Yleinen

”Kasvisruoka sopii minulle”

”Kasvisruoka sopii minulle”

Tatu Kyllästinen, 24, kyseenalaisti perheensä ruokatottumukset ja ryhtyi kokkailemaan kasvisruokia.

 

”Kiinnostuin ruoasta parikymppisenä, kun itsenäistyin ja muutin pois kotoa. Kyseenalaistin etenkin liiallista lihan syöntiä ja tajusin, ettei minun tarvitse mukautua yleiseen malliin. Kotona syötiin paljon raskaita ruokia, lihaa ja maitoa – mutta minä aloin kokkailla kasvisruokia. Kokeilin uusia reseptejä ja huomasin, että olo oli paljon pirteämpi kasvisruoan jälkeen. Ruoan sulatukseen ei mennyt niin paljon energiaa. Kasvisruoista tuli hyvä fiilis eikä kroppa mennyt tukkoon. Jätin lihan pois.

Olen ollut kasvissyöjä kolme vuotta. Joskus harvoin syön kalaa, talvella syön kananmunia.

Minulla oli teini-iässä ongelmia suoliston kanssa. Ruokailutottumukset ovat tuoneet siihen tasapainoa. Käytän nyt myös entistä hillitymmin alkoholia. Sekin vaikuttaa suolistoon.”

 

Monipuolinen kasvisruokavalio

”Ruokavalioni koostuu proteiineista, rasvoista ja hiilihydraateista. Suosin tuoreita salaatteja, joihin lisään yleensä kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä seesamin- ja kurpitsansiemeniä. Pähkinät tukevat ruokavaliotani joko sellaisenaan tai ruokien seassa.

Eniten kiinnitän huomiota ruoan monipuolisuuteen. Kasvisruokavaliossa on tärkeää saada riittävästi aminohappoja, sillä elimistö ei pysty tuottamaan kaikkia itsenäisesti. Niitä saan pitkälti palkokasveista.

Tykkään syödä raakamyslejä ja puuroja hedelmien ja marjojen kanssa. Teen raakamysliä niin, että panen illalla tattariryynejä likoamaan ja aamulla kun ne ovat pehmeitä, lisään niihin marjoja tai hedelmiä. Puuroon voin lisätä myös superfoodeja, jotka sisältävät lehtivihreää, sekä pellavansiemenrouhetta ja omegarasvoja sisältäviä hampunsiemeniä. Ne ovat hyödyllisiä keholle.”

 

Kauraa ja spelttiä

”Laitan ruokaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Teen usein patoja. Käytän täysjyväviljoja ja papuja, kikherneitä ja linssejä. Ja tietysti paljon mausteita. Ruokien on oltava maukkaita. Täytetyt munakoisot tai kesäkurpitsat ovat todella hyviä.

Moni on siinä käsityksessä, että vehnä on hyväksi. Se aiheuttaa kuitenkin minulla ilmavaivoja turvotusta. Suosin itse kauraa ja spelttiä.

Jos teen jotain erikoista ruokaa, sitä on kiva jakaa muiden kanssa – varsinkin, jos se onnistuu. Mutta voin syödä yksinkin ja nauttia ruoasta itsekseni kaikessa rauhassa.”

 

Teksti: Helen Moster

Kuva: Jaakko Taavila

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.