Yleinen

Tupakoinnin lopettaminen: 10 ihanaa syytä

Tupakoinnin lopettaminen: 10 ihanaa syytä

Maailma on raikas savupilven ulkopuolella.

  1. Enää sinun ei tarvitse peitellä tupakan hajua tai salailla pahaa tapaasi.
  2. Haistat ja maistat paremmin jo muutamassa päivässä lopettamisen jälkeen.
  3. Hengität helpommin parin kuukauden päästä lopettamisesta. Yskä ja limaisuus alkavat hellittää kuukauden päästä siitä, kun stumppasit lopullisesti.
  4. Nukut paremmin ja pidempään, koska elimistö irtautuu myrkyistä ja hengitys kulkee.
  5. Saat kiksejä tanssien, uiden tai muuten liikkuen. Urheilusta tulee mielihyvähormoneja kehoon, etkä tarvitse siihen nikotiinia.
  6. Kunto nousee kohisten, koska nikotiini ei enää estä hapen pääsyä lihaksiin.
  7. Seksuaaliterveys kohenee. Tupakointi aiheuttaa miehille erektiohäiriöitä, jotka helpottavat monella lopettamisen jälkeen.
  8. Miten olisi vaikka unelmaloma tai kaksi vuodessa? Tupakkaan, nuuskaan ja sähkösavukkeisiin huvenneet rahat jäävät parempaan käyttöön.
  9. Hae mitä vaan sinulle sopivaa työpaikkaa – savuttomuudesta saa usein lisäpisteitä työnhaussa.
  10. Vapaudut pelkäämästä tupakan ja nuuskan aiheuttamia vakavia sairauksia.

 

Lähteet: THL, Suomen Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto ja Käypä hoito -suositukset, Stumppi-asiantuntijat Hengitysliitosta, lääkäri Markku Arvela

Kuva: Getty Images

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.