”Kasvisruoka sopii minulle”
Tatu Kyllästinen, 24, kyseenalaisti perheensä ruokatottumukset ja ryhtyi kokkailemaan kasvisruokia.
”Kiinnostuin ruoasta parikymppisenä, kun itsenäistyin ja muutin pois kotoa. Kyseenalaistin etenkin liiallista lihan syöntiä ja tajusin, ettei minun tarvitse mukautua yleiseen malliin. Kotona syötiin paljon raskaita ruokia, lihaa ja maitoa – mutta minä aloin kokkailla kasvisruokia. Kokeilin uusia reseptejä ja huomasin, että olo oli paljon pirteämpi kasvisruoan jälkeen. Ruoan sulatukseen ei mennyt niin paljon energiaa. Kasvisruoista tuli hyvä fiilis eikä kroppa mennyt tukkoon. Jätin lihan pois.
Olen ollut kasvissyöjä kolme vuotta. Joskus harvoin syön kalaa, talvella syön kananmunia.
Minulla oli teini-iässä ongelmia suoliston kanssa. Ruokailutottumukset ovat tuoneet siihen tasapainoa. Käytän nyt myös entistä hillitymmin alkoholia. Sekin vaikuttaa suolistoon.”
Monipuolinen kasvisruokavalio
”Ruokavalioni koostuu proteiineista, rasvoista ja hiilihydraateista. Suosin tuoreita salaatteja, joihin lisään yleensä kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä seesamin- ja kurpitsansiemeniä. Pähkinät tukevat ruokavaliotani joko sellaisenaan tai ruokien seassa.
Eniten kiinnitän huomiota ruoan monipuolisuuteen. Kasvisruokavaliossa on tärkeää saada riittävästi aminohappoja, sillä elimistö ei pysty tuottamaan kaikkia itsenäisesti. Niitä saan pitkälti palkokasveista.
Tykkään syödä raakamyslejä ja puuroja hedelmien ja marjojen kanssa. Teen raakamysliä niin, että panen illalla tattariryynejä likoamaan ja aamulla kun ne ovat pehmeitä, lisään niihin marjoja tai hedelmiä. Puuroon voin lisätä myös superfoodeja, jotka sisältävät lehtivihreää, sekä pellavansiemenrouhetta ja omegarasvoja sisältäviä hampunsiemeniä. Ne ovat hyödyllisiä keholle.”
Kauraa ja spelttiä
”Laitan ruokaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Teen usein patoja. Käytän täysjyväviljoja ja papuja, kikherneitä ja linssejä. Ja tietysti paljon mausteita. Ruokien on oltava maukkaita. Täytetyt munakoisot tai kesäkurpitsat ovat todella hyviä.
Moni on siinä käsityksessä, että vehnä on hyväksi. Se aiheuttaa kuitenkin minulla ilmavaivoja turvotusta. Suosin itse kauraa ja spelttiä.
Jos teen jotain erikoista ruokaa, sitä on kiva jakaa muiden kanssa – varsinkin, jos se onnistuu. Mutta voin syödä yksinkin ja nauttia ruoasta itsekseni kaikessa rauhassa.”
Teksti: Helen Moster
Kuva: Jaakko Taavila