka ihokarvoja poistavat. Syynä siihen ovat ihon rikkoutuminen karvoja poistettaessa ja karvatupen tulehtuminen.

Koska kerrot, että ihosi on aika herkkä, voi olla, että sinulle voisi sopia paremmin jokin toinen keino poistaa karvat. Iholle hieman hellävaraisempia keinoja ovat vahaus ja sokerointi, ja näillä menetelmillä karvat pysyvät usein myös pidempään poissa kuin esimerkiksi sheivaamalla. Voit lukea lisää karvojen poistamisesta Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?