Yleinen

Palautuminen treenistä – no pain no gain?

Palautuminen treenistä – no pain no gain?

Väärin, kuuntele liikkuessasi kehoasi ja jätä aikaa treenistä palautumiselle.

Olet varmasti kuullut, että no pain no gain – ei kehitystä ilma kipua – tai että urheilija ei tervettä päivää näe. Vaikka joskus tuntuu siltä, että itsensä ylittämistä oman kehon kustannuksella suorastaan ihannoidaan, fiksua se ei ole.

Liiku aina omaa kehoasi kuunnellen. Jos esimerkiksi alaselän lihaksissa tuntuu kipua, se on elimistön tapa kertoa, että nyt pitää höllätä ja pitää vähän taukoa liikunnasta.

Itsensä piiskaamisen sijaan tärkeintä on tykätä siitä, mitä tekee.

 

Harrasta monipuolisesti ja palaudu tehokkaammin

Keho tykkää monipuolisesta liikunnasta. Kaksi aerobista eli sydäntä rasittavaa liikuntakertaa ja yksi lihaskuntoliikunta viikossa on ihanteellinen rytmi monelle. Näiden lisäksi venyttelytuokio kerran viikossa huolehtii kehosi liikkuvuudesta. Youtubesta löytyy hyviä, maksuttomia opasvideoita. Tsekkaa vaikka fitnessblender ja popsugar fitness -kanavat!

Etsi tasapainoa liikkumisen ja riittävän levon välille. Vasta unessa kunto kehittyy, kuona-aineet poistuvat ja energiaa varastoituu lihaksiin. Se, että ihminen nukkuu säännöllisesti hyvin, on osoittautunut tärkeäksi myös tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ehkäisyssä.

Muista riittävä vedenjuonti mutta älä mene siinäkään äärimmäisyyksiin: 2–3 litraa vettä päivässä riittää normaaliliikkujalle.

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, asiantuntija Jenny Lausti, Tampereen Liikuntapalvelu

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.