SeksiYleinen
Nimimerkki: Mietteliäs

Seksuaalinen häirintä

Hei. Mitä pitäisi tehdä, jos joutuu seksuaalisen häirinnän uhriksi? Ja minkälaisia rangaistuksia tekijälle voi tulla? Meneekö pelkkä epämiellyttävä koskettelu poliisi asiaksi?

Hei, kysyitkin todella tärkeästä aiheesta.

Jokaisella meillä on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja kehon koskemattomuuteen. Kenelläkään ei ole siis oikeutta esimerkiksi kosketella toista tavalla, joka tuntuu hänestä ahdistavalta tai epämiellyttävältä. Tällaisen koskettelun voidaan katsoa olevan seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

Seksuaalinen ahdistelu on rikos, josta tekijä on aina vastuussa. Seksuaalisesta ahdistelun kohteeksi joutuneella on oikeus tehdä rikosilmoitus. Suomen rikoslain mukaan seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.

Seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohtaaminen voi tuntua todella pelottavalta. Jos kohtaa tällaisen tilanteen olisi hyvä yrittää poistua tilanteesta mahdollisuuksien mukaan ja hakeutua turvaan muiden ihmisten luokse.

Todella tärkeää on, ettei jää tilanteen ja tunteidensa kanssa yksin. Häirintää kohdanneella on oikeus apuun ja tukeen. Häirinnästä on tärkeä kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, joka voi olla tukena tilanteessa ja antaa neuvoja tilanteen selvittämiseksi. Jos lähipiirissä ei ole ketään, kenelle voisi kertoa asiasta, voi apua hakea esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista tai nuorten Rikosuhripäivystyksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?