Kysymys
Mieli
Nimimerkki: nimetön
Kuinka päästä mukaan porukkaan uudessa joukkueessa? Moi! Harrastan jalkapalloo mut en oo siinä vielä kovin hyvä. Mun kaverit on harrastanu jalkapalloo siinä samassa joukkueessa jo vuosia ja ne tuntee ne...
Fressis

Moikka!

Ihan alkuun on tärkeää, että tiedät, että uuteen ryhmään meneminen on aina jännittävää ja haastavaa, samoin kuin uuden asian opettelu. On tosi luonnollista, että alkuun voi tuntua siltä, että ei sovi joukkoon, tai ei osaa, kun muut ovat olleet jo pidempään samassa ryhmässä. Onkin tosi rohkeaa ja hienoa, että olet uskaltanut mennä mukaan, eli ole itsestäsi ylpeä!

Kertomasi tilanne kuulostaa kurjalta ja ei ihme, että sinusta tuntuu pahalta. Se, että noin suoraan sanoo, ettei pidä toisesta, on kummallista eikä oikein reiluakaan. Eihän ”Jessika” oikeasti voi tietää miten kiva olet, koska ei tunne sinua. Jos sanot Jessikalle, että tiedät että hän ei pidä sinusta, paljastat samalla, että kaverisi on kertonut asiasta sinulle. Tästä voi tulla lisäharmia, joten asiaa on hyvä lähestyä toisella tavalla.

Mitä jos koittaisit unohtaa sen, mitä kaverisi on sinulle kertonut Jessikan sanoneen, ja suhtautuisit Jessikaan samoin kuin muihinkin pelikavereihin? Olisit mukava ja reilu ja katso vaikuttaako se siihen, miten Jessika sinuun suhtautuu? Olisi kummallista, jos hän ei huomaisi ajan kanssa miten kiva kaveri osaat olla.

Mikäli tuntuu siltä, että tilanne haittaa sinun keskittymistäsi harrastuksessa, tai harrastamisesta häviää ilo, kun joutuu jännittämään, on asiasta syytä sanoa myös valmentajalle. Voit kertoa valmentajalle siitä, miten koet, että on vaikea päästä joukkoon ja myös tunteistasi Jessikaa kohtaan. Jos tuntuu hankalalta, voit näyttää tämän tänne kirjoittamasi viestin. Olet siinä kuvannut tosi hienosti sitä miltä tilanne sinusta tuntuu. Valmentaja on kyllä kohdannut kaikenlaisia tilanteita ja voi auttaa sinua pääsemään paremmin mukaan joukkoon, vaikka suunnittelemalla treenejä eri tavalla.

On myös hyvä muistaa, että kaikista ei koskaan tule parhaita kavereita, ja tärkeintä on, että saisit nauttia jalkapallosta, eikä siitä häviä ilo. Keskity nyt niihin kivoihin asioihin, joita jalkapallo tuo mukanaan ja anna aikaa mukaan pääsemiselle ja Jessikan kanssa oikeasti tutustumiselle.

Tsemppiä ja mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Nuuska

Valmentaja esikuvana – nuuskaava valmentaja ei näytä hyvää esimerkkiä

Miten valmentajat voivat vaikuttaa nuorten nuuskan käyttöön? Aihetta pohtivat Fressiksen kesätyöntekijät Saku ja Seni.

Artikkeli
Nuuska

Nuuska joukkuelajien keskuudessa

Miten nuuskaaminen näkyy joukkuelajien keskuudessa? Aihetta pohtivat Fressiksen kesätyöntekjät Emilia ja Miisa.

Kysymys
LiikeNuuska
Nimimerkki: Huolestunut jääkiekkoilija
Ikä: 13-15v
Nuuskasta erossa pysyminen Moi, pelaan jäkista joukkueessa ja kaikki sieltä kayttää nuuskaa paitsi minä. Miten pidän mällin pois huulestani?
Fressis

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Hienoa, että olet pysytellyt erossa nuuskasta ja haluat tehdä niin jatkossakin. Harmillista kuulla, että joukkueessanne nuuskan käyttö on noin suosittua.

Ryhmään kuulumisen tarve, halu olla osa porukkaa kuten joukkuetta, voi aihettaa sekä positiivista että negatiivista ryhmäpainetta. Positiivinen ryhmäpaine voi saada joukkueenne esimerkiksi treenaamaan paremmin. Nuuskan käyttöön painostaminen on puolestaan negatiivista ryhmäpainetta.

Ryhmäpaine voi joskus saada tekemään valintoja, jotka eivät ole omien arvojen ja halujen mukaisia. Tällöin päätöstä ohjaa erityisesti halu miellyttää muita ja ansaita siten paikka porukassa. Aina ei ole helppo vastustaa enemmistön mielipidettä. Varsinkaan, kun kyseessä on itselle tärkeät kaverit ja harrastusporukka.

Jotta pysyisit omassa päätöksessäsi, on hyvä miettiä, mitä ajattelet nuuskasta ja mikä sinua motivoi pysymään siitä erossa. Haluatko saada parhaan irti urheilusuorituksista, pysyä irti riippuvuudesta, välttää terveyshaitat tai olla käyttämättä rahaa nuuskaan? Jos koet, että kaverisi painostavat sinua kokeilemaan, sinun kannattaa lisäksi miettiä valmiiksi, miten kieltäydyt nuuskasta. Kun tilanne osuu kohdalle, tiedät, miten vastaat. Voit esimerkiksi sanoa ei ja kertoa lisäksi syyn, miksi et halua käyttää nuuskaa. Hyvässä kaveriporukassa osataan arvostaa myös eriäviä mielipiteitä. Samalla annat samalla muillekin joukkueessasi vaihtoehdon olla käyttämättä.

Toivottavasti nuuskasta ei ole tullut joukkueessanne tapaa, jolla ylläpidetään joukkuehenkeä. Miten valmentajanne suhtautuu nuuskaan? Voisitko keskustella halutessasi hänen kanssaan asiasta?

Tsemppiä oman pään pitämiseen! Toivottavasti esimerkkisi kannustaa myös kavereitasi tekemään terveellisiä urheilijan valintoja.

Lisää urheilusta ja nuuskasta Fressiksessä esim. täältä: Jääkiekkolääkäri Arvelan haastattelu ja 7 X harhaluulo nuuskasta

 

Oliko vastauksesta hyötyä?