Lopettamisen tukiNuuska

Nuuskaamisen lopettanut Arttu Lindeman: “Kun oli vaikeaa, pyysin tukea ystäviltä”

Viime marraskuussa tubettaja Arttu Lindeman, 23, lopetti nuuskaamisen. Päätöstä edelsi puolen vuoden pohdinta, jonka aikana Arttu asetti vaakakuppiin nuuskaamisen haitat ja ”hyödyt”. Loppujen lopuksi vaakakupissa nousivat tärkeimmiksi kaksi asiaa: oma terveys ja raha.

Nuuskaamisen lopettanut Arttu Lindeman: “Kun oli vaikeaa, pyysin tukea ystäviltä”

”Haluan, että mulla on oma Pepsodent-hammasrivistö 35-vuotiaanakin. Tiedän, että myöhemmin hampaissa ja ikenissä olisi alkanut näkyä isoja muutoksia. Hammaslääkäri näki niitä jo nyt minun suussani, vaikka en itse niitä huomannut.”

Kalliiksikin nuuskan käyttö tuli. Lopettamispäätös oli syntynyt.

Arttu teki aiheesta videon ja haastoi myös seuraajat lopettamaan nikotiinituotteiden käytön. Itse asiassa se oli erittäin tärkeää onnistumisen kannalta.

”En olisi ikinä pystynyt lopettamaan ilman julkista painetta. Ja jos olisin epäonnistunut, olisin myöntänyt sen rehellisesti, mutta olisi ollut supernoloa tulla maitojunalla kotiin!”

”Korona-ahdistuksen aikaan yritin tosin ottaa vanhasta tottumuksesta pari kertaa nuuskaa, mutta se ei maistunut yhtään. Lopettamispäätös pitää siis edelleen.”

Julkisen paineen lisäksi seuraajat ja ystävät tsemppasivat pysymään lopettamispäätöksessä.

”Sain paljon viestejä ja tukea seuraajilta. Kun oli vaikeaa, pyysin ystäviltä, että tukekaa mua tässä.”

“Söin ihan sairaasti karkkeja”

Lopettamiseen Arttu sovelsi kerrasta poikki -menetelmää.

”Päätin, että laitan nuuskapurkin roskiin ja that’s it. En käyttänyt lopettaessani mitään nikotiinikorvaustuotteitakaan.”

Hetkellisesti elämään tuli kuitenkin korvaavia paheita:

”Pelasin pitkävetoa, ja herkuttelin – söin sipsejä ja karkkeja ihan sairaasti. Parin viikon päästä aloin vähentämään herkuttelua ja sitten se jäi.”

Artun vinkki muillekin on, että kun lopettaa, kannattaa sallia itselle tilapäisesti jotain muuta:

”Olkaa itsellenne armollisia hyvässä ja pahassa.”

“Keho ei enää huuda nikotiinia aamuisin”

Elämä lopettamispäätöksen jälkeen ei ole ollut kovin erilaista, vaikkakin aamuisin olo tuntuu entistä virkeämmältä.

”Aamuherätykset ovat helpompia, en ole aamuisin niin löysä, kun saan herätä rauhassa omaan tahtiin sen sijaan, että keho huutaisi nikotiinia. Herään aamulla neutraaliin tilaan.”

Kun lähden ulos, minulla yksi tavara vähemmän, joka pitäisi muistaa ottaa mukaan, eikä farkkujen taskuun enää jää ympyrän kuvaa.

“Terveelliset elämäntavat ovat yhä useamman valinta”

Arttu arvioi saamiensa viestien perusteella, että todella moni seuraaja onnistui vähentämään tai lopettamaan kokonaan nikotiinituotteiden käytön Artun haastamana.

Hänen mielestään moni valitsee nykyään muutenkin entistä terveelliset elämäntavat.

”Lauantai-aamun brunssi on paljon coolimpi tapa viettää aikaa kuin perjantai-illan biletys. Meidän Youtube-studiolla työskentelevistä tubettajistakin enää vain yksi nuuskaa.”

Mitä Arttu sanoisi nuorelle, joka miettii nuuskaamisen aloittamista?

”Sanoisin, että siinä ei ole järkeä. Tiedätkö paljonko fyrkkaa sulla tulee menemään tuohon seuraavan 10 vuoden aikana? Mitä pidempään käytät, sitä vaikeampi on päästää irti. Ne, jotka on sun kavereita vaan siksi, että sä nuuskaat, ei ole oikeita kavereita.”

”Pitää olla rohkea ja uskaltaa tehdä itsen kanssa se päätös. ”

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, kuva Tero Ahonen / Sony Music

Katso myös

Näin lopetat nuuskan käytön

Hieno juttu, että harkitset lopettamista! Se on päätös, jota ei tarvitse katua. Nuuskan käytön lopettamiseen voi olla monta tietä... Lue lisää

Nikotiiniriippuvuus

Kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet aiheuttavat riippuvuutta. Nuoren aivot ovat erityisen herkät riippuvuuden kehittymiselle. Lue lisää
Artikkeli
Nuuska

10 x näin eroon nuuskasta

Nuuskaamisen lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti.

Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Juuh
Aiheuttaako nuuska syöpää? Onko missään virallista tilastoa tms. kuinka moni on esimerkiksi 2000-luvulla sairastunut nuuskan aiheuttamaan syöpään?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Virallista tietoa siitä, kuinka moni on sairastunut syöpään nuuskan käytön seurauksena ei ole. Nuuskan aiheuttamia terveyshaittoja on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin poltettavia tupakkatuotteita. Erityisesti pitkän aikavälin tutkimuksia nuuskan käytön terveysvaikutuksista on vielä varsin vähän. Tähän mennessä nuuskasta on kuitenkin tunnistettu noin 30 syöpävaarallista ainetta. Eli näillä syöpävaarallisilla aineilla on kyky aiheuttaa tai edistää syövän syntyyn johtavia soluvaurioita. Suomessa pääosin käytetty ruotsalainen kostea nuuska on myös luokiteltu syöpävaaralliseksi.

Syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen tapahtumasarja. Useimpien syöpien syntyyn vaikuttavat muun muassa ikään, elintapoihin ja elinympäristöön liittyvät tekijät. Elimistömme solut altistuvat jatkuvasti ympäristön ja elintapojemme tuottamille riskitekijöille. Kun altistuu saman aikaisesti useammalle riskitekijälle ja altistus on jatkuvaa, voi se johtaa solun perimän eli DNA:n vaurioon. Aina solu ei pysty itse korjaamaan näitä vauriota, ja silloin siitä voi vuosien mittaan kehittyä syöpä.

Syövän syntyyn vaikuttavat siis yksilön ikä, elintavat ja elinympäristö ja siksi on vaikea sanoa suoraan, mikä syöpä on syntynyt pelkästään nuuskan käytön seurauksena ja mikä ei. Kuitenkin riski sairastua syöpään kasvaa, kun altistuminen syöpävaarallisille aineille kasvaa. Tutkimusten mukaan ruotsalainen nuuska lisää riskiä sairastua suusyöpään ja ruokatorven syöpään. Riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on vaikea osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat myös muut riskitekijät. Tämän vuoksi nuuskan käytön välttäminen on yksi merkittävimmistä syöpäriskiin vaikuttavista tekijöistä, joihin yksilö voi itse vaikuttaa.

Halutessasi voit lukea lisää täältä ja täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Tyttö1
Eroon nuuskasta kahden vuoden käytön jälkeen Hei, olen 17 vuotias tyttö ja käyttänyt 2v nuuskaa… en pääse siitä mitenkään eroon, olen lopettanut nuuskan ostamisen mutta kun joku sitä tarjoaa en...
Fressis

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että yrität lopettaa nuuskan käyttöä ja etsit siihen tietoa!

Nuuskaan voi syntyä vahvakin riippuvuus, mutta siitä pääsee kyllä eroon ajan kanssa. On olemassa keinoja, joilla nuuskan käytöstä eroon pääseminen voi helpottua. Mikäli käytät nuuskaa päivittäin useamman kerran, voi olla hyvä vähentää ensin käyttöä. Sen voi tehdä vähentämällä käyttökertoja ja käyttämällä nuuskaa lyhyempiä aikoja kerrallaan.

Kun vähennät nuuskan käyttöä joka päivä, sinulla on aikaa tottua pienempiin määriin. Tämä lieventää mielitekoa ja muita mahdollisia vieroitusoireita siinä vaiheessa kun päätät lopettaa. Samalla muutat vähitellen niitä tapoja, joita nuuskaamiseen liittyy.

Sinun kannattaa myös ottaa huomioon ne tilanteet, joissa olet tottunut nuuskaa käyttämään. Kun olet etukäteen miettinyt, kuinka toimit tilanteissa, pääset niistä helpommin yli. Voisit myös miettiä, keneltä voisit saada tukea lopettamiseen; ehkä joltakulta ystävältäsi tai joltakin luotettavalta aikuiselta? Voit käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa, hän voi opastaa sinua eteenpäin.

Lisätietoa nuuskan käytön lopettamisesta löydät Fressiksen sivuilta.

Tsemppiä ja mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tuki

Eroon tupakasta ja nuuskasta – näillä vinkeillä onnistut

Haluatko päästä eroon tupakasta ja nuuskasta? Hieno juttu! Nämä kolme vinkkiä auttavat sinua onnistumaan.