Yleinen

”Kasvisruoka sopii minulle”

”Kasvisruoka sopii minulle”

Tatu Kyllästinen, 24, kyseenalaisti perheensä ruokatottumukset ja ryhtyi kokkailemaan kasvisruokia.

 

”Kiinnostuin ruoasta parikymppisenä, kun itsenäistyin ja muutin pois kotoa. Kyseenalaistin etenkin liiallista lihan syöntiä ja tajusin, ettei minun tarvitse mukautua yleiseen malliin. Kotona syötiin paljon raskaita ruokia, lihaa ja maitoa – mutta minä aloin kokkailla kasvisruokia. Kokeilin uusia reseptejä ja huomasin, että olo oli paljon pirteämpi kasvisruoan jälkeen. Ruoan sulatukseen ei mennyt niin paljon energiaa. Kasvisruoista tuli hyvä fiilis eikä kroppa mennyt tukkoon. Jätin lihan pois.

Olen ollut kasvissyöjä kolme vuotta. Joskus harvoin syön kalaa, talvella syön kananmunia.

Minulla oli teini-iässä ongelmia suoliston kanssa. Ruokailutottumukset ovat tuoneet siihen tasapainoa. Käytän nyt myös entistä hillitymmin alkoholia. Sekin vaikuttaa suolistoon.”

 

Monipuolinen kasvisruokavalio

”Ruokavalioni koostuu proteiineista, rasvoista ja hiilihydraateista. Suosin tuoreita salaatteja, joihin lisään yleensä kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä seesamin- ja kurpitsansiemeniä. Pähkinät tukevat ruokavaliotani joko sellaisenaan tai ruokien seassa.

Eniten kiinnitän huomiota ruoan monipuolisuuteen. Kasvisruokavaliossa on tärkeää saada riittävästi aminohappoja, sillä elimistö ei pysty tuottamaan kaikkia itsenäisesti. Niitä saan pitkälti palkokasveista.

Tykkään syödä raakamyslejä ja puuroja hedelmien ja marjojen kanssa. Teen raakamysliä niin, että panen illalla tattariryynejä likoamaan ja aamulla kun ne ovat pehmeitä, lisään niihin marjoja tai hedelmiä. Puuroon voin lisätä myös superfoodeja, jotka sisältävät lehtivihreää, sekä pellavansiemenrouhetta ja omegarasvoja sisältäviä hampunsiemeniä. Ne ovat hyödyllisiä keholle.”

 

Kauraa ja spelttiä

”Laitan ruokaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Teen usein patoja. Käytän täysjyväviljoja ja papuja, kikherneitä ja linssejä. Ja tietysti paljon mausteita. Ruokien on oltava maukkaita. Täytetyt munakoisot tai kesäkurpitsat ovat todella hyviä.

Moni on siinä käsityksessä, että vehnä on hyväksi. Se aiheuttaa kuitenkin minulla ilmavaivoja turvotusta. Suosin itse kauraa ja spelttiä.

Jos teen jotain erikoista ruokaa, sitä on kiva jakaa muiden kanssa – varsinkin, jos se onnistuu. Mutta voin syödä yksinkin ja nauttia ruoasta itsekseni kaikessa rauhassa.”

 

Teksti: Helen Moster

Kuva: Jaakko Taavila

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?