Ruoka

Parempi maailma alkaa keittiöstä  – 12 vinkkiä ja 1 nyrkkisääntö

Se miten keittiössä toimit ja mitä suuhusi laitat, vaikuttaa ympäristöön ja ilmastoon. Vinkeillämme teet fiksuja valintoja.

Parempi maailma alkaa keittiöstä  – 12 vinkkiä ja 1 nyrkkisääntö

Jokainen suupala kuormittaa ympäristöä tavalla tai toisella. Ruoantuotanto vapauttaa ilmakehään kasvihuonepäästöjä ja rehevöittää vesistöjä.

Vähiten päästöjä aiheuttavat avomaalla luonnonmukaisesti kasvatetut viljelykasvit ja vihannekset. Isoja päästöjä synnyttävät eläinperäiset tuotteet sekä kasvikset, joiden kasvatus kuluttaa paljon energiaa, kuten kasvihuoneessa talvella viljellyt kasvikset.

Ympäristöystävälliset valinnat

  1. Syö  lautasmallin mukaan: ½ kasviksia, ¼ täysjyväviljaa tai perunaa, ¼ proteiinia + hyvää, pehmeää rasvaa eli kotoisia rypsi- tai rapsiöljyjä.
  2. Valitse kotimaisia sesongin kasviksia: kesällä avomaalla kasvatettuja vihanneksia sekä marjoja ja hedelmiä, talvella porkkanaa, punajuurta, kaalia, lanttua ja naurista.
  3. Suosi perunaa ja erilaisia viljatuotteita kuten ohraa, kauraa ja ruista. Vähennä riisin käyttöä, sillä riisin ilmastovaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin kotimaisten viljojen, esimerkiksi ohran.
  4. Tankkaa proteiinia kotimaisista herneistä, härkäpavuista, pensaspavuista ja linsseistä. Aterian pääraaka-aineen ei tarvitse aina olla liha – kasvisruokapäivä tai kaksi viikossa sopii sekasyöjällekin!
  5. Eläintuotteista ilmastoystävällisin proteiinin lähde on kanamunat, ja kotimainen luonnonkala pesee muun lihan. Jos käytät lihaa, pysy kohtuudessa. Se on sekä ympäristöystävällinen että terveyden kannalta hyvä ratkaisu.
  6. Kokeile maitotuotteiden korvaamista esimerkiksi kaurapohjaisilla valmisteilla. Vähennä juuston määrää ruoanvalmistuksessa ja laita leivän päälle juuston sijaan kasvispohjaisia levitteitä tai vihannesviipaleita.
  7. Syö lautanen tyhjäksi äläkä muutenkaan heitä ruokaa roskiin vaan hyödynnä tähteet.
  8. Valmista ja lämmitä pienet ruoka-annokset mikrossa. Esimerkiksi kun valmistat puuron lieden sijaan mikrossa, annoksen ilmastovaikutus vähenee 70 prosenttia.
  9. Valitse lieden levy kattilan pohjan koon mukaan. Kun lämmität vettä, pidä kattilan kansi päällä. Vältä turhaa veden valutusta hanasta.
  10. Älä tiskaa juoksevan veden alla vaan altaassa tai astianpesukoneessa.
  11. Varmista, että jääkaapin tai pakastimen ovi menee aina kunnolla kiinni.
  12. Käy kaupassa jalan tai pyörällä.

Nyrkkisääntö

Kotimaiset kasvikset ja liha ovat usein parempi vaihtoehto kuin ulkomailta tuodut. Kasviproteiini – vaikka se olisi tuotu ulkomailta – taas on usein lihaa parempi vaihtoehto.

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie

 

Lähteet: ruokatieto.fi, ilmasto-opas.fi, martat.fi ja ymparistoosaava.fi

Katso myös

Kysymys
LiikeRuokaRytmiYleinen
Nimimerkki: Kunhan mietin
Ikä: Yli 18v
Ylipaino ja terveet elämäntavat Onko totta, että parin, kolmen kilon ylipaino ei vielä ole terveydelle erityisen haitallista, jos elämäntavat ovat muuten kunnossa?
Fressis

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Hienoa, että olet miettinyt terveyteen liittyviä asioita ja uskot elämäntapojen olevan hyvällä mallilla. Yleisesti voidaan sanoa, että lievän ylipainon aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin vähäisiä. Etenkin, jos päivittäiset elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, eivät riskit esimerkiksi korkean verenpaineen tai tyypin 2 diabeteksen syntyyn ole koholla. Päivittäisillä elintavoilla tarkoitan monipuolista ja säännöllistä ruokailua, riittävää unta ja lepoa, liikkumista ja arjen aktiivisuutta sekä päihteettömyyttä. Nämä arjessa toistuvat tottumukset luovat hyvän perustan terveyden ylläpitämiselle ja hyvälle ololle. Kannustankin jatkamaan sinulle hyvinvointia tuottavien rutiinien toteuttamista omassa arjessasi, ne kantavat pitkälle 😊

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Unohtuiko päivän tärkein ateria -aamupala?

Aamupalalla on tärkeä rooli keskittymiskyvyn, suoriutumisen ja nälänhallinnan kannalta ja sen toistuvasti väliin jättäminen voi vaikuttaa koko päivään ja omaan mielialaan päivän aikana.

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?