Yleinen

Palautuminen treenistä – no pain no gain?

Palautuminen treenistä – no pain no gain?

Väärin, kuuntele liikkuessasi kehoasi ja jätä aikaa treenistä palautumiselle.

Olet varmasti kuullut, että no pain no gain – ei kehitystä ilma kipua – tai että urheilija ei tervettä päivää näe. Vaikka joskus tuntuu siltä, että itsensä ylittämistä oman kehon kustannuksella suorastaan ihannoidaan, fiksua se ei ole.

Liiku aina omaa kehoasi kuunnellen. Jos esimerkiksi alaselän lihaksissa tuntuu kipua, se on elimistön tapa kertoa, että nyt pitää höllätä ja pitää vähän taukoa liikunnasta.

Itsensä piiskaamisen sijaan tärkeintä on tykätä siitä, mitä tekee.

 

Harrasta monipuolisesti ja palaudu tehokkaammin

Keho tykkää monipuolisesta liikunnasta. Kaksi aerobista eli sydäntä rasittavaa liikuntakertaa ja yksi lihaskuntoliikunta viikossa on ihanteellinen rytmi monelle. Näiden lisäksi venyttelytuokio kerran viikossa huolehtii kehosi liikkuvuudesta. Youtubesta löytyy hyviä, maksuttomia opasvideoita. Tsekkaa vaikka fitnessblender ja popsugar fitness -kanavat!

Etsi tasapainoa liikkumisen ja riittävän levon välille. Vasta unessa kunto kehittyy, kuona-aineet poistuvat ja energiaa varastoituu lihaksiin. Se, että ihminen nukkuu säännöllisesti hyvin, on osoittautunut tärkeäksi myös tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ehkäisyssä.

Muista riittävä vedenjuonti mutta älä mene siinäkään äärimmäisyyksiin: 2–3 litraa vettä päivässä riittää normaaliliikkujalle.

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, asiantuntija Jenny Lausti, Tampereen Liikuntapalvelu

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Onko vaarallista Voiko finni muuttua patiksi rinnan sisällä? Mun nännissä on ollu iso finni ja nyt se on muuttunu sellaseks patiks mun nännin/tissin sisällä oon 12v tyttö onko normaalii?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On ihan normaalia, että myös rintakehän/rintojen alueella voi joskus esiintyä finnejä. Finnit voivat olla pinnallisia tai tuntua joskus myös ihonalaisina ”patteina”. Joskus rintojen alueella voi esiintyä myös muunlaisia patteja. Useimmiten nuorilla tällaisetkin patit ovat ihan hyvälaatuisia muutoksia, kuten nesterakkuloita eli kystia, eikä niiden vuoksi ole syytä huoleen.

Mikäli asia kuitenkin vielä huolestuttaa sinua, kannustan sinua keskustelemaan asiasta esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan ja käydä tarkistuttamassa tilanteen hänen vastaanotollaan.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Todellako Voiko suihkulla tehty itsetyydytys lisätä riskiä syövälle? Kysymystä ei poikkeuksellisesti julkaista sen pituuden vuoksi. Kysymys koskee sitä, onko suihkulla tapahtuva itsetyydytys riski millekään syövälle ja tarvitseeko siitä olla huolissaan jos näin...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Tämä on kysymys, jota useat nuoret miettivät ja jota aika-ajoin kysytään Fressiksessä paljon. 😊

Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissaan, sillä itsetyydytys suihkulla ei ole riskitekijä millekään syövälle. Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista. Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja, vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Anonyymi Mitä ovat oireettomat näppylät rinnoillani? Kun olin tänään suihkussa niin huomasin mun tisseissä sellasia ihan pieniä ruskeita ja punasia näppylöitä. Niihin ei satu eikä kutita eikä niitä oo missään...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kysyit rinnoillesi ilmaantuneista näppylöistä, jollaisia ei ole muualla päin kehoasi. Valitettavasti on vaikea arvioida asiaa näkemättä sinua ja ilman lisätietoja. Rinnoilla olevat oireettomat näppylät ikäiselläsi eivät kuitenkaan kuulosta lähtökohtaisesti vakavalta.

Olet kuitenkin asiasta selvästi huolissasi ja sen vuoksi niistä kannattaisi kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle.  Ehdottaisinkin, että kävisit juttelemasta asiasta koulun terveydenhoitajalle. Hän osaa myös tarvittaessa ohjata sopivat jatkotoimet.

On ihan ymmärrettävää, että tämän tyyppisistä vaivoista kertominen voi tuntua hankalalta. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kuitenkin tottuneita kaikenlaisiin vaivoihin ja heidän kanssaan voi luottamuksellisesti keskustella mistä tahansa asiasta. Itseä vaivaavia asioita ei siis tarvitse mitenkään hävetä. Yleensä kun uskaltautuu lähteä selvittämään jotakin terveysvaivaa, on lopulta helpottunut siitä, että asian sai hoidettua.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?