Yleinen

Tupakoinnin lopettaminen: 5 x korvaa tupakka

Tupakoinnin lopettaminen: 5 x korvaa tupakka

Kun nuuskaaminen tai tupruttelu loppuu, makuaisti herkistyy ja ruoka alkaa maistua paremmalta sekä tuoksua houkuttelevammalta. Nauti!

  1. Makeanhimo on yksi tupakan vierotusoireista. Se kestää noin 90 vuorokautta lopettamisesta. Koeta olla hoitamatta vierotusoireita karkeilla, koska niin päivittäinen energiansaanti voi helposti kaksinkertaistua. Sokerinhimoon auttavat esimerkiksi mandariinit ja banaanit, joita voit popsia rajattomasti.
  2. Korvaa kokis ja muut limut: sekoita mineraalivettä ja omenamehua – vain vähän sokeria mutta hyvä maku ja lupa nauttia.
  3. Tupakoinnin lopettanut saattaa haluta syödä vähän enemmän kuin ennen. Valitse, mitä syöt, koska vatsa ei osaa arvioida ruuan kalorimäärää. Esimerkiksi mahalaukullinen lihapullia ja perunamuusia sisältää puolet samankokoisen pitsan kalorimäärästä, mutta molemmista tulee yhtä kylläisiksi. Kaikkein tyhjimpiä kaloreita saat karkeista, kekseistä ja sipseistä.
  4. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja voit ahmia aivan surutta ja ne taltuttavat vierotusoireista kärsivän makeanhimoa. Kokeile napsia marjoja jäisinä karkkeina. Myös banaanisiivuista saa jäädyttämällä makeita paloja.
  5. Monet lopettajat lihovat muutaman kilon, mutteivät kaikki. Kiloja ei kuitenkaan kannata murehtia nyt liikaa – tärkeintä on päästä vapaaksi tupakasta.

Lähteet: THL, Suomen Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto ja Käypä hoito -suositukset, Stumppi-asiantuntijat Hengitysliitosta, lääkäri Markku Arvela

Kuva: All Over Press

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.