Rytmiä arkeen
Ota hyöty irti koulumatkoista ja muista syödä monipuolisesti.
Hyvän päivän kaava
Klo 7–9
Kävele tai pyöräile kouluun. Jos matka on pitkä ja käytät bussia, jää edeltävällä pysäkillä pois ja kävele edes pieni matka. Valitse aina portaat hissin sijaan.
Klo 11–12
Ruokailu. Monipuolinen lounas auttaa jaksamaan. Täytä puolet lautasesta kasviksilla ja syö myös kalaa tai kanaa ja hiilihydraateiksi riisiä, perunaa tai pastaa.
Klo 14
Välipala. Vältä karkkeja ja limsaa. Syö mieluummin leipä, hedelmä tai jogurtti. Myös välipalapatukat auttavat jaksamaan.
Klo 15–20
Lataa akkuja liikunnalla tai vaikka ottamalla lyhyet päiväunet. 10 minuutin pituiset torkut ovat hyödyllisimmät: ne vähentävät uneliaisuutta ja parantavat oppimiskykyä ja muistia. Syö kunnon päivällinen illansuussa!
Klo 20–22
Syö iltapala ja rentoudu hetki ennen sänkyynmenoa. Sijoita kännykkä vähän kauemmas sängystä ja laita se äänettömälle. Tavoittele säännöllistä unirytmiä eli mene nukkumaan aina samaan aikaan.
Huomioi myös nämä
- Liiku 1–2 tuntia päivässä. Kävele kouluun tai mene fillarilla. Kaikki lasketaan!
- Käytä aina portaita, kun mahdollista. Välillä on hyvä liikkua niin, että syke nousee. Portaat ovat hyvä pikatreeni.
- Tarkkaile ettei kaikki vapaa-aikasi kulu somessa ja digimaailmassa – tapaa ihmisiä myös livenä. Mummo ilahtuu ikihyviksi vaikkapa perinteisestä puhelinsoitosta.
- Kokeile uutta liikuntalajia muutama viikko – älä luovuta heti ensimmäisen kerran jälkeen. Joskus innostus uuteen lajiin iskee jälkijunassa.
- Saat lisää voimaa ja notkeutta, jos kuormitat lihaksia ainakin kolme kertaa viikossa. Salin sijaan voit treenata kotona tai ulkona.
- Älä istu pitkään aloillasi. Sopikaa koulussa opettajan kanssa, että aina puolen tunnin jälkeen noustaan ylös.
Teksti Leena Seppinen