Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Tukahtuvainen
Asuntoon kantautuva epämääräinen haju Asun vuokralla kerrostalossa. Luulen että joku naapureista polttaa asunnossaan jotain, vaikka täällä on tupakointikielto. Kämppääni tulee ilmanvaihdosta yleensä illalla noin 15min ajaksi outo hiukan...
Fressis

Hei,

Kerrot oudoista ja sinua häiritsevistä hajuista, jotka kulkeutuvat asuntoosi jostain naapuristasi. Kysyt myös miltä erilaiset poltettavat tuotteet haisevat.

On hyvin hankalaa kuvailla eri tuotteiden hajuja, tai ainakaan sen perusteella päätellä, mistä haju on peräisin, tai mikä se voisi olla, jos se on jokin poltettava tuote. Merkittävää on se, että hajun ilmeneminen on toistuvaa ja että koet sen häiritsevänä eri tavoin. Lisäksi olet huolissasi siitä, että voiko tästä olla sinulle jotain terveyshaittoja.

Koska emme tiedä mikä haju on, ja liittyykö siihen esimerkiksi myrkkyjen kulkeutumista huoneistoihin ja mm. sinun hengitykseesi, niin emme voi myöskään päätellä millaista haittaa tästä voi sinulle olla. Kuitenkaan sinun ei pidä olla asiasta turhan huolissasi, koska tuo käry ei kuitenkaan tapahdu välittömässä läheisyydessäsi. Jos sinua huolettaa terveydentilasi, niin kannustamme käymään lääkärissä esimerkiksi omalla terveysasemallasi keskustelemassa asiasta.

Koska tilanne on sinua (ja mahdollisesti myös muita naapureitasi) häiritsevä, ja se aiheuttaa sinulle huolta, sinun kannattaa ottaa yhteyttä myös vuokranantajaasi sekä taloyhtiön isännöitsijään ja kertoa asiasta. Vuokranantaja voi hoitaa asiaa eteenpäin, mutta voit myös olla suoraan yhteydessä isännöitsijään. Hän voi sitten informoida ja huomauttaa asiasta taloyhtiötä, jolloin viesti kulkeutuu myös sinne, jossa tuo käryn alkuperä on. Taloyhtiöllä on myös lain mukaan mahdollista puuttua asiaan rajoittamalla tai kieltämällä käryttely taloyhtiössä, eli se on nyt oikea osoite lähteä selvittämään asiaa.

Tässä sinulle vielä Suomen ASH:n sivuilta lisätietoa ja vinkkejä aiheesta tupakoinnin näkökulmasta: Parveketupakointi taloyhtiöissä | Suomen ASH ry.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: 12v
Mitä tehdä kun pelottaa että jään kiinni tupakoinnin kokeilusta? mul on tosi surkee mieli nytte jote vastaisitko mahdollisimman nopeasti? elikkä testasin koulus välkäl rööki tai poltin yhe mut nyt pelottaa et kaua haju...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ymmärsin, että et normaalisti polttele ja nyt sinua jännittää testauksesta kiinni jääminen? Et taatusti ole ainoa, jota se jännittää. Ajattelisin kuitenkin, että sen sijaan, että jännität haistaako sen joku, voisitkin olla asiasta rehellinen.

Voisitko suosiolla kertoa, että jouduit tällaiseen tilanteeseen, päätit koittaa ja kenties huomasit, ettei se tule olemaan jatkossa sinun juttusi? Erilaiset kokeilut kuuluvat nuoruuteen ja kun uskallat olla asiasta avoin, usein myös muut ymmärtävät asian paljon paremmin. Voi myös olla, että kun olet asiasta rehellinen ja lupaat, ettet koita uudelleen, sinun on helpompi pysyä päätöksessäsi. 😊

On todella harmillista, että olet joutunut ryhmäpaineen vuoksi tilanteeseen, jossa olet kokenut, että sinun tulee polttaa. Muistathan jatkossa, että sinun ei tarvitse tupakoida, vaikka muut niin tekisivät. On todellakin ok vetää omaa linjaa, pysyä savuttomana ja pitää huolta terveydestään.

Vaikka on normaalia, että erilaiset kokeilut kiinnostavat nuorena, haluamme Fressiksessä kannustaa siihen, ettei kokeiluja tarvitsisi tehdä. Sinulla on oikeus pitää huolta hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi, ja jättää kokeilut sikseen.

Tsemppiä jatkoon, pystyt taatusti olemaan ilman tupakkaa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Anonyymi
Voiko naapurin tupakointiin puuttua? Moi. Olisi kolme kysymystä tupakasta. Itse en polta mutta asun rivitalossa ja vieressä oleva naapuri polttaa tupakkaa ulko-ovensa edessä minkä takia välillä haistan vaimean...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Onpa todella ikävä kuulla, jos naapurin tupakoinnista aiheutuu sinulle haittaa. Tupakansavu voi kulkeutua asuntoon esimerkiksi ilmanvaihtokanavien kautta. Tämä voi aiheuttaa sen, että asunnossa tuntuu tupakan haju. Varsinaisia materiaalivahinkoja tästä tuskin aiheutuu, mutta jos tupakointia tapahtuu pitkään voi mm. haju alkaa toki valitettavasti tuntua asunnossa pysyvämmin.

Kenenkään ei pitäisi joutua altistumaan passiivisen tupakoinnin haitoille omassa kodissaan tai missään muussakaan ympäristössä. Erityisesti pitkäaikainen ja toistuva passiivinen tupakointi, eli toisen polttaman tupakan savulle altistuminen, aiheuttaa pitkälti samoja terveyshaittoja kuin varsinainen tupakointi. Kuitenkaan kertaluontoiset tai muutamat altistumiset eivät vielä aiheuta pysyviä terveyshaittoja.

Suomen ASH on laatinut sivuilleen hyvän ohjeistuksen tällaisia tilanteita varten. Ongelmaan voidaan siis puuttua tupakkalain ja terveydensuojelulain määräysten nojalla. Suosittelenkin, että toimit näiden ohjeiden mukaisesti, jotta et enää jatkossa joudu kärsimään naapurin tupakoinnin aiheuttamista haitoista kotonasi. Ohjeistuksen löydät täältä.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Tupakka
Nimimerkki: A
Voiko naapurin tupakalle haiseva hengitys ja vaatteet vaikuttaa terveyteeni? Hei, Asun talossa joka oli alunperin tarkoitettu perheen asuttavaksi. Siinä on kaksi kerrosta ja ilmanvaihto toimii siten että ilma tulee ulkoa ilmanvaihtokoneen läpi yläkertaan, josta...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Naapurisi toimii ohjeistuksen mukaan ja tupakoi sille osoitetussa paikassa eikä esimerkiksi asunnossa sisällä. Jos tupakansavu kulkeutuisi selkeästi naapuriasunnon sisältä tai ulkoa asuntoosi, olisi tässä tapauksessa syytä selvittää talonyhtiön ilmanvaihdon toimivuus.

Kertomasi mukaan kuitenkaan talon sisälle tupakansavu ei kulkeudu. Ei ole mitään syytä olettaa, että tupakoivan naapurisi hengityksen tai vaatteiden kautta kulkeutuisi haitallisia aineita asuntoosi. Vaatteiden tai hengityksen hajun voi toki kokea epämiellyttävänä, mutta selkeää haitta terveydellesi ei tästä aiheudu.

Jos kuitenkin koet, että tästä johtuva ahdistuneisuus jatkuu, on hyvä kääntyä esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Ahdistuneisuuteen voi vaikuttaa moni asia ja niiden syitä voi olla hyvä pohtia jonkun kanssa.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?