Nikotiinituotteet

Testaa tietosi nikotiiniin liittyvistä väittämistä

Katso myös

Testit

Nikotiinimyytit-tietotesti

Tee testi
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Chris
Ikä: Yli 18v
Mitä haittavaikutuksia nikotiinipusseilla on? Hei, mitä haittavaikutuksia nikotiinipusseilla on? Aiheuttavatko ne mm ikenien vetäytymistä nuuskan kaltaisesti?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. 😊 Hienoa, että olet pysähtynyt pohtimaan tätä asiaa!

Suurin osa nikotiinipussien haitoista liittyy siihen, että ne sisältävät suuria määriä nikotiinia. Perinteiseen nuuskaan nähden nikotiinimäärät voivat olla jopa moninkertaiset ja nikotiinia olla vaarallisen paljon. Nikotiini on paitsi myrkky, myös voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine, ja sillä on myös monia muita haittavaikutuksia aivojen ja kehon toiminnalle. Sen sijaan että listaisin tähän haittavaikutuksia, vinkkaan sinulle Fressiksen artikkelin, josta voit lukea niistä tarkemmin. Löydät sen täältä. Artikkelin lukemisen jälkeen voit myös testata tietosi nikotiinista Fressiksen nikotiinitestillä.

Nikotiinipussien haittavaikutukset suun terveyteen ovat vasta tutkimusten kohteena. Osa haittavaikutuksista kuitenkin jo tiedetään. Nikotiinipussin käyttö aiheuttaa ärsytystä ja mekaanista vauriota ikenille, mikä voi johtaa ikenien vetäytymiseen. Lisäksi nikotiinipussien sisältämä nikotiini voi vaikuttaa suun mikrobiomiin, eli muuttaa suun bakteerien tasapainoa. Tämä voi lisätä tulehduksellisten bakteerien määrää, mikä puolestaan voi lisätä riskiä hampaiden kiinnityskudosten sairauksiin, kuten ientulehdukseen ja parodontiittiin. Jos siis käyttää nikotiinipusseja, on entistäkin tärkeämpää huolehtia suun hygieniasta: pestä hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käyttää hammaslankaa/hammasväliharjaa.

Viestistäsi ei käy ilmi, käytätkö itse nikotiinipusseja, mutta jos käytät, haluan haastaa sinua pohtimaan, voisiko lopettaminen olla sinulle ajankohtaista? Millaista hyötyä sinulle voisi lopettamisesta olla? Se on helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa käyttöä sen tekee. Jos haluat saada vinkkejä ja tukea nikotiinipussien käytön lopettamiseen, tutustu Fressiksen lopettamisen tuen sisältöihin. Lopettaminen voi tuntua vaikealta, mutta se on mahdollista ja ainoa tapa varmistaa, että välttyy nikotiinituotteiden käytön haittavaikutuksilta.

Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää aiheesta, laita meille rohkeasti uusi viesti! Mukavaa loppuvuotta 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mörkö
Ikä: 16-18v
Kuinka nopeasti nuuskan aiheuttamat haitat parantuvat ja mitä vinkkejä olisi lopettamiseen? Olen nyt käyttänyt nuuskaa noin 3 vuotta mitä vinkkejä olisi nuuskan käytön lopettamiseen ja kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat
Fressis

Hei,

Hieno juttu, että pohdit nuuskan käytön lopettamista!

Lopettamiseen voi olla monta tietä ja keinoa, jokaisella omanlainen. Kerron sinulle nyt prosessimaisen esimerkin siitä, millä tavalla voit kokeilla lopettamista.

Aloita tekemällä päätös lopettamisesta, ehkä olet niin jo tehnytkin, koska laitoit meille viestiä 😊 Päätöksen tekemisessä auttaa, kun pohdit niitä syitä, miksi haluat lopettaa käytön. Jos kaipaat motivointia ja hyviä perusteluja lopettamiselle, voit kokeilla pyöräyttää Hyvä syy -hyrrää ja poimia sieltä vinkkejä. Seuraavaksi voit sitten tehdä päätöksen päivästä, jolloin lopetat.

Lopettamispäätöksen tekemisen jälkeen alkaa valmistautuminen lopettamiseen. Aloita tutkimalla riippuvuuttasi testin avulla. Mikäli huomaat, että olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista ja lopettaminen on vaikeaa, voit keskustella asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa arvioida millaista tukea tarvitset lopettamiseen. On myös tärkeä pohtia valmiiksi tilanteita, joissa saatat retkahtaa käyttämään nuuskaa – miten aiot taistella nuuskanhimoa vastaan? Mitä mukavia asioita voisit tehdä nuuskaamisen sijaan? Voit esimerkiksi soittaa ystävällesi, lähteä ulos tai liikkumaan. Lataa puhelimeesi myös maksuton Erovirasto –sovellus, joka auttaa ja motivoi sinua lopettamisessa.

Lopettaminen vaatii uusien tapojen ja toimintamallien opettelemista, jotka korvaavat nuuskan käytön. Se vaatii siis myös sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Kun mielesi tekee nuuskaa, yritä kiinnittää huomiotasi muihin asioihin ja tehdä niitä asioita, joita olet ennalta pohtinut nuuskaamisen tilalle.

Nikotiinin vaikutukset alkavat vähitellen, muutaman päivän sisällä lopettamisesta hiipua. Tilalle tulee vieroitusoireita, kuten esimerkiksi ärtyisyyttä, levottomuutta, alakuloisuutta, unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, nuuskanhimoa, ruokahalun lisääntymistä, hikoilua ja päänsärkyä. Myös nämä vieroitusoireet hälvenevät ja lopulta katoavat ajan kuluessa. Mikäli et pärjää vieroitusoireiden kanssa, ota jälleen yhteyttä terveydenhuoltoon, josta saat apua oireiden kanssa selviämiseen. Vieroitusoireista selviytymistä tukee, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti.

On myös hyvä kertoa lopettamisesta läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Nuuskan käytön lopettamiseen tarvitaan joskus useita yrityksiä. Jos sorrut käyttämään nuuskaa tai muita nikotiinituotteita, yritä lopettaa uudelleen. Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä miksi haluat lopettaa. Kun jatkat nuuskatonta elämää, alat huomata sen positiivisia vaikutuksia, ja päätöksesi pysyä ilman, vahvistuu.

Kysyit vielä myös siitä, kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos esimerkiksi suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä vielä hammaslääkärin juttusille.

Tsemppiä matkaan lopettamisen polulla! Sitä päätöstä et tule katumaan! Voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta ja tukipalveluista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?