Parempi maailma alkaa keittiöstä – 12 vinkkiä ja 1 nyrkkisääntö
Se miten keittiössä toimit ja mitä suuhusi laitat, vaikuttaa ympäristöön ja ilmastoon. Vinkeillämme teet fiksuja valintoja.


Jokainen suupala kuormittaa ympäristöä tavalla tai toisella. Ruoantuotanto vapauttaa ilmakehään kasvihuonepäästöjä ja rehevöittää vesistöjä.
Vähiten päästöjä aiheuttavat avomaalla luonnonmukaisesti kasvatetut viljelykasvit ja vihannekset. Isoja päästöjä synnyttävät eläinperäiset tuotteet sekä kasvikset, joiden kasvatus kuluttaa paljon energiaa, kuten kasvihuoneessa talvella viljellyt kasvikset.
Ympäristöystävälliset valinnat
- Syö lautasmallin mukaan: ½ kasviksia, ¼ täysjyväviljaa tai perunaa, ¼ proteiinia + hyvää, pehmeää rasvaa eli kotoisia rypsi- tai rapsiöljyjä.
- Valitse kotimaisia sesongin kasviksia: kesällä avomaalla kasvatettuja vihanneksia sekä marjoja ja hedelmiä, talvella porkkanaa, punajuurta, kaalia, lanttua ja naurista.
- Suosi perunaa ja erilaisia viljatuotteita kuten ohraa, kauraa ja ruista. Vähennä riisin käyttöä, sillä riisin ilmastovaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin kotimaisten viljojen, esimerkiksi ohran.
- Tankkaa proteiinia kotimaisista herneistä, härkäpavuista, pensaspavuista ja linsseistä. Aterian pääraaka-aineen ei tarvitse aina olla liha – kasvisruokapäivä tai kaksi viikossa sopii sekasyöjällekin!
- Eläintuotteista ilmastoystävällisin proteiinin lähde on kanamunat, ja kotimainen luonnonkala pesee muun lihan. Jos käytät lihaa, pysy kohtuudessa. Se on sekä ympäristöystävällinen että terveyden kannalta hyvä ratkaisu.
- Kokeile maitotuotteiden korvaamista esimerkiksi kaurapohjaisilla valmisteilla. Vähennä juuston määrää ruoanvalmistuksessa ja laita leivän päälle juuston sijaan kasvispohjaisia levitteitä tai vihannesviipaleita.
- Syö lautanen tyhjäksi äläkä muutenkaan heitä ruokaa roskiin vaan hyödynnä tähteet.
- Valmista ja lämmitä pienet ruoka-annokset mikrossa. Esimerkiksi kun valmistat puuron lieden sijaan mikrossa, annoksen ilmastovaikutus vähenee 70 prosenttia.
- Valitse lieden levy kattilan pohjan koon mukaan. Kun lämmität vettä, pidä kattilan kansi päällä. Vältä turhaa veden valutusta hanasta.
- Älä tiskaa juoksevan veden alla vaan altaassa tai astianpesukoneessa.
- Varmista, että jääkaapin tai pakastimen ovi menee aina kunnolla kiinni.
- Käy kaupassa jalan tai pyörällä.
Nyrkkisääntö
Kotimaiset kasvikset ja liha ovat usein parempi vaihtoehto kuin ulkomailta tuodut. Kasviproteiini – vaikka se olisi tuotu ulkomailta – taas on usein lihaa parempi vaihtoehto.
Teksti Katarina Cygnel-Nuortie
Lähteet: ruokatieto.fi, ilmasto-opas.fi, martat.fi ja ymparistoosaava.fi