Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 13-15v
Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia? Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia mg/ml suhteessa?
Fressis

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Nikotiininesteiden nikotiinipitoisuudet herättävät ymmärrettävästi paljon kysymyksiä. Nikotiininesteiden nikotiinin määrää voidaan ilmaista joko prosentein tai mg/ml -suhteella.

Halusit tietää paljonko 5 % nikotiininesteessä on nikotiinia ja vastaus on noin 50 mg/ml, eli 50 milligrammaa yhtä millilitraa kohden. Tämän vahvuinen neste on itseasiassa todella vahva nikotiinineste, sillä esimerkiksi Suomessa nikotiininesteiden suurin sallittu nikotiinipitoisuus on 2 prosenttia eli enintään 20 mg/ml. Toki Suomessa useimmiten käytetyt nikotiininesteet ovat tätä paljon miedompia. On hyvä kuitenkin huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Mainitsemasi vahvuista nikotiininestettä ei siis edes saa laillisesti myydä Suomessa. 5-prosenttinen nikotiinineste voi aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisen nikotiinimyrkytyksen sen korkean nikotiinipitoisuuden takia. Vakavia myrkytysoireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Ja vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievän myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentaminen ja huimaus. Mikäli mitään vakavaan myrkytykseen viittaavia oireita ilmenee vapettamisen yhteydessä tai sen jälkeen, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soitettava hätänumeroon 112.

Toivomme täällä Fressiksellä, että kysyt asiaa puhtaasti mielenkiinnosta, etkä ole saanut kyseisen vahvuista nikotiininestettä haltuusi. Suosittelemme todella vahvasti jättämään tällaiset nesteet käyttämättä ja pysyttelemään muutenkin erossa kaikista nikotiinituotteista. Nikotiini on myrkky, eikä siitä ole kasvavalle nuorelle muuta kuin haittaa.

Lisää sähkösavukkeisiin liittyvää tietoa löydät Fressiksen sivuilta esimerkiksi tästä artikkelista.

Mukavaa loppukevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: E
Ikä: 16-18v
Miksi nikotiinipussin käytöstä tuli hiki ja oksensin? Moro. Käytin just nikotiinipussia. Annoin olla huulessa noin 10 min ja alkoi tulemaan kauhea hiki ja sitten lenti laatta. Ei ollu eka kerta kun...
Fressis

Moikka E,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Kuulostaa ikäviltä oireilta. Nikotiinihan on myrkky, eli aine, joka on haitallinen elimistölle. Oireesi eli hikoilu ja oksentaminen kuulostavatkin siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Sinänsä voit olla huoleti. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireet kuten pahoinvointi, hiki, vapina jne, menevät kyllä itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Eli mitä todennäköisimmin oireesi ovat jo helpottaneet. On kuitenkin tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, ettei nikotiini tee sinulle hyvää.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiinipusseissa on usein tosi paljon nikotiinia, mutta tuotteiden nikotiinimäärät myös vaihtelevat. Voi siis hyvin olla, että näiden mahdollisten myrkytysoireiden yksi syy oli se, että käyttämässäsi tuotteessa saattoi olla enemmän nikotiinia kuin siinä, jota olit aiemmin kokeillut.

Nikotiinimyrkytys on vain yksi nikotiinin haitallisista vaikutuksista. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Voit halutessasi lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista. Tästä syystä tietysti suosittelen jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. Sanoit, että olet kokeillut nikotiinipusseja ennenkin, mutta käyttösi ei kuulosta vielä säännölliseltä. Kannattaa siis lopettaa nyt kun se vielä on helppoa! Päätät vain luopua nikotiinista ja suojella omaa terveyttäsi! Sitten pidät pääsi, vaikka kaverit houkuttelisivat käyttämään tai tarjoaisivat sinulle nikotiinituotteita.

Jos joskus vielä päätät kokeilla nikotiinipusseja, niin huomioithan, että ne voivat tosiaan sisältää usein vaarallisenkin paljon nikotiinia. Nikotiinimyrkytyksen oireita voi saada, jos kehoon päätyy yhtäkkiä enemmän nikotiinia kuin mihin on tottunut. Katsothan siis huolella millaisia ja minkä vahvuisia pusseja on liikkeellä, vaikka ensisijaisesti kehotammekin lämpimästi sinua pysymään niistä kokonaan erossa ❤

Kivaa, ja toivottavasti nikotiinivapaata kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Evenina
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä raskauteen liittyen Moikka. Oon raskaana oleva tyttö, jossa mulla on menossa tällä hetkellä kolmannes raskauskuukausi. Kotiolot mulla on vähän kurjat, kärsin mielenterveysongelmista ja anoreksiat. Kummatkin on...
Fressis

Moi Evenina! Kiitos yhteydenotostasi. Hienoa että otit yhteyttä tilanteestasi etkä jäänyt pohtimaan näitä isoja asioita itseksesi.

Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi herättää meissä huolen. Se kuulostaa kokonaisuudessaan siltä, että sinulla on monta asiaa, joihin olisi nyt äärimmäisen tärkeää saada tukea ja ammattiapua mahdollisimman pian. Viestin laittaminen meille oli hyvä alku!

Raskauden osalta oletan, että olet neuvolan palveluiden piirissä ja haluaisinkin rohkaista sinua kysymään raskauteen liittyvistä asioista sieltä. He osaavat parhaiten vastata kysymyksiisi, joita sinulla on mielessäsi ja muutenkin selvittää raskauden etenemisen tilannetta. Neuvolassa olisi myös tärkeä tietää mielenterveysongelmistasi ja anoreksiasta, koska ne vaikuttavat paitsi sinun myös sikiön terveyteen ja hyvinvointiin. Uskonkin että he pystyvät auttamaan sinua niidenkin kanssa oikean avun piiriin.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko jo aiemmin saanut apua mielenterveysongelmiisi. Jos olet, toivon, että olet myös hoitavaan tahoon uudelleen yhteydessä ja kerrot tilanteestasi kokonaisuudessaan, jotta saat jatkoapua.  Jos taas et ole saanut näihin asioihin apua aiemmin, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin. Tärkeintä on, ettet jää tilanteessasi yksin <3

Haluankin rohkaista sinua juttelemaan näistä asioista vielä myös jonkun luotettavan ja turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Kerrot että kotiolosi ovat myös vähän kurjat ja jäinkin pohtimaan, onko sinulla ympärilläsi turvallista aikuista? Sellainen voi olla myös esimerkiksi opettaja tai nuorisotyöntekijä. Matalan kynnyksen apua löytyy myös Sekasin-chatistä.

Toivottavasti tämä vastaus rohkaisi sinua ottamaan yhteyttä yllä mainittuihin tahoihin, ainakin neuvolaan, ja tilanteesi lähtee kääntymään parempaan suuntaan. Parempaa vointia sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?