Seksi

Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?

Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.

Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?

Yleinen harhaluulo on, että seksitaudit voivat tarttua vain yhdynnässä, eikä suuseksissä sen vuoksi suojauduta. Todellisuudessa virukset ja bakteerit eivät välitä, minkä eritteen tai limakalvokosketuksen kautta ne siirtyvät ihmisestä toiseen. Seksitautien tarttumisen ehkäisemiseksi myös suuseksissä tulisikin käyttää suojaa: Kun suuseksiä annetaan penikselle, kondomi rullataan sen päälle tavalliseen tapaan. Annettaessa suuseksiä vulvalle tai peräaukolle käytetään suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia.

Mikä on suuseksisuoja?

Pimpin tai peräaukon nuolemista varten on olemassa kaksi asiaan tarkoitettua suuseksisuojaa tai ns. nuolemissuojaa.

Ensimmäinen vaihtoehto on lateksista eli luonnonkumista valmistettu ohut suorakaiteen muotoinen liina, joka levitetään hyväiltävän alueen päälle. Sitä on saatavana eri makuisina ja ilman makua.

Toinen vaihtoehto on lenksuilla varustettu lateksiton suuseksisuoja. Se puetaan päälle alushousujen tapaan, jolloin se pysyy hyvin paikoillaan eri asennoissa. Kyseinen suuseksisuoja on valmistettu synteettisestä hartsista, joten se on täysin allergiavapaa. Lisäksi se on läpinäkyvä, erittäin ohut ja kestävä. Se myös johtaa hyvin ihon lämpöä.

Suuseksisuojien saatavuus on valitettavasti melko heikkoa. Niitä myydään erotiikkaliikkeissä, hyvin varustelluista apteekeissa ja nettikaupoissa. Suuseksisuojat ovat kalliimpia kuin kondomit: niiden hinta on noin 1,50–5 €/kpl.

Suuseksisuojat ovat kondomien tavoin kertakäyttöisiä. Käytön jälkeen ne tulee heittää sekajäteroskikseen.

Suuseksisuojat ovat isompia kuin halkaistut kondomit, minkä vuoksi ne suojaavat hieman paremmin ja niitä on helpompi käyttää.

Elmukelmua ei pidä käyttää suuseksissä suojautumiseen, koska se voi mennä helposti rikki. Lisäksi bakteerit ja virukset voivat päästä kulkeutumaan siitä limakalvoille.

Suuseksisuojan voi leikata itse kondomista

Aina kaupasta ostettavaa suuseksisuojaa ei ole saatavilla, kun sille olisi tarvetta. Onneksi suuseksisuojan saa askarreltua myös kondomista! Näin teet kondomista suuseksisuojan:

  1. Avaa kondomipakkaus. Älä rullaa kondomia vielä auki.
  2. Leikkaa saksilla kondomin päässä oleva huppu eli siemennestesäiliö pois.
  3. Leikkaa kondomi yhdeltä sivulta halki.
  4. Rullaa leikattu kondomi auki suorakaiteen muotoiseksi liinaksi.
  5. Levitä näin tehty suuseksisuoja hyväiltävän alueen (vulvan tai peräaukon) päälle.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kesäkumi (@kesakumivirallinen) jakama julkaisu


Lopuksi vielä muutama vinkki suuseksissä suojautumiseen:

Jotkut kondomit saattavat maistua epämiellyttäviltä, joten kannattaa kokeilla erilaisia kondomeja tai käyttää makukondomeja.

Mikäli käytät lenksutonta suuseksisuojaa, suojan reunoista kannattaa pitää kiinni suuseksin aikana, jotta se ei pääse luiskahtamaan pois paikoiltaan.

Lenksuttoman suojan saa pysymään paremmin paikoillaan, kun hyväiltävän alueen päälle levittää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta ja asettaa vasta sitten suuseksisuojan. Sen sijaan hartsista valmistetun lenksullisen suuseksisuojan ja hyväiltävän alueen väliin ei kannata lisätä liukuvoidetta!

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ##huolestunutt
Ikä: 13-15v
Onko haitallista, jos käyttää perusvoidetta liukuvoiteena itsetyydytyksessä? Moi mul on sellanen mielenpäällä että kun mä joskus käytin perusvoidetta (hajusteeton) joka on tarkoitettu koko kropalle niin liukuvoiteena itsetyydytyksessä niin voiko siitä olla...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Perusvoide liukasteena on ihan ok. Eli ei hätää, siitä ei pitäisi olla haittaa 😊 Liukuvoiteet on kuitenkin kehitetty juuri seksiä (mukaan lukien itsetyydytys) varten, joten kannattaa suosia niitä. Toki myös niissä voi olla aineita, jotka voivat ärsyttää herkkiä ihoalueita. Itselle parhaimman tuotteen löytää vain kokeilemalla. Voit lukea lisää liukuvoiteista täältä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viittä vaille
Ikä: 16-18v
Seksitavan vaihtaminen Voidaanko seksitapaa vaihtaa niin, että anaaliyhdynnän jälkeen tyttö antaisi suuseksiä pesemättömälle penikselle? Haluamme tietää sisältyykö siihen mahdollisesti jotakin riskejä, ja mitä ne ovat.
Fressis

Moikka!

Hienoa että pohditte asiaa, se on vastuullista!

Vaihdettaessa seksitapaa anaaliyhdynnän ja suuseksin välillä on erittäin tärkeää huolehtia hygieniasta ja kondomin/suuseksisuojan käytöstä, jotta suolistobakteerit eivät pääse leviämään paikkoihin, joihin ne eivät elimistössä kuulu. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa ikäviä ja vakaviakin tulehduksia.

Hygieniasta huolehtimisen lisäksi näissä molemmissa seksitavoissa tulisi siis käyttää kondomia ja/tai suuseksisuojaa. Ne suojaavat myös mahdollisten seksitautien tarttumiselta. Kondomi tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan seksin aikana.

Voi lukea lisää anaaliyhdynnässä huomioitavista asioista tästä artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyypit
Ikä: 16-18v
Onko normaalia, jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan? Onko normaalia jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan?
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä, joka herättää oikeastaan paljon uusia kysymyksiä! Erityisesti, koska olet iältäsi vielä nuori.

Jäin pohtimaan, onko emätin kenties joskus ollut syvempi, ja kohdunkaula laskeutunut alemmaksi? Vai onko emätin aina ollut vain muutaman sentin (?) syvyinen? Vai onko emätin siis pelkkä aukko ja koko ”putki” puuttuu? Tuntuuko siellä pohjalla varmasti nimenomaan kohdunkaula? Onko sinulla kuukautisia?

Sanoisin yleisenä linjauksena, että emätin on tavallisesti vähintään noin 6 cm syvä. Kohdunkaulan voi kyllä tuntea helpostikin sormilla, mutta ei sen pitäisi olla siinä ihan heti vastassa, etenkään ikäiselläsi nuorella.

Kuvasit, että ”emätintä ei ole käytännössä lainkaan”. Harvinaisissa tapauksissa emättimen (ja kohdun) puuttuminen on myös mahdollista, mutta näillä tiedoilla en vielä voi kohdallasi ottaa asiaan kantaa. Jos sinulla ei ole kuukautisia, suosittelen lääkärin puoleen kääntymistä. Lääkärin tutkimus voi olla sinulle aiheellista joka tapauksessa, jotta tilanteesta saa hieman monipuolisemman kuvan ja asiaa voidaan selvittää. Ohjeet lääkärille hakeutumiseen löydät täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?