Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Senset
Seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan kohteeksi joutuminen Koin raiskauksen tunteen ja nyt mun kivekset on välillä piilossa vähän kuin turvottais alapäässä. En tiedä miten moista hoitaisi yksinään.
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi. Valitettavasti emme täällä Fressiksessä tällä kertaa oikein ymmärrä kysymystäsi ja se jättää paljon asioita arvailun varaan. Mieleemme nousee useita lisäkysymyksiä, joihin tarvitsisimme vastauksen, jotta voisimme sinua auttaa. Ohjaisimmekin sinut keskustelemaan tilanteestasi Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin tai Poikien Puhelimen chattiin. Seksuaalineuvontachatissa voi keskustella mistä tahansa seksuaalisuuteen liittyvästä aiheesta kahdenkesken seksuaalineuvojan kanssa, ja samoin keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja luottamuksellisia Poikien Puhelimessa. Sinne voit myös soittaa.

Kerrot ”kokeneesi raiskauksen tunteen”. Oletko siis kokenut joutuneesi seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan kohteeksi? Jos vastaus kysymykseen on kyllä, olisi hyvä, että keskustelisit asiasta luotettavan aikuisen kanssa, jotta et jää asian kanssa yksin. Olisi myös tärkeää, että tekisit tapahtuneesta ilmoituksen poliisille. Voit olla yhteydessä esimerkiksi Rikosuhripäivystykseen Help.some -palvelun kautta. Muistathan, että akuutissa hädässä, kuten rikoksen uhriksi joutuessa on soitettava aina ensin hätänumeroon 112.

Toivottavasti saat apua tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttöööö
Kondomin jättäminen pois ilman toisen lupaa Oon 13 ja poikaystävä 15. Hyväiltiin toisiamme ilman vaatteita mutta sitte se kysy että haluunko yhdyntään. Mä suostuin ja laitettiin kondomi. Poika ei kuitenkaan...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Mikäli poikakaverisi jätti kondomin pois tahallaan ilman sinun lupaasi, on se ehdottomasti väärin. Poikaystäväsi on asettanut sinut alttiiksi seksitaudeille sekä raskaudelle. Kondomin pois jättäminen tahallaan ilman toisen lupaa on seksuaalisen väkivallan muoto, joka loukkaa sinun itsemääräämisoikeuttasi. Kyseessä on silloin seksuaalisen väkivallan teko, joka on Suomen lain mukaan rikos. Mikäli teko on ollut tahallinen, sinun kannattaisikin tehdä tästä tilanteesta rikosilmoitus.

Voisit jutella asiasta luotettavan aikuisen kanssa, joka osaa neuvoa, miten sinun kannattaisi nyt toimia. Voit jutella luottamuksella ja nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvonta-chatissa ja kertoa tästä tilanteesta omin sanoin, ihan kuten laitoit viestissäsi tänne palstallekin.

Lisäksi sinun kannattaa mennä seksitautitesteihin sekä tehdä raskaustesti. Nämä voit hoitaa esimerkiksi omalla terveysasemalla. Myös näihin saat tarkempaa ohjausta Väestöliiton chatista.

Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Raiskaus
Seksuaalinen väkivalta Entä jos minut on raiskattu. Minulla ei ole ikinä ollut kuukautisia ja huolestuttaa alkavatko ne edes (olen siis 12).
Fressis

Hei!

Raiskaus on aina rikos ja tekijä on tilanteesta vastuussa. Hyvä, että kirjoitit rohkeasti meille, sillä sinulla on oikeus tukeen ja apuun.

Tilanteessa on tärkeää, ettet jää yksin. Kannustan sinua kertomaan asiasta jollekin turvalliselle aikuiselle. Voisiko turvallinen aikuinen olla esimerkiksi oma vanhempi, koulun terveydenhoitaja tai opettaja? Aikuinen voi tukea sinua asian kohtaamisessa ja käsittelyssä sekä rikosilmoituksen teossa, jonka kautta on mahdollista saada tekijä vastuuseen teosta.

Jos et löydä lähipiiristäsi turvallista aikuista, voit olla yhteydessä esimerkiksi maksuttomaan Raiskauskriisikeskuksen puhelinpalveluun, jonka kautta voit keskustella tilanteestasi asiantuntevan henkilön kanssa ja pohtia kuinka tilanteessa tulisi edetä. Voit olla myös suoraan yhteydessä poliisiin ja tehdä rikosilmoituksen.

Olit myös huolissasi kuukautisten alkamisesta. Kuukautisten alkamisikä on 10-16 ikävuoden välillä, keskimäärin 12-13 vuoden iässä. Jos olet huolissasi omasta kehostasi, keskustele rohkeasti myös siitä jonkun turvallisen aikuisen kanssa.

Huolestuneena ei tarvitse jäädä yksin, vaan aikuisten tehtävänä on auttaa ja tukea sinua.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: milla15
Mitä tehdä jos on kokenut seksuaalista väkivaltaa? Mitä tehdä jos joku on kokenut seksuaalista väkivaltaa?
Fressis

Hei ja kiitos, laitoitkin tärkeän kysymyksen.

Seksuaalinen väkivalta loukkaa uhrin intimiteettiä, kehollista koskemattomuutta sekä seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Se on rikos, josta tekijä on aina vastuussa, ei uhri. Tapahtuman kohtaaminen on usein pelottavaa ja se järkyttää elämän eri osa-alueita. On tärkeää, että väkivaltaa kokenut henkilö löytäisi turvallisen ihmisen, jolle kertoa tapahtuneesta ja joka voisi olla tukena tilanteessa. Yksin ei kannata jäädä.

Tapahtuman käsittelyyn on saatavilla monenlaista apua ja sitä kannattaa hyödyntää. Seksuaalista väkivaltaa kohdanneella ihmisellä on oikeus saada keskusteluapua terveydenhuollon ammattilaiselta, johon voi hakeutua esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Uhrin on myös oikeus tehdä tapahtuneesta rikosilmoitus poliisille, jonka kautta alkaa rikosprosessi.

Monet asiaan perehtyneet yhdistykset ja järjestöt auttavat myös seksuaalista väkivaltaa kokeneita ihmisiä omilla tukipalveluillaan. Näitä ovat mm. Tukinainen ja Rikosuhripäivystys nuorille. Heidän nettisivuiltaan löytyy ohjeita rikoksen uhriksi joutuneelle sekä yhteystietoja maksuttomiin palveluihin.

Lisää seksuaalisesta väkivallasta voi lukea Nuorten netistä. Sivustolla voi myös keskustella nimettömänä chatin kautta.

 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: OR
Oikeus seksuaaliseen koskemattomuuteen Onko se outoa että haluan raiskata jonkun?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Jokaisella ihmisellä on oikeus koskemattomuuteen. Seksin tulee olla suostumuksellista kaikkien osapuolien kokemana. Raiskaus on seksuaalista väkivaltaa ja rangaistava rikos.

Erilaiset seksuaaliset ajatukset ja fantasiat ovat kuitenkin sallittuja ja normaali osa seksuaalisuutta. Jos ajatukset raiskaamisesta alkavat ahdistamaan, valtaamaan mieltä tai pelkäät toteuttavasi ajatuksia, olisi hyvä, ettet jää yksin ajatusten kanssa. Tuolloin olisi tärkeää keskustella asiasta turvallisen läheisen tai ammattilaisen kuten seksuaaliterapeutin kanssa. Voit keskustella asiasta myös esimerkiksi Väestöliiton neuvontapuhelimessa tai chatissa.

Ainoastaan tekomme voivat olla vääriä, eivät ajatukset tai fantasiat. Omaa käyttäytymistä pystyy hallitsemaan. Tarvittaessa oikeanlaisen keskusteluavun turvin, jottei loukkaa kenenkään koskemattomuutta.

Oliko vastauksesta hyötyä?