LiikeYleinen

9 asiaa, joista tunnistat liikkuvasi liikaa

Liikunnanohjaaja Nora Yrjölä kertoo, milloin treenistä on tulossa kehosi vihollinen.

9 asiaa, joista tunnistat liikkuvasi liikaa

Jos tunnistat itsesi seuraavista yhdeksästä vaaranmerkistä, hyvästä harrastuksesta voi olla tulossa elämää rajoittava pakkomielle.

Tarkkaile näitä

  1. Pitäisi lähteä treenaamaan, mutta motivaatio on hukassa. Väsyttää, etkä jaksaisi raahautua mihinkään. Sisäinen pakko ajaa sinut kuitenkin jälleen kerran salille tai lenkille.
  2. Et palaudu treenistä. Leposyke voi olla koholla.
  3. Et ehdi etkä jaksa nähdä kavereitasi. Heille pitäisi vain selitellä, miksi et esimerkiksi syö normaalisti. Omat rutiinisi ovat kaiken a ja o.
  4. Illalla ei nukuta tai heräilet öisin.
  5. Kuka tuo tyyppi peilissä on? Olemuksesi on nuutunut.
  6. Vatsasi ei toimi kunnolla. Syöt liian vähän tai väärin tai stressaat liikunnasta, mikä  voi vaikuttaa vatsan toimintaan.
  7. Kuukautiskiertosi on epäsäännöllistä. Kuukautiset jäävät välistä tai loppuvat kokonaan.
  8. Treenaat väsyneenä. Et tee liikkeitä oikein, vaan satutat helposti itseäsi.
  9. Olosi on saamaton ja alakuloinen. Uusiin asioihin tarttuminen on vaikeaa ja hidasta.

Tunnistitko itsesi?

Ole yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Jos treenaamisesta on tullut pakkomielle, ota tavoitteeksi entistä rennompi suhtautuminen liikuntaan. Alkuun pääset harventamalla treenikertoja tai jopa pitämällä kokonaan taukoa urheilusta.

Usko pois, se kannattaa!

 

Teksti Henna Helne

 

Jutun asiantuntijoina liikunnanohjaaja ja hyvinvointivalmentaja Nora Yrjölä sekä Suomen Syöpäyhdistys

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
LiikeNikotiinituotteet

Älä anna nikotiinin jarruttaa unelmiasi

FC Lahtea edustava ja U19-maajoukkueessa pelaava jalkapalloilija Akseli Puukko ja entinen jalkapalloammattilainen Markus Halsti ovat päättäneet elää ja urheilla ilman nikotiinituotteita. Omalla esimerkillään he haluavat rohkaista nuoria urheilijoita valitsemaan nikotiinittomuuden.