NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Tukahtuvainen

Asuntoon kantautuva epämääräinen haju

Asun vuokralla kerrostalossa. Luulen että joku naapureista polttaa asunnossaan jotain, vaikka täällä on tupakointikielto. Kämppääni tulee ilmanvaihdosta yleensä illalla noin 15min ajaksi outo hiukan tupakkamainen/savuinen/käryävä/tunkkainen/henkeenkäyvä haju. Mietin voisiko kyseessä olla esim. joku huume tai epätavallinen tupakkalaatu? Miltä poltettavat huumeet tai erikoistupakat haisevat? Voikohan asialle tehdä mitään, kun en voi laittaa esim. nimetöntä lappua postiluukusta kun en tiedä mikä naapureista on kyseessä, en ole edes varma onko se edes samassa kerroksessa… Onkohan noin lyhyistä&lievistä myrkkyaltistuksista haittaa terveydelleni?

Hei,

Kerrot oudoista ja sinua häiritsevistä hajuista, jotka kulkeutuvat asuntoosi jostain naapuristasi. Kysyt myös miltä erilaiset poltettavat tuotteet haisevat.

On hyvin hankalaa kuvailla eri tuotteiden hajuja, tai ainakaan sen perusteella päätellä, mistä haju on peräisin, tai mikä se voisi olla, jos se on jokin poltettava tuote. Merkittävää on se, että hajun ilmeneminen on toistuvaa ja että koet sen häiritsevänä eri tavoin. Lisäksi olet huolissasi siitä, että voiko tästä olla sinulle jotain terveyshaittoja.

Koska emme tiedä mikä haju on, ja liittyykö siihen esimerkiksi myrkkyjen kulkeutumista huoneistoihin ja mm. sinun hengitykseesi, niin emme voi myöskään päätellä millaista haittaa tästä voi sinulle olla. Kuitenkaan sinun ei pidä olla asiasta turhan huolissasi, koska tuo käry ei kuitenkaan tapahdu välittömässä läheisyydessäsi. Jos sinua huolettaa terveydentilasi, niin kannustamme käymään lääkärissä esimerkiksi omalla terveysasemallasi keskustelemassa asiasta.

Koska tilanne on sinua (ja mahdollisesti myös muita naapureitasi) häiritsevä, ja se aiheuttaa sinulle huolta, sinun kannattaa ottaa yhteyttä myös vuokranantajaasi sekä taloyhtiön isännöitsijään ja kertoa asiasta. Vuokranantaja voi hoitaa asiaa eteenpäin, mutta voit myös olla suoraan yhteydessä isännöitsijään. Hän voi sitten informoida ja huomauttaa asiasta taloyhtiötä, jolloin viesti kulkeutuu myös sinne, jossa tuo käryn alkuperä on. Taloyhtiöllä on myös lain mukaan mahdollista puuttua asiaan rajoittamalla tai kieltämällä käryttely taloyhtiössä, eli se on nyt oikea osoite lähteä selvittämään asiaa.

Tässä sinulle vielä Suomen ASH:n sivuilta lisätietoa ja vinkkejä aiheesta tupakoinnin näkökulmasta: Parveketupakointi taloyhtiöissä | Suomen ASH ry.

Oliko vastauksesta hyötyä?