LiikeNuuskaRuoka

8 × harhaluulo energiasta ja jaksamisesta

Luulitko, että nuuskaaminen rentouttaa tai että lihakset kasvavat, kun tankkaat protskua purkista? Lue, niin tiedät paremmin.

8 × harhaluulo energiasta ja jaksamisesta

1. Eihän energiajuoma päivässä haittaa?

Kyllä haittaa! Energiajuoma ei sovi päivittäiseen käyttöön. Sen sisältämä kofeiini voi aiheuttaa uniongelmia, pahoinvointia, sydämentykytyksiä ja ripulia. Jos energiajuomia kuluu päivittäin ja useita pulloja, on vaikea saada unta ja aamulla taas ei jaksaisi nousta. Tilanne ei korjaudu energiajuomilla vaan niiden käyttöä vähentämällä ja säännöllisen unirytmin harjoittelulla.

2. Onko energiajuoma limua haitallisempaa?

On. Kumpaakaan ei kannata juoda päivittäin, mutta energiajuomien runsaaseen käyttöön liittyy enemmän riskejä. Jos niitä käyttää usein ja paljon kerralla, voi tulla uniongelmien lisäksi päänsärkyä, närästystä ja sydämentykytyksiä. Hampaiden takia niin limuissa kuin energiajuomissa kannattaa suosia sokerittomia vaihtoehtoja.

3. Auttaako energiajuoma jaksamaan kokeissa?

Satunnaisesti käytettynä energiajuoman kofeiini voi piristää, mutta säännöllisen ja runsaan käytön vaikutukset ovat päinvastaiset: energiajuoma sekoittaa unirytmin eikä unta saa riittävästi. Kokeissa jaksaa paremmin hyvien yöunien avulla.

4. Rentouttaako nuuskaaminen?

Ei rentouta. Kun nuuskaa on käyttänyt jonkin aikaa, elimistö kaipaa säännöllisesti nikotiinia. Uusi nikotiiniannos helpottaa oloa, mutta kyse on rentoutumisen sijaan siitä, että vieroitusoireet helpottuvat.

5. Treenaan kovaa, tarvitsenko proteiinijuomaa?

Proteiinipitoisesta juomasta esimerkiksi kunto­salitreenin jälkeen voi olla hyötyä, mutta sen rooli treenaamisen kokonaisuudessa on pieni. Lihakset kasvavat, kun treenaa oikein, syö monipuolisesti ja lepää riittävästi. Proteiinilisänä tai palautusjuomana käy hyvin myös esimerkiksi maito.

6. Kasvavatko lihakset, kun tankkaan proteiinia purkista?

Lihakset kasvavat hyvin myös ilman proteiini­lisää. Yleensä saamme riittävästi proteiinia tavallisesta monipuolisesta ruoasta. Pelkällä suurella proteiinin määrällä ei pysty lihaksia kasvattamaan, vaan ylimääräinen proteiini varastoituu elimistöön energiana kuten rasvana. Jos esimerkiksi proteiinipitoiselle palautusjuomalle kuitenkin tuntee tarvetta, se tulisi nauttia monipuolisen ruokavalion päälle – ei tilalle.

7. Onko proteiinirahka parempi valinta?

Myös tavallisessa maustamattomassa rahkassa on runsaasti proteiinia. Rahkahifistelyn sijaan treeniä tukee parhaiten monipuolinen ruokavalio, joka sisältää proteiinia, pehmeitä rasvoja ja erilaisia hiilihydraatteja kuten perunaa, leipää ja kasviksia.

8. Onko ravintolisistä hyötyä?

Ravintoaineet imeytyvät tavallisesti parhaiten ruoasta, ei purkista. Ravintolisiä* enemmän kannattaakin panostaa tavalliseen, monipuoliseen ja kasviksia sisältävään ruokaan. Sen lisäksi 2–17-vuotiaiden on syytä nauttia purkista d-vitamiinia 7,5 µg/vrk vuoden ympäri.

 

Asiantuntijat: Anna Kara (Suomen sydänliitto) ja Taina Kangas (Syöpäjärjestöt)

 

*Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun ja rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet sekä yrtti-, levä- ja mehiläisvalmisteet.

Katso myös

Kysymys
Liike
Nimimerkki: kuntoilija
Ikä: 13-15v
Miten ehkäistä ylikuntoa? moikka! oon 14v tyttö. mä harrastan urheilua aika paljon, mulla on treenit 3-4 krt/vk, ja jos ei ole treenejä käyn 2km kävelyllä ja itse...
Fressis

Moikka kuntoilija!

Ensinnäkin on ihana kuulla, että olet löytänyt sinulle sopivia ja sinua inspiroivia tapoja liikkua! Liikkuminen on tosi tärkeää terveyden, hyvinvoinnin ja myös esimerkiksi murrosiän kehityksen kannalta. Ennen kaikkea liikkumisen tulisi kuitenkin olla mukavaa. Kuulostaa siltä, että sitä se sinulle myös on.

Pohdit kuitenkin nyt ylikunnon riskiä koska urheilukellosi on varoitellut sinua siitä. Luultavasti tuo varoitus johtuu siitä, että olet lisännyt 30min aamutreenit päiviisi, ja treenimäärät aikaisempaan verrattuna ovat siis yhtäkkiä lisääntyneet. Aina kun treenimäärät kasvavat, onkin syytä olla valppaana ja tarkastella palautuuko treeneistä, ja miten lisääntynyt treenimäärä vaikuttaa muuten omaan hyvinvointiin. Tätä kellot eivät osaa arvioida. Tärkeämpää on itse tarkastella omaa oloa. Ylikunnon ja alipalautumisen oireita voivat olla mm. väsymys, uupumisen tunteet, unihäiriöt, muutokset ruokahalussa, hermostuneisuus, ahdistuneisuus, lievä kurkkukipu tai muut flunssaoireet sekä suorituskyvyn heikkeneminen. Oletkohan huomannut tällaisia oireita? Joskus ylikuntoisuus näkyy myös siinä, että on ylivirittynyt, jolloin tuntuu, että energiaa on jakaa vaikka muillekin. Tällöin liiallinen treenaaminen voi näkyä vaikkapa vain uniongelmina.

Mikäli treenaaminen ei ole aiheuttanut sinulle mitään tällaisia oireita voit huoletta nauttia treenaamisesta. Lasten ja nuorten liikkumissuosituksissa reipasta liikkumista suositellaan tehtävän tunnin päivässä. Tämähän voi tarkoittaa ihan arkiliikuntaa. Tämän lisäksi tulisi liikkua reilusti sykettä nostaen ja hengästyen kolme kertaa viikossa sekä vahvistaa lihasvoimaa ja luustoa kolme kertaa viikossa. Voit ehkä tämän perusteella arvioida omaa treenimäärääsi, miltä ne vaikuttavat suositusten valossa.

Tärkeintä on, että liikunnasta tulee hyvä olo, ja mieli sekä keho pysyvät virkeänä ja terveenä. Muistathan levätä tarpeeksi ja syödä hyvin ja monipuolisesti treenaamisen vastapainoksi. Yksi lepopäivä viikossa voisi tehdä myös hyvää, ja auttaa sinua kehittymään urheilussa <3

Tosi hienoa, että huolehdit terveydestäsi, ja pysähdyit nyt pohtimaan treenimääriäsi kellon varoitusten takia. Erittäin fiksua! Treeni-iloa ja leppoisia lepopäiviä sinulle!

Voit halutessasi lukea vielä lisää aiheesta Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.

Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?