Nuuska

Valmentaja esikuvana – nuuskaava valmentaja ei näytä hyvää esimerkkiä

Miten valmentajat voivat vaikuttaa nuorten nuuskan käyttöön? Aihetta pohtivat Fressiksen kesätyöntekijät Saku ja Seni.

Valmentaja esikuvana – nuuskaava valmentaja ei näytä hyvää esimerkkiä

Artikkeli on kirjoitettu haastattelun pohjalta, jonka neljä Fressiksen kesätyöntekijää tekivät. Haastatteluun osallistui yhdeksän 15-18-vuotiasta nuorta. Artikkelin on kirjoittanut kaksi Fressiksen kesätyöntekijää – Seni ja Saku. Artikkelissa pohdimme myös omia näkemyksiämme asiasta.

Valmentajan suhtautuminen nuuskaan

Valmentaja on erittäin tärkeässä roolissa jokaisessa yksilölajissa ja joukkueessa. Haastattelussamme selvisi, että monen nuoren valmentaja suhtautuu negatiivisesti nuuskan käyttöön, joka on mielestämme mahtava juttu. Valitettavasti löytyi myös muutamia valmentajia, jotka eivät ottaneet mitään kantaa valmennettaviensa nuorten nuuskan käyttöön, vaan antoivat asian vain olla. Monien vastanneiden mielestä valmentaja puhui liian vähän nuuskasta ja he olisivat halunneet, että tätä aihealuetta otettaisiin enemmän esille.

Uskomme, että valmentajan suhtautumisella nuuskaan on valtava vaikutus nuoriin – etenkin joukkuelajeissa, joissa nuuskan käyttö näkyy selkeästi. Valmentajan suhtautumisen vaikutus yhdessä ryhmäpaineen kanssa varmasti näkyy urheilujoukkueessa.

Valmentajien nuuskan käyttö

Joillekin valmentaja voi olla ainoa luotettava henkilö, josta ottaa mallia. Valmentajan käyttäessä nuuskaa ei sillä ole välttämättä haittavaikutuksia valmennustehtäviin, mutta valmentajan nuuskan käyttö ei myöskään paranna joukkueen suhtautumista nuuskaan millään tavalla – päinvastoin.

Haastattelussamme selvisi, että suurin osa valmentajista ei itse käytä nuuskaa, mutta muutama valitettavasti käyttää. Yhden nuoren valmentaja käytti avoimesti nuuskaa, ja koko joukkue tiesi siitä. Toinen valmentaja yritti kaikin keinoin peitellä käyttöään, vaikka osa joukkueesta oli jo selvillä asiasta.

Pohdimme, että jos valmentaja käyttää nuuskaa, niin valmennettava nuori voi ehkä vielä pienemmällä kynnyksellä sortua itsekin käyttämään nuuskaa, sillä kokee sen olevan hyväksyttävää. Uskomme myös, että se, ettei valmentaja puutu asiaan, varmasti lisää nuorten käsitystä siitä, että nuuskaaminen on OK. Parempi vaihtoehto olisi siis se, ettei valmentaja antaisi syytä tällaisiin ajatuksiin, eikä käyttäisi nuuskaa ainakaan nuorten nähden. Valmentaja voisikin sen sijaan puhua nuorille nuuskan käytön haitoista ja siitä, miten se voi vaikuttaa urheilujoukkueeseen. Joka tapauksessa valmentajan pitäisi tietää, että hän on esimerkki nuorille.

Valmentaja esikuvana

Uskomme, että urheilevalle nuorelle oman joukkueen valmentaja voi toimia ikään kuin esikuvana, ja valmentajan nuuskan käyttö tai käyttämättömyys vaikuttaa koko joukkueeseen. Pohdimme asiaa paljon, ja todennäköisesti jos oma valmentaja käyttää nuuskaa, voi nuortenkin olla hankalampi pysyä siitä erossa. Myös se, ettei valmentaja välitä nuorten nuuskan käytöstä, voi jopa lisätä nuuskan käyttöä.

Aikuinen näyttää nuorelle esimerkkiä omalla käytöksellään, ja vaikuttaa samalla nuoren omaan näkemykseen asiasta. Vastuullisena aikuisena valmentaja voisi puhua nuuskan käytöstä nuorten kanssa. Joissain lajeissa ja joissain joukkueissa nuuskan käyttö voi olla todella yleistäkin. Mielestämme valmentajan olisi hyvä tietää, miten oma käytös ja suhtautuminen vaikuttaa nuoriin.

Rangaistus – hot or not?

Nuuskan käyttö pelissä tai ylipäätään urheillessa ei paranna suoritusta tai edistä omaa kuntoa. Sekä nuorten että valmentajan on hyvä se ymmärtää, ja toimia sen mukaisesti.

Pitäisikö nuorta rangaista, jos hän käyttää nuuskaa harjoituksissa, pelissä tai vaikka pukuhuoneessa? Riippuu rangaistuksesta, mutta uskomme, että esimerkiksi pelikielto voi vaikuttaa nuoren terveyteen ja elämään enemmän negatiivisesti. Jos nuori saa pelikiellon nuuskan käytön seurauksena, voi hänen käyttönsä ehkä jopa lisääntyä surun tai vihan seurauksena. Mielestämme parempi vaihtoehto voisi olla asiasta puhuminen ja huomauttaminen. Ehkä valmentajan olisi hyvä seurata nuorten nuuskan käyttöä, ja katsoa, onko pienikään rangaistus tarpeen. Esimerkiksi nuoren vanhempien kanssa puhuminen voi olla jo riittävä rangaistus nuoren näkökulmasta. Oman perheen sisällä asiasta voi olla helpompi keskustella, ja mahdollisesta rangaistuksesta helpompi sopia.

Teksti kesätyöntekijät Saku ja Seni

Katso myös

Näin lopetat nuuskan käytön

Hieno juttu, että harkitset lopettamista! Se on päätös, jota ei tarvitse katua. Nuuskan käytön lopettamiseen voi olla monta tietä... Lue lisää
Artikkeli
Nuuska

”Näkyykö nuuskankäyttö?” ja 8 muuta kysymystä nuuskasta ja suusta

Mietityttääkö sinua, huomaako hammaslääkäri nuuskan käytön? Entä mitä muuta hammaslääkäri näkee suusta? Otimme selvää.