Katso myös
Hei,
Kuulostaa siltä, että huolehdit hygieniasta esimerkillisesti. Kuvaamasi tahmaisuuden kokemus voi johtua esinahkatalista, joka on terskan limakalvoa suojaava erite. Esinahkatalia siis kuuluukin olla ja tilanteesta ei tarvitse huolestua.
Mikäli sinulla ei ole mitään muita oireita, kuten kirvelyä, punoitusta, haavaumia tai kipua, ei tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin. Huolehdi vain hygieniasta samalla tapaa päivittäisellä vesipesulla. Mikäli sinulla on kuitenkin muita oireita, suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle tarkistamaan tilanteen.
Moi nimimerkki Poju! Kysyt todella hyviä kysymyksiä, sillä nudejen ottamiseen ja säilyttämiseen liittyvä lainsäädäntö voi tuntua melko vaikeaselkoiselta.
Laki ei kiellä alastonkuvien ottamista itsestä ja näiden kuvien säilyttämistä, vaikka olisikin alaikäinen. Sanoisin, että koska kyseessä on oma kehosi, saat itse päättää siihen liittyvistä asioista. Myöskään itsestä alaikäisenä otettujen nudejen säilyttäminen täysi-ikäisenä ei ole laissa kiellettyä: edelleen, koska sinä esiinnyt kuvissa, sinulla on oikeus säilyttää itsestäsi otettuja kuvia. On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että kuvat eivät pääse vahingossa leviämään heille, joiden silmille niitä ei ole tarkoitettu. Kuulostaa siltä, että näin olet jo tehnytkin. Lukittu ja esim. salasanalla suojattu kansio on yksi hyvä tapa säilyttää nudeja. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että muiden alle 18-vuotiaiden alastonkuvia tai seksuaalissävytteisiä kuvia ei ole laillista säilyttää.
Kysyit myös siitä, saavatko alaikäiset soitella ns. seksivideopuheluita. Periaatteessa tämä on ok, kunhan molemmat ovat aidosti suostuvaisia tämänkaltaiseen seksuaaliseen toimintaan, ja osapuolet ovat lähellä toistensa ikää. Ennen seksivideopuhelun aloittamista tai esimerkiksi nudejen lähettämistä on kuitenkin hyvä yhdessä sopia pelisäännöistä, kuten siitä, saako videokuvaa/valokuvaa tallentaa ja haluatteko, että materiaali poistetaan heti. Lisäksi itseä kannattaa kuvata siten, ettei ole kuvasta helposti tunnistettavissa. Esimerkiksi kasvoja ei kannata välttämättä näyttää.
Seksin harrastaminen videopuhelun välityksellä, nudejen ottaminen sekä mahdollisesti tällaisten kuvien lähettäminen ja/tai vastaanottaminen on joillekin mieluisa tapa tutkia ja toteuttaa seksuaalisuuttaan. Tämä on täysin ok, kunhan muistaa tärkeimmät seikat: näiden asioiden pitää tapahtua aina yhteisellä suostumuksella ja suostumus pitää joka kerta pyytää uudestaan; täysi-ikäinen ei saa pyytää alaikäistä lähettämään alastonkuvia, eikä lähettää omia alastonkuviaan alaikäiselle; on tärkeää pyrkiä varmistamaan, että kuvien vastaanottajaan voi varmasti luottaa. Erityisesti nettituttavien kanssa on oltava varuillaan, sillä netissä on helppoa esiintyä jonakuna toisena, esimerkiksi nuorempana kuin todellisuudessa on.
Suosittelen sinua vielä tutustumaan Mun keho, mun rajat -oppaaseen, jossa on kootusti tietoa alastonkuvien jakamisesta ja seksiviestittelystä myös lain näkökulmasta. Myös Sua varten somessa on laatinut hyvän tietopaketin aiheesta, jonka löydät täältä.
Moi! Kiitos yhteydenotostasi!
Pohdit viestissäsi erilaisia toiveita sekä sitä, miten poikaystävä saattaisi reagoida toiveisiin. Kuulostaa siltä, että tunnistat hienosti sellaisia asioita, joita et halua tehdä, ja onkin tärkeää, että pidät niistä kiinni. Pohdintasi herättää monia näkökulmia, ja tässä vastaamme sinulle erityisesti rajojen, suostumuksen ja puhumisen merkityksen näkökulmista. Puhumatta kumppanin kanssa ei oikeastaan voi tietää, mitä toinen asiasta ajattelee. Voit kysyä näin alkuun itseltäsi, että mahtaako toinen olla valmis juttelemaan näistä asioista? Entä miltä sinusta tuntuisi keskustella tämäntyyppisistä fiiliksistä, toiveista ja rajoista kumppanin kanssa? Ennen kuin ehdotat hänelle mitään, kannattaa pohtia sitä, minkälainen suhteenne tällä hetkellä on. Joskus ehdotus voi olla toiselle liikaa tai tulla tavallaan puun takaa eikä toinen vielä ole valmis keskustelemaan. Onkin tärkeää kunnioittaa toisen rajoja, jos toinen ei halua jotakin tehdä tai hän ei ole valmis puhumaan näistä asioista.
Uusissa suhteissa on myös tosi tärkeää, että tutkii rauhassa erilaisia fiiliksiä, mitä itsessä herää eikä välttämättä kiirehdi toteuttamaan ideoita, joita mieli tuottaa. Näin annat itselle ja toiselle aikaa tutustua omiin rajoihin omassa tahdissa. Uusien asioiden suhteen on tärkeää kulkea pienin askelin, jotta voi antaa itselle ja toiselle mahdollisuuden kuulostella rauhassa, miltä mikäkin tuntuu. Usein keho viestii eri tavoin, kun rajat ovat ylittymässä, ja sitä on tärkeää kuunnella. Keho viestii rajoista epämukavuuden tunteella. Mielenterveystalon mukaan esimerkiksi ahdistuksen, pelon, hämmennyksen, epävarmuuden, inhon, suuttumuksen tai häpeän tunteet ovat merkkejä siitä, että rajat ovat ylittymässä ja olisi syytä pysähtyä. Tunteet eivät kuitenkaan aina ole ihan selkeitä, ja tietynlainen epätodellisuuden tunne tai itsestä irtautumisen kokemus viestivät myös rajoista, kuten myös tyhjyyden kokemus tai se ettei mikään tunnu miltään. Jos tekee mieli paeta, jähmettyy, alkaa mielistelemään tai suuttuu, ovat rajat ylittymässä. Tunnistatko näitä tunteita itsessäsi tai muissa? Osaatko toimia erilaisten tunteiden kanssa siten, että et ylitä rajoja? Pystytkö puhumaan fiiliksistäsi tarpeen tullen?
Keskustelu ennen erilaisia intiimejä tekoja on tärkeää, ja edellytys turvallisuuden toteutumiselle. Kannattaakin kannustaa toista pohtimaan omia rajojaan sekä kertomaan niistä selkeästi, kun keskustelu on ajankohtaista teille. Kun rajoista kommunikoidaan mahdollisimman selkeästi ja kannustetaan siihen, on myös helpompaa kunnioittaa toisen ihmisen rajoja. Rajojen kunnioitus on teidän itsenne lisäksi suhteen etu, sillä rajoja asettamalla ja niitä kunnioittamalla luodaan myös turvallista ilmapiiriä suhteeseen. Epämukavien tunteiden ei pidä antaa olla esteenä rajojen asettamiselle vaan nähdä rajojen asettaminen keinona siihen, että suhde on turvallinen. Supertärkeää on myös se, että kokee pystyvänsä muuttamaan mieltä ja kertomaan sen kesken kaiken, jos jotakin ei haluakaan tehdä.
Puhumiseen pystyminen onkin hyvä mittari sille, kannattaako muitakaan tekoja vielä tehdä. Jos puhuminen ei tunnu turvalliselta, mahdolliselta ja luontevalta, ei tekoihinkaan pidä ryhtyä, sillä riski rajojen rikkomiselle on liian suuri. Vain puhumalla voi kertoa omista toiveista, tunteista ja rajoista sekä kuulla toisen ajatuksia samoista asioista. Kun puhuminen on luontevaa ennen tekoja, on se usein myös helpompaa tositilanteissa. Puhumalla voi pitää yhteyttä toiseen, ja kysyä jos on epävarma. Näin voitte varmistaa sen, että toinen haluaa edelleen tehdä sitä, mitä ikinä olette tekemässä. Suostumusta tekoihin ei siis voi luvata täysin etukäteen, sillä mieli voi todellakin muuttua ja sitä pitää voida muuttaa. Mielen muuttuminen kannattaa ottaa heti puheeksi. Kannattaakin jo etukäteen pohtia yhdessä, miten toimitte, jos jompikumpi ei haluakaan tehdä sitä, mitä suunnittelitte tai jos jokin ei tunnu hyvältä. Millä tavalla sanotte tai kommunikoitte ”ei” tai millä tavalla pyydätte toista pysähtymään?
Omista rajoista puhumisen haasteeksi saattaa muodostua se, että pelkää tuottavan toiselle huonoa mieltä. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että suhde ei voi olla turvallinen, jos omia rajoja ei voi asettaa turvallisesti joka tilanteessa. Turvallisessa suhteessa siedetään myös omia hankalia tunteita, joita toisen rajojen asettaminen itsessä herättää. Omia rajoja ei pidä rikkoa toista miellyttääkseen. Huonoa mieltä on inhimillistä kokea eikä tunteita sinänsä voi estää. Omien hankalien tunteiden kanssa voi kuitenkin oppia pärjäämään yhä paremmin. Jokainen joutuu välillä kokemaan torjutuksi tulemisen tunteita, se kuuluu ihmissuhteisiin. Siihen kuitenkin voi vaikuttaa, kuinka tunteen kanssa käyttäytyy, ja viisasta toimimista tunteiden kanssa voi harjoitella. Jos rajojen asettaminen aiheuttaa eripuraa suhteessa, voi olla tärkeää jutella asiasta turvallisen aikuisen tai ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa on lupa puhua tämmöisistä mietteistä. Chatin löydät täältä.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!