Yleinen

”Kasvisruoka sopii minulle”

”Kasvisruoka sopii minulle”

Tatu Kyllästinen, 24, kyseenalaisti perheensä ruokatottumukset ja ryhtyi kokkailemaan kasvisruokia.

 

”Kiinnostuin ruoasta parikymppisenä, kun itsenäistyin ja muutin pois kotoa. Kyseenalaistin etenkin liiallista lihan syöntiä ja tajusin, ettei minun tarvitse mukautua yleiseen malliin. Kotona syötiin paljon raskaita ruokia, lihaa ja maitoa – mutta minä aloin kokkailla kasvisruokia. Kokeilin uusia reseptejä ja huomasin, että olo oli paljon pirteämpi kasvisruoan jälkeen. Ruoan sulatukseen ei mennyt niin paljon energiaa. Kasvisruoista tuli hyvä fiilis eikä kroppa mennyt tukkoon. Jätin lihan pois.

Olen ollut kasvissyöjä kolme vuotta. Joskus harvoin syön kalaa, talvella syön kananmunia.

Minulla oli teini-iässä ongelmia suoliston kanssa. Ruokailutottumukset ovat tuoneet siihen tasapainoa. Käytän nyt myös entistä hillitymmin alkoholia. Sekin vaikuttaa suolistoon.”

 

Monipuolinen kasvisruokavalio

”Ruokavalioni koostuu proteiineista, rasvoista ja hiilihydraateista. Suosin tuoreita salaatteja, joihin lisään yleensä kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä seesamin- ja kurpitsansiemeniä. Pähkinät tukevat ruokavaliotani joko sellaisenaan tai ruokien seassa.

Eniten kiinnitän huomiota ruoan monipuolisuuteen. Kasvisruokavaliossa on tärkeää saada riittävästi aminohappoja, sillä elimistö ei pysty tuottamaan kaikkia itsenäisesti. Niitä saan pitkälti palkokasveista.

Tykkään syödä raakamyslejä ja puuroja hedelmien ja marjojen kanssa. Teen raakamysliä niin, että panen illalla tattariryynejä likoamaan ja aamulla kun ne ovat pehmeitä, lisään niihin marjoja tai hedelmiä. Puuroon voin lisätä myös superfoodeja, jotka sisältävät lehtivihreää, sekä pellavansiemenrouhetta ja omegarasvoja sisältäviä hampunsiemeniä. Ne ovat hyödyllisiä keholle.”

 

Kauraa ja spelttiä

”Laitan ruokaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Teen usein patoja. Käytän täysjyväviljoja ja papuja, kikherneitä ja linssejä. Ja tietysti paljon mausteita. Ruokien on oltava maukkaita. Täytetyt munakoisot tai kesäkurpitsat ovat todella hyviä.

Moni on siinä käsityksessä, että vehnä on hyväksi. Se aiheuttaa kuitenkin minulla ilmavaivoja turvotusta. Suosin itse kauraa ja spelttiä.

Jos teen jotain erikoista ruokaa, sitä on kiva jakaa muiden kanssa – varsinkin, jos se onnistuu. Mutta voin syödä yksinkin ja nauttia ruoasta itsekseni kaikessa rauhassa.”

 

Teksti: Helen Moster

Kuva: Jaakko Taavila

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Onko vaarallista Voiko finni muuttua patiksi rinnan sisällä? Mun nännissä on ollu iso finni ja nyt se on muuttunu sellaseks patiks mun nännin/tissin sisällä oon 12v tyttö onko normaalii?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On ihan normaalia, että myös rintakehän/rintojen alueella voi joskus esiintyä finnejä. Finnit voivat olla pinnallisia tai tuntua joskus myös ihonalaisina ”patteina”. Joskus rintojen alueella voi esiintyä myös muunlaisia patteja. Useimmiten nuorilla tällaisetkin patit ovat ihan hyvälaatuisia muutoksia, kuten nesterakkuloita eli kystia, eikä niiden vuoksi ole syytä huoleen.

Mikäli asia kuitenkin vielä huolestuttaa sinua, kannustan sinua keskustelemaan asiasta esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan ja käydä tarkistuttamassa tilanteen hänen vastaanotollaan.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Todellako Voiko suihkulla tehty itsetyydytys lisätä riskiä syövälle? Kysymystä ei poikkeuksellisesti julkaista sen pituuden vuoksi. Kysymys koskee sitä, onko suihkulla tapahtuva itsetyydytys riski millekään syövälle ja tarvitseeko siitä olla huolissaan jos näin...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Tämä on kysymys, jota useat nuoret miettivät ja jota aika-ajoin kysytään Fressiksessä paljon. 😊

Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissaan, sillä itsetyydytys suihkulla ei ole riskitekijä millekään syövälle. Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista. Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja, vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Anonyymi Mitä ovat oireettomat näppylät rinnoillani? Kun olin tänään suihkussa niin huomasin mun tisseissä sellasia ihan pieniä ruskeita ja punasia näppylöitä. Niihin ei satu eikä kutita eikä niitä oo missään...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kysyit rinnoillesi ilmaantuneista näppylöistä, jollaisia ei ole muualla päin kehoasi. Valitettavasti on vaikea arvioida asiaa näkemättä sinua ja ilman lisätietoja. Rinnoilla olevat oireettomat näppylät ikäiselläsi eivät kuitenkaan kuulosta lähtökohtaisesti vakavalta.

Olet kuitenkin asiasta selvästi huolissasi ja sen vuoksi niistä kannattaisi kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle.  Ehdottaisinkin, että kävisit juttelemasta asiasta koulun terveydenhoitajalle. Hän osaa myös tarvittaessa ohjata sopivat jatkotoimet.

On ihan ymmärrettävää, että tämän tyyppisistä vaivoista kertominen voi tuntua hankalalta. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kuitenkin tottuneita kaikenlaisiin vaivoihin ja heidän kanssaan voi luottamuksellisesti keskustella mistä tahansa asiasta. Itseä vaivaavia asioita ei siis tarvitse mitenkään hävetä. Yleensä kun uskaltautuu lähteä selvittämään jotakin terveysvaivaa, on lopulta helpottunut siitä, että asian sai hoidettua.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?