Yleinen

”Kasvisruoka sopii minulle”

”Kasvisruoka sopii minulle”

Tatu Kyllästinen, 24, kyseenalaisti perheensä ruokatottumukset ja ryhtyi kokkailemaan kasvisruokia.

 

”Kiinnostuin ruoasta parikymppisenä, kun itsenäistyin ja muutin pois kotoa. Kyseenalaistin etenkin liiallista lihan syöntiä ja tajusin, ettei minun tarvitse mukautua yleiseen malliin. Kotona syötiin paljon raskaita ruokia, lihaa ja maitoa – mutta minä aloin kokkailla kasvisruokia. Kokeilin uusia reseptejä ja huomasin, että olo oli paljon pirteämpi kasvisruoan jälkeen. Ruoan sulatukseen ei mennyt niin paljon energiaa. Kasvisruoista tuli hyvä fiilis eikä kroppa mennyt tukkoon. Jätin lihan pois.

Olen ollut kasvissyöjä kolme vuotta. Joskus harvoin syön kalaa, talvella syön kananmunia.

Minulla oli teini-iässä ongelmia suoliston kanssa. Ruokailutottumukset ovat tuoneet siihen tasapainoa. Käytän nyt myös entistä hillitymmin alkoholia. Sekin vaikuttaa suolistoon.”

 

Monipuolinen kasvisruokavalio

”Ruokavalioni koostuu proteiineista, rasvoista ja hiilihydraateista. Suosin tuoreita salaatteja, joihin lisään yleensä kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä seesamin- ja kurpitsansiemeniä. Pähkinät tukevat ruokavaliotani joko sellaisenaan tai ruokien seassa.

Eniten kiinnitän huomiota ruoan monipuolisuuteen. Kasvisruokavaliossa on tärkeää saada riittävästi aminohappoja, sillä elimistö ei pysty tuottamaan kaikkia itsenäisesti. Niitä saan pitkälti palkokasveista.

Tykkään syödä raakamyslejä ja puuroja hedelmien ja marjojen kanssa. Teen raakamysliä niin, että panen illalla tattariryynejä likoamaan ja aamulla kun ne ovat pehmeitä, lisään niihin marjoja tai hedelmiä. Puuroon voin lisätä myös superfoodeja, jotka sisältävät lehtivihreää, sekä pellavansiemenrouhetta ja omegarasvoja sisältäviä hampunsiemeniä. Ne ovat hyödyllisiä keholle.”

 

Kauraa ja spelttiä

”Laitan ruokaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Teen usein patoja. Käytän täysjyväviljoja ja papuja, kikherneitä ja linssejä. Ja tietysti paljon mausteita. Ruokien on oltava maukkaita. Täytetyt munakoisot tai kesäkurpitsat ovat todella hyviä.

Moni on siinä käsityksessä, että vehnä on hyväksi. Se aiheuttaa kuitenkin minulla ilmavaivoja turvotusta. Suosin itse kauraa ja spelttiä.

Jos teen jotain erikoista ruokaa, sitä on kiva jakaa muiden kanssa – varsinkin, jos se onnistuu. Mutta voin syödä yksinkin ja nauttia ruoasta itsekseni kaikessa rauhassa.”

 

Teksti: Helen Moster

Kuva: Jaakko Taavila

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: Yli 18v
Näkyykö 10kg laihdutus muille? Onko 10kg laihdutus huomattavissa muille? 95-85
Fressis

Moi!

Kysyt, näkyykö 10 kilon laihdutus muille. Usein tällaiset muutokset kehossa näkyvät muille, mutta kaikki eivät siihen tokikaan kiinnitä huomiota. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit. Haluaisitko, että toiset tämän huomaisivat, vai toivoisitko, ettei asiaan kiinnitettäisi huomiota?

Haluamme Fressiksessä kannustaa yleisesti terveellisiin elintapoihin, eli että huolehtii siitä, että syö ja liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti sekä nukkuu riittävästi. Emme siis suosittele laihdutuskuureja emmekä vaa’an lukemien seuraamista etenkään kasvavassa isässä oleville nuorille. Toki en näin yhden viestin perusteella, ja tuntematta tilannettasi tarkemmin, voi ottaa kantaa tähän asiaan tämän enempää. Siksi haluaisin ohjata sinut vielä terveydenhoitajan vastaanotolle, jotta pääset keskustelemaan aiheesta paremmin. Voisitko ottaa esimerkiksi yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuollon palveluihin?

On selvää, että kun panostaa terveellisiin elintapoihin kokonaisuudessaan, voi omassa kehossaan paremmin ja jaksaa myös paremmin arjessa. Tämä varmasti näyttäytyy myös muille olemuksestasi. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: terkkari
Ikä: 13-15v
Mitä 8lk terveys- ja lääkärintarkastuksessa tehdään? Mulla kohta tulossa 8lk terveystarkastus ja lääkärintarkastus. Mitä sielä tehdään? Ja mitataanko yleensä paino sillälailla että vanhempi kuulee ja näkee?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestä. Kahdeksannen luokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskeluiden suhteen. Siihen kuuluvat sekä terveydenhoitajan että lääkärintarkastukset.

Koska tarkastuksessa tarkastellaan myös fyysistä terveyttäsi, on painon mittaaminen luonnollinen osa tarkastusta. Tarkastuksessa ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään, mitä et tahdo siellä tehtävän. Voit siis hyvin tuoda näillä käynneillä ilmi sen, jos et toivo painoasi mitattavan. Haluan kuitenkin muistuttaa, että käynneillä on myös mahdollista puhua ihan mistä vain asiasta, joka itseä mietityttää tai murehdituttaa. Jos sinulla on siis painoosi liittyen ajatuksia, joista haluaisit keskustella, on nämä käynnit hyvä paikka siihen. 😊 Yhtä lailla voit myös kertoa sen lääkärille/terveydenhoitajalle, jos et toivo vanhempasi olevan mukana koko tarkastuksen ajan. Kaikkeen käynnillä tapahtuvaan tulee siis olla sinun suostumus, ja siksi onkin tärkeä tuoda esiin ne asiat, joita et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Hyvä kysymys -sivun artikkelista voit lukea vielä tarkemmin siitä, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: *
Ikä: 13-15v
Mitataanko ihotautilääkärillä paino? Mitataanko iholääkärillä paino? Menisin sinne katsomaan akneeni jotain hoitoa niin mitataanko yleensä?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti emme tiedä, mitä kaikkea käyntiin ihotautilääkärillä tarkalleen kuuluu, ja se varmasti myös hieman vaihtelee lääkärissäkäynnin syyn mukaan. Joskus paino on tärkeä tietää jonkin asian hoitamisen kannalta – muuten vaan sitä ei lääkärissä varmastikaan mitata.

Painon mittaaminen voi olla herkkä asia, ja sen voi myös hyvin kertoa lääkärille, jos ei toivo sitä tehtävän. Näin lääkäri ainakin osaa olla asian suhteen huomaavainen. 😊

Me täällä Fressiksessä olemme sitä mieltä, että painon lukemia tärkeämpää on se, miltä oma keho itsestä tuntuu. Painon sijaan onkin hyvä keskittää huomiota siihen, mitä oma keho mahdollistaa, ja että syö ja liikkuu monipuolisesti, sekä huolehtii levosta.

Rohkeasti siis vain ihotautilääkärille!

Oliko vastauksesta hyötyä?