Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Moi
Ikä: 13-15v
Miksi sydän lyö nopeampaa hatsien jälkeen? Miksi minun sydän lyö nopeampaa hatsejen jälkeen?
Fressis

Moi vaan nimimerkki “Moi’’! 

Viestistäsi ei käy ilmi, puhutko tupakan vai sähkösavukkeen hatseista, mutta molemmissa tapauksissa mainitsemasi sydämen lyöntien nopeutuminen eli sykkeen nousu johtuu todennäköisesti näiden tuotteiden sisältämästä nikotiinista.  

Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, joka rasittaa elimistöä ja haittaa sen normaalia toimintaa. Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin sydän joutuu työskentelemään kovemmin aiheuttaen verenpaineen ja sykkeen nousun. Samalla verenkierto lihaksissa heikkenee ja lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti vaikeutuu. Tämä saa aikaan sen, etteivät lihakset toimi parhaalla mahdollisella tavalla ja suorituskyky kärsii.

Nikotiinilla on myös paljon muita haittoja terveydelle, joista voit halutessasi lukea lisää täältä. Pitkäaikainen nikotiinin käyttö esimerkiksi lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksille. 

On hienoa, että kiinnität huomiota oman kehosi tuntemuksiin! Seuraavaksi rohkaisisin sinua pohtimaan sitä, voisitko jatkossa välttää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kokonaan. Näin väistäisit jatkossa myös tällaiset haittavaikutukset.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sane
Ikä: 13-15v
Kuinka pitkään kestää, että vapen höyryt poistuvat keuhkoista? Kuinka pitkään menee että vapen höyryt lähtee keuhkoista? Ja kuinka ne saa pois?
Fressis

Moikka! Se onkin hyvä kysymys!

Siihen on valitettavasti vaikea antaa tarkkaa vastausta, kuinka pian vapen höyryt lähtevät keuhkoista. Siksi vastaan sinulle nyt siitä näkökulmasta, kuinka pian keho alkaa toipumaan vapen käytöstä, kun vapen käytön lopettaa.

Vapen käytön lopettamista ei ole vielä tarkkaan tutkittu, mutta voidaan olettaa, että siinä pätevät ainakin osittain samat asiat kuin tupakoinnin lopettamisessa. Lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat todennäköisesti puhdistua melko nopeasti vapen haitallisista aineista. Ainakin tupakoinnin lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat puhdistua nopeasti. Jo ensimmäisten päivien aikana, kun käytön lopettaa, haitalliset aineet, kuten nikotiini poistuvat kehosta. Tämän seurauksena sydämen syke tasaantuu, ja verenpaine alenee normaalille tasolle, mikä vähentää kehon rasitustilaa. Jo kahden viikon jälkeen lopettamisesta verenkierto, keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky palautuvat ja keuhkosairauksien riski pienenee. Lopettamisen jälkeen saattaa huomata myös eroa esimerkiksi omassa fyysisessä jaksamisessa, kun haitalliset aineet eivät enää haittaa kehon toimintaa.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko itse käyttänyt vapea, ja jos olet, niin kuinka pitkän ajan. Haluamme kuitenkin kannustaa sinua olemaan käyttämättä vapea, tai lopettamaan käytön. Vain siten voi välttyä vapen käytön aiheuttamilta haitoilta. Tukea lopettamiseen saat tarvittaessa Fressiksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: epävarma tyyppi
Ikä: 9-12v
Onko vapen kokeilusta jotain haittaa? onko siitä haittaa, jos kokeilee vaan kerran tai kaksi vapea
Fressis

Moi ”epävarma tyyppi”, ja kiitos viestistäsi!

Halusit tietää, onko vapesta haittaa, jos sitä kokeilee vain muutaman kerran. Hienoa, että pohdit asiaa! 😊 Vapella onkin tosiaan monia haittoja terveydelle, joista osan voi huomata jo heti lyhytaikaisen käytön tai kokeilun jälkeen, toiset vasta pidemmän aikavälin kuluessa. Useimpiin välittömästi vapen käytön jälkeen ilmeneviin haittoihin kuuluu esimerkiksi hengitysteiden ärsytystä, yskää sekä päänsärkyä.

Koska vape on suhteellisen uusi tuote, ei vielä tunneta tarkasti kaikkia sen aiheuttamia haittoja. Se tekeekin vapen käytöstä ja kokeiluista erityisen huolestuttavaa. Se haitoista kuitenkin tiedetään, että vape sisältää monesti nikotiinia, joka on voimakasta riippuvuutta aiheuttava myrkky. Riippuvuus voi kehittyä jo vähäisenkin käytön seurauksena, ja sen myötä myös haittojen määrä kasvaa, koska vapen käytöstä tulee riippuvuuden myötä säännöllistä, eikä käyttö jää ”vain” kokeilutasolle. Nikotiinin muutkin haitat tunnetaan jo erittäin hyvin, ja erityisen haitallista se on kasvaville ja kehittyville nuorille. Voit halutessasi lukea lisää nikotiinin haitoista täältä.

Viestistäsi ei käy suoraan ilmi, oletko itse kokeillut vapea. Oli tilanne mikä tahansa, rohkaisen sinua skippaamaan vapettamisen ja etsimään mielihyvää esimerkiksi itselle mieluisista harrastuksista tai liikunnasta. 😊 Ainoastaan sillä, että ei vapeta, voi välttää myös kaikki siihen liittyvät haitat.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?