Seksi
Nimimerkki: milla15

Mitä tehdä jos on kokenut seksuaalista väkivaltaa?

Mitä tehdä jos joku on kokenut seksuaalista väkivaltaa?

Hei ja kiitos, laitoitkin tärkeän kysymyksen.

Seksuaalinen väkivalta loukkaa uhrin intimiteettiä, kehollista koskemattomuutta sekä seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Se on rikos, josta tekijä on aina vastuussa, ei uhri. Tapahtuman kohtaaminen on usein pelottavaa ja se järkyttää elämän eri osa-alueita. On tärkeää, että väkivaltaa kokenut henkilö löytäisi turvallisen ihmisen, jolle kertoa tapahtuneesta ja joka voisi olla tukena tilanteessa. Yksin ei kannata jäädä.

Tapahtuman käsittelyyn on saatavilla monenlaista apua ja sitä kannattaa hyödyntää. Seksuaalista väkivaltaa kohdanneella ihmisellä on oikeus saada keskusteluapua terveydenhuollon ammattilaiselta, johon voi hakeutua esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Uhrin on myös oikeus tehdä tapahtuneesta rikosilmoitus poliisille, jonka kautta alkaa rikosprosessi.

Monet asiaan perehtyneet yhdistykset ja järjestöt auttavat myös seksuaalista väkivaltaa kokeneita ihmisiä omilla tukipalveluillaan. Näitä ovat mm. Tukinainen ja Rikosuhripäivystys nuorille. Heidän nettisivuiltaan löytyy ohjeita rikoksen uhriksi joutuneelle sekä yhteystietoja maksuttomiin palveluihin.

Lisää seksuaalisesta väkivallasta voi lukea Nuorten netistä. Sivustolla voi myös keskustella nimettömänä chatin kautta.

 

Oliko vastauksesta hyötyä?