LiikeYleinen

9 asiaa, joista tunnistat liikkuvasi liikaa

Liikunnanohjaaja Nora Yrjölä kertoo, milloin treenistä on tulossa kehosi vihollinen.

9 asiaa, joista tunnistat liikkuvasi liikaa

Jos tunnistat itsesi seuraavista yhdeksästä vaaranmerkistä, hyvästä harrastuksesta voi olla tulossa elämää rajoittava pakkomielle.

Tarkkaile näitä

  1. Pitäisi lähteä treenaamaan, mutta motivaatio on hukassa. Väsyttää, etkä jaksaisi raahautua mihinkään. Sisäinen pakko ajaa sinut kuitenkin jälleen kerran salille tai lenkille.
  2. Et palaudu treenistä. Leposyke voi olla koholla.
  3. Et ehdi etkä jaksa nähdä kavereitasi. Heille pitäisi vain selitellä, miksi et esimerkiksi syö normaalisti. Omat rutiinisi ovat kaiken a ja o.
  4. Illalla ei nukuta tai heräilet öisin.
  5. Kuka tuo tyyppi peilissä on? Olemuksesi on nuutunut.
  6. Vatsasi ei toimi kunnolla. Syöt liian vähän tai väärin tai stressaat liikunnasta, mikä  voi vaikuttaa vatsan toimintaan.
  7. Kuukautiskiertosi on epäsäännöllistä. Kuukautiset jäävät välistä tai loppuvat kokonaan.
  8. Treenaat väsyneenä. Et tee liikkeitä oikein, vaan satutat helposti itseäsi.
  9. Olosi on saamaton ja alakuloinen. Uusiin asioihin tarttuminen on vaikeaa ja hidasta.

Tunnistitko itsesi?

Ole yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Jos treenaamisesta on tullut pakkomielle, ota tavoitteeksi entistä rennompi suhtautuminen liikuntaan. Alkuun pääset harventamalla treenikertoja tai jopa pitämällä kokonaan taukoa urheilusta.

Usko pois, se kannattaa!

 

Teksti Henna Helne

 

Jutun asiantuntijoina liikunnanohjaaja ja hyvinvointivalmentaja Nora Yrjölä sekä Suomen Syöpäyhdistys

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epäiso
Ikä: Yli 18v
Miten näkisin itseni normaalina? Onko mitenkään mahdollista, että vaikka vaa’an mukaan laihdun niin silti tuntuu että kroppa(erityisesti maha) on pehmeämpi ja lihavampi kuin ollessani esim. 4kg painavampi? Voiko...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit yhteyttä itseäsi mietityttävästä asiasta. Näin yhden viestin ja sähköpostin välityksellä on valitettavasti kuitenkin vaikea arvioida asiaa.

Jos laihtumista on tapahtunut paljon, on luonnollista, että vatsan kohdalla oleva nahka jää joksikin aikaa hieman löysäksi. Kerroit laihtuneesi 4 kiloa, mikä ei minun korviini kuulosta siltä, että se selittäisi tätä ”löysyyttä”, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Kuten itsekin asiaa pohdit, aina painonlaskussa ei ole välttämättä kyse vain rasvakudoksen vähenemisestä, vaan myös pienempi lihasmassa voi näkyä vaa’an lukemassa.

Onko vaa’alla käyminen ja painosi seuraaminen sellaista, mitä teet paljonkin? Millaiseksi koet suhteesi omaan kehoosi muuten? Vaa’an lukemia ja peilissä näkyvää kuvaa tärkeämpää on se, millainen olo sinulla on omassa kehossasi. Pohdit viestissäsi, näetkö itsesi epärealistisesti. Se on myös mahdollista, ja toki myös jossain määrin luonnollista. On tavallista, että ihmiset näkevät itsensä eri tavalla kuin toiset näkevät heidät, ja tämä on todellista erityisesti tässä ajassa, kun ulkonäköpaineita on paljon ja itseä vertaillaan helposti muihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos kuitenkin seuraat ulkonäköäsi ja painoasi paljonkin, ja pohdit tätä asiaa usein, näkisin erittäin tärkeänä sen, että voisit käydä asiasta vielä keskustelua esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Myös Syömishäiriöliitolla on palveluita, joista saa tukea juuri tällaisiin pohdintoihin omasta kehosta, siis myös ilman, että olisi välttämättä kyse syömishäiriöstä. Joka tapauksessa toivon, että saat tukea ajatuksiisi, ja tiedät, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: Jalkajuusto
Ikä: 13-15v
Liikkuminen ja kovettumat jalkapohjissa Moiskis! Olen 13v poika ja tykkään futiksesta. Välillä futistreenien jälkeen mulle tulee kovettumia jalkapohjiin. Ne ovat joskus vähän kipeitä kun mä juoksen pallon perässä...
Fressis

Heippa! Kiitos viestistäsi! Ensinnäkin hienoa, että olet löytänyt itsellesi mieluisan harrastuksen jalkapallosta. 😊 Ja ihana että tykkäät pikkusiskostasi ❤

Pohdit mistä jalkapohjiesi kipeät kovettumat voisivat johtua. Kuten itsekin arvelit, voi olla, että juuri liikkuminen ja urheilutossut ovat kovettumien taustalla. On luonnollista, että jalat hikoavat, kun kenkiä pitää pidempään jalassa. Emme ole tämän aiheen asiantuntijoita, mutta esimerkiksi sukkavalinnoilla voi olla mahdollista vaikuttaa asiaan ja mainitsemaasi jalkojen ”muhimiseen”. Kaikista tärkeintä on se, että kengät ovat jaloillesi sopivat ja oikean kokoiset. Joskus myös pohjalliset voivat auttaa, ja toki kovettumien taustalla voi olla myös jalkaterän tai varpaiden asentovirheitä, jotka on hyvä selvittää. Lue lisää aiheesta terveyskirjaston artikkelista.

Kuinka hoidat näitä kipeitä kovettumia? Jalkojen pesun ja huolellisen kuivaamisen jälkeinen päivittäinen rasvaaminen jalkavoiteella voi auttaa pehmentämään kovettumia, ja pitämään kovettumat joustavina. Tällöin niihin ei myöskään satu yhtä paljon.

Suosittelen sinua menemään vielä kouluterveydenhoitajan vastaanotolle juttelemaan asiasta lisää. Voitte pohtia hänen kanssaan, voisitko hyötyä esimerkiksi jalkaterapeutilla käymisestä. Lisää vinkkejä kovettumien hoitoon saat apteekin henkilökunnalta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Yleinen

Kysy asiantuntijalta -palsta goes TikTok

Fressis.fi sivuston Kysy asiantuntijalta -palstan kysymyksiä ja vastauksia nähdään jatkossa Fressis.fi Tik Tok -tilillä.