Alkoholi

Sober curious suhtautuu alkoholittomaan elämään uteliaasti

Sober curious -ilmiön suosio kasvaa ympäri maailman. Myös Suomessa raittiutta kokeilevien someyhteisöt ovat nyt supersuosittuja. Tiedätkö nämä viisi asiaa sober curious -ajattelusta?

Sober curious suhtautuu alkoholittomaan elämään uteliaasti

1. Sober curious – yhä useamman valinta

Miksi alkoholia on kaikkialla? Jäänkö ulkopuoliseksi, jos en juo? Vuonna 2018 julkaistussa Sober Curious -kirjassa ihmeteltiin, miksi ihmiset ovat niin kiinnostuneita ruokavaliosta ja liikunnasta, mutta tarttuvat pulloon sen kummemmin hyvinvointia pohtimatta.

Kirjasta tuli valtava hitti, joka sai sadat tuhannet ihmiset jakamaan somessa omia kokemuksiaan #sobercurious-hastagin alla. Tuli uusia kirjoja, podcasteja, blogeja ja Youtube-kanavia, jotka keskittyvät raitistumiseen.

Pikkuhiljaa tieto ilmiöstä on levinnyt maailmalla. Yhä useampi on alkanut kiinnostua omasta alkoholinkäytöstä ja raittiudesta.

2. Sinä päätät, miten sober curious olet

Sober curious voi tarkoittaa sinulle esimerkiksi alkoholin juomisen lopettamista tai vähentämistä. Voit vaikka päättää kokeilla alkoholittomuutta tietyn ajan tai jättää alkoholin saman tien kokonaan. Tai miksi edes aloittaa? Tärkeintä on, että päätös lähtee itsestä ja halusta voida paremmin.

Omaa alkoholinkäyttöä ja suhtautumista alkoholiin voi pohtia, vaikka se ei olisikaan ongelmallista. Sober curious -ilmiön perusajatuksena on, että kohtuullisellekin alkoholinkäytölle voi haluta asettaa rajat.

3. Huomaat, että hauskaa voi pitää ilman alkoholia

Kuuluvatko bileet ja pullo aina yhteen? Sober curious kyseenalaistaa tilanteet, joissa alkoholi on yleensä itsestäänselvyys. Ennen juomaan tarttumista voi kysyä itseltä, millainen olo alkoholista todennäköisesti tulee ja onko juominen varmasti hyvä idea.

Alkoholin juominen voi tuntua houkuttelevalta, jos se on tapa päästä mukaan porukkaan. Vaihtoehtona on tutkia, miten hetket voisikin kohdata selvin päin. Mitä bileissä tapahtuu, kun keskittyy enemmän muihin ihmisiin kuin siihen, mitä omassa lasissa on?

4. Tunnet eron kehossasi ja mielessäsi

Yhden alkoholinhuuruisen illan seurauksena on usein krapula, morkkis ja huonot unet. Alkoholi voi myös aiheuttaa tai pahentaa masennusta, vääristää tunteita ja aiheuttaa paino-ongelmia. Alkoholi vie estoja, jolloin saattaa tehdä älyttömiä ratkaisuja. Se myös muuttaa tunteiden kokemista ja hallintaa. Ilman alkoholia olet aidoimmillaan oma itsesi.

Kun alkoholin juomista ei aloita, sen jättää pois tai käyttöä vähentää, huomaakin yhtäkkiä jaksavansa treenata enemmän, ajattelevansa kirkkaammin – ja olevansa ylipäätään paremmalla tuulella, kun elämä ei yhtäkkiä pyörikään juomisen ympärillä.

5. Löydät uusia, samanhenkisiä kavereita

Kun ihmissuhteet rakentuvat muun kuin alkoholin ympärille, kaveripiiri saattaa muodostua sellaiseksi, että alkoholi jää luonnostaan pois yhdessäolosta. Ne ystävät, jotka eivät voi hyväksyä raittiutta, eivät myöskään hyväksy sinua täysin sellaisena kuin olet.

Somessa on nykyään valtavasti ihmisiä, jotka haluavat testata elämää ilman alkoholia. Vertaistukea ja samanhenkisiä ihmisiä löydät esimerkiksi Instagramista nimillä @hannatikander, @darravapaa, @sobermimmi ja kansainvälinen @sobergirlsociety. He jakavat tileillään vinkkejä, kokemuksia ja omia pohdintojaan raittiuteen liittyen.

 

Teksti Ida Valpas

 

Lähteet: sobermimmi.com, Ruby Warrington: Sober Curious

Katso myös

Artikkeli
Alkoholi

Pidä huolta aivoistasi – ne ovat tärkein työvälineesi nyt ja tulevaisuudessa

Alkoholin välttäminen suojelee aivoja. Lukijoiden toiveesta haastattelimme asiantuntijalääkäriä aiheesta. Lue superkiinnostavat faktat!

Alkoholi

Alkoholilla tarkoitetaan yleisimmin etanolia, joka on vesiliukoinen kemiallinen yhdiste. Alkoholia syntyy käymisprosessin tuloksena. Alkoholijuomat jaetaan mietoihin ja väkeviin. Mietoja... Lue lisää
Artikkeli
Alkoholi

Alkoholi ja murrosiän kehitys – menkat sekaisin ja stondis hukassa?

Jatkuva ja runsas alkoholin juominen sekoittaa hormonit ja tärkeät elimet. Olisitko arvannut, että alkoholi vaikuttaa nuoren kehitykseen näin monella tavalla? Tsekkaa faktat!

Artikkeli
Alkoholi

”Olen onnellisempi ilman alkoholia”

Hanna Tikander huomasi alkoholin jätettyään, että tunteet ovat aidompia ja elämä parempaa omana itsenä.

Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: Poika12v
Alkoholin vaikutus nuoren kehitykseen Päivää/Iltaa ajattelin kysyä miten paljon alkoholi vaikuttaa kehitykseeni, en ole juonut pitkän aikaan olen juonut kolme kuukautta jossa join viisi kertaa yhteensä. Pidin hyvin...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

On ihan tavallista, että nuorena kiinnostaa päihdekokeilut. Harmi kuitenkin, jos koet, että sinua on kavereiden puolesta painostettu kokeilemaan alkoholia – tämä on valitettavan yleistä. Tulevaisuutta ajatellen sinun voisi olla hyvä myös pohtia etukäteen, mitä vastaat, jos joku tarjoaa sinulle alkoholia. Alkoholista kieltäytyminen ei tarkoita sitä, ettei voisi pitää hauskaa tai etteikö haluaisi kuulua porukkaan. Ilman alkoholia voi olla rohkeasti oma itsensä.

Alkoholin ja muiden päihteiden käytön välttäminen nuorella iällä on terveyden ja normaalin kehityksen kannalta erittäin tärkeää. Nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja ovat hyvin alttiita alkoholin haitallisille vaikutuksille. Esimerkiksi aivot kehittyvät voimakkaasti aina sikiöajasta murrosiän loppuun. Alkoholin käyttö näissä kehitysvaiheissa voi vaikuttaa erittäin negatiivisesti muun muassa muistin, oppimisen ja sosiaalisten taitojen kehittymiseen. Pitkällä aikavälillä ja varsinkin runsaasti käytettynä alkoholi voi aiheuttaa rakenteellisia muutoksia aivoissa, jotka voivat ilmetä muistiongelmina, persoonallisuuden muuttumisena ja uuden oppimisen vaikeutumisena. Lisää alkoholin haitoista voit lukea Fressiksen sivuilta.

Pohdit viestissäsi, tuleeko juomisesi vaikuttamaan kehitykseesi. Kertomasi perusteella, kun kyseessä on ollut muutama juomiskerta, ei mitään suurempia haittoja kehityksesi kannalta ole varmastikaan aiheutunut. Olet tehnyt terveytesi ja kehityksesi kannalta erittäin fiksun päätöksen, kun et enää halua juoda tai kokeilla polttamista. Kannustammekin sinua täällä Fressiksellä pysymään päätöksessäsi!

Kivaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Alkoholi

Alkoholista kieltäytyminen – vedä omaa linjaa

Videon tekstivastine: ”Alkoholinkäyttö on oma valinta. Sä päätät, ei muut. Ja ilman oleminen on helpompaa kuin luulisi. Ei kiitos, no thank you, nej tack, nein danke, non merci! Aina...

Fressis