Alkoholi

”Olen onnellisempi ilman alkoholia”

Hanna Tikander, 27, uskoi, että alkoholin juominen teki hänestä rentoa ja coolia seuraa. Raitistumisen jälkeen hän huomasi, että elämä on parempaa, kun uskaltaa olla oma itsensä.

”Olen onnellisempi ilman alkoholia”

”Syksyllä 2019 olin kavereiden kanssa viettämässä mökkiviikonloppua ja heräsin aamulla krapulassa. Olo oli ihan hirveä. Voin henkisesti pahoin ja minua ahdisti niin, että se tuntui jalkapohjissa asti. Samaan aikaan ulkona paistoi aurinko ja oli kaunis syysruska. Olisin halunnut lähteä urheilemaan, mutten pahoinvoinnin vuoksi voinut.

En halunnut kokea samaa oloa enää. Päätin, että nyt alkoholi saa jäädä.

Ajatus oli kypsynyt mielessäni jo pitkään. Tiedostin, että juomiseni oli aika runsasta ja ongelmallista. Pidin tasaisin väliajoin tipattomia kausia, koska halusin katsoa, miten käytöstapani ja elämänlaatuni muuttuisivat. Alkoholiton jakso oli kuitenkin vielä väliaikainen ja ajatuksissa tipattoman jälkeinen tuleva bileilta.

Aidot ystävät pysyvät

Kun syksyllä vuonna 2019 pohdin suhdettani alkoholiin, törmäsin juttuun LCMDF-yhtyeen Emma Kemppaisesta. Hänen alkoholittomuutensa inspiroi minua. Mietin, että oh my god, me ajattelemme asioista ihan samalla tavalla.

Vaihdoimme viestejä Instagramissa ja kävimme kahvilla. Kesti kuitenkin vielä hetken, jotta olin valmis jättämään alkoholin. Päätöksen piti lähteä itsestä. Suosittelenkin, että jos aihe kiinnostaa, kannattaa tutustua siihen uteliaasti esimerkiksi kuuntelemalla podcasteja, lukemalla kirjallisuutta ja kysymällä neuvoja ja kokemuksia ihmisiltä, jotka ovat kokeilleet alkoholittomuutta.

Pelkäsin aluksi, millaista uusi elämäni tulisi olemaan. Osaisinko enää rentoutua ja voiko bileissä olla yhä hauskaa? Mietin myös, miten päätös vaikuttaisi ihmissuhteisiini.

Monet huolet ovat kuitenkin osoittautuneet turhiksi. Tein heti alussa päätöksen, etten aio jäädä erakoksi vaan käyn juhlissa kuten ennenkin. Aidot ystävät eivät jätä, vaikka lopettaisikin alkoholin juomisen. Sen sijaan ystävyssuhteet, jotka perustuivat vain bailaamiseen, jäivät aika nopeasti – tai syventyivät entistä paremmiksi.

Tunteita ilman filttereitä

Nyt olen tutustunut itseeni ensi kertaa selvin päin. Huomasin, että minulla oli esimerkiksi paljon patoutuneita tunteita ja lapsuuden traumoja, joita olin aiemmin turruttanut alkoholilla. Yhtäkkiä niillä on ollut tilaa nousta pinnalle, ja olen käsitellyt asioita niin itsekseni kuin terapian avulla. Välillä se on ollut pelottavaa ja olen miettinyt, olisiko elämä hauskempaa, jos joisin edelleen. Samaan aikaan olen kiitollinen, ettei minun enää tarvitse pakoilla mitään.

Tunnen kaikki tunteet nyt puhtaasti: voin olla juhlissa aidosti tosi onnellinen ystävän synttäreiden vuoksi ilman alkoholin tuomaa lisäbuustia, ja myös suru saa tulla ilman, että yritän lievittää sitä.

Olen kertonut raittiudestani alusta asti avoimesti Instagram-tililläni @hannatikander. Saan usein mahtavia viestejä, kun ihmiset ovat ansiostani tajunneet, että elämästä voi nauttia ilman alkoholia. Inspiroidun itsekin jatkamaan, kun huomaan, miten voin vaikuttaa seuraajien elämään. Olen myös saanut vertaistukea ja uusia ajatuksia silloin, kun olen itse kyseenalaistanut päätöstäni. Käännynkin ensimmäisenä Insta-seuraajieni puoleen, kun olen yksin ison kysymysten äärellä.

”Voin olla villi ilman alkoholiakin”

Parasta alkoholittomuudessa on se, että nyt tiedän olevani menossa oikeaan suuntaan elämässä. Fyysinen kuntoni on parantunut valtavasti, nukun hyvin ja ajatuskin kulkee paremmin. Enää ei ole juuri tullut tehtyä asioista, joita joutuisin katumaan.

Olen laskenut puhelimeen ladatun sovelluksen avulla, että puolentoista vuoden raittiuden aikana olen säästänyt 8000 euroa. Niillä rahoilla olen hemmotellut itseäni ja käynyt esimerkiksi hierojalla.

Minulta kysytään yhä, milloin korkki taas aukeaa. Vastaan, että sitten kun tuntuu siltä. Alkoholi on myrkkyä, josta minun on vaikea enää löytää myönteisiä puolia. Tiedän nyt, että voin olla ihan yhtä seikkailunhaluinen, hauska, villi ja kiinnostava ilman alkoholiakin.”

 

Teksti Ida Valpas

Katso myös

Artikkeli
Alkoholi

Sober curious suhtautuu alkoholittomaan elämään uteliaasti

Miksi ihmiset ovat niin kiinnostuneita ruokavaliosta ja liikunnasta, mutta tarttuvat pulloon sen kummemmin hyvinvointia pohtimatta? Raittiutta kokeilevien someyhteisöt ovat nyt supersuosittuja. Tiedätkö nämä viisi asiaa sober curious -ajattelusta?

Artikkeli
Alkoholi

Pidä huolta aivoistasi – ne ovat tärkein työvälineesi nyt ja tulevaisuudessa

Alkoholin välttäminen suojelee aivoja. Lukijoiden toiveesta haastattelimme asiantuntijalääkäriä aiheesta. Lue superkiinnostavat faktat!

Miten alkoholi vaikuttaa elimistössä?

Alkoholi lamaannuttaa aivojen toimintaa. Nuoren kehittyvät aivot ja elimistö ovat erityisen herkät alkoholin vaikutuksille, minkä vuoksi alkoholi on kiellettyä... Lue lisää
Artikkeli
Alkoholi

Alkoholi ja murrosiän kehitys – menkat sekaisin ja stondis hukassa?

Jatkuva ja runsas alkoholin juominen sekoittaa hormonit ja tärkeät elimet. Olisitko arvannut, että alkoholi vaikuttaa nuoren kehitykseen näin monella tavalla? Tsekkaa faktat!

Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: Poika12v
Alkoholin vaikutus nuoren kehitykseen Päivää/Iltaa ajattelin kysyä miten paljon alkoholi vaikuttaa kehitykseeni, en ole juonut pitkän aikaan olen juonut kolme kuukautta jossa join viisi kertaa yhteensä. Pidin hyvin...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

On ihan tavallista, että nuorena kiinnostaa päihdekokeilut. Harmi kuitenkin, jos koet, että sinua on kavereiden puolesta painostettu kokeilemaan alkoholia – tämä on valitettavan yleistä. Tulevaisuutta ajatellen sinun voisi olla hyvä myös pohtia etukäteen, mitä vastaat, jos joku tarjoaa sinulle alkoholia. Alkoholista kieltäytyminen ei tarkoita sitä, ettei voisi pitää hauskaa tai etteikö haluaisi kuulua porukkaan. Ilman alkoholia voi olla rohkeasti oma itsensä.

Alkoholin ja muiden päihteiden käytön välttäminen nuorella iällä on terveyden ja normaalin kehityksen kannalta erittäin tärkeää. Nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja ovat hyvin alttiita alkoholin haitallisille vaikutuksille. Esimerkiksi aivot kehittyvät voimakkaasti aina sikiöajasta murrosiän loppuun. Alkoholin käyttö näissä kehitysvaiheissa voi vaikuttaa erittäin negatiivisesti muun muassa muistin, oppimisen ja sosiaalisten taitojen kehittymiseen. Pitkällä aikavälillä ja varsinkin runsaasti käytettynä alkoholi voi aiheuttaa rakenteellisia muutoksia aivoissa, jotka voivat ilmetä muistiongelmina, persoonallisuuden muuttumisena ja uuden oppimisen vaikeutumisena. Lisää alkoholin haitoista voit lukea Fressiksen sivuilta.

Pohdit viestissäsi, tuleeko juomisesi vaikuttamaan kehitykseesi. Kertomasi perusteella, kun kyseessä on ollut muutama juomiskerta, ei mitään suurempia haittoja kehityksesi kannalta ole varmastikaan aiheutunut. Olet tehnyt terveytesi ja kehityksesi kannalta erittäin fiksun päätöksen, kun et enää halua juoda tai kokeilla polttamista. Kannustammekin sinua täällä Fressiksellä pysymään päätöksessäsi!

Kivaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Alkoholi

Alkoholista kieltäytyminen – vedä omaa linjaa

Videon tekstivastine: ”Alkoholinkäyttö on oma valinta. Sä päätät, ei muut. Ja ilman oleminen on helpompaa kuin luulisi. Ei kiitos, no thank you, nej tack, nein danke, non merci! Aina...

Fressis