Katso myös
Moikka! Kiitos kysymyksestä!
Esinahka irtoaa terskan pinnasta ja liukuu terskan taakse viimeistään murrosiässä. Tämä irtoaminen tapahtuu useimmilla luonnostaan, ja esinahan kiinnikkeet poistuvat murrosiän myötä vähitellen itsestään.
Kuulostaa siltä, että kohdallasi nämä kiinnikkeet ovat toiselta puolelta jo irronneet, mutta eivät vielä toiselta. Asia ei siis kuulosta huolestuttavalta ja loputkin kiinnikkeet varmasti irtoavat vielä murrosiän edetessä.
Muistathan huolehtia peniksen hygieniasta pesemällä sen päivittäin lämpimällä vedellä ilman saippuaa myös esinahkan alta, sen verran kuin se on mahdollista.
Hei nimimerkki ???,
Kiitos viestistäsi. Kysyit, että miten täysi-ikäisenä pääsee lääkäriin, jos ei ole enää opiskelija.
Lääkäriin pääsee esimerkiksi soittamalla oman hyvinvointialueensa keskitettyyn terveydenhuollon palvelunumeroon tai jos omassa kunnassasi on terveysaseman tai omahoitajan numero, niin silloin kannattaa soittaa sinne. He osaavat ohjata sinut eteenpäin ja saat varattua sieltä myös lääkäriajan.
Voit myös käydä täyttämässä Omaolo.fi-sivustolla oirekyselyn mihin vuorokauden aikaan tahansa. Kyselyn perusteella saat arvion hoidon tarpeesta sekä yhteyden tarvittaessa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin omalla paikkakunnallasi.
Jos tarvitset kiireellistä ohjausta, neuvoa tai hoitoa, voit soittaa päivystysapuun numeroon 116117. Tämä numero on maksuton ja se toimii valtakunnallisesti, pois lukien Ahvenanmaa. Päivystysapuun tulee ottaa yhteyttä aina ennen päivystykseen hakeutumista, mutta sieltä voi kysyä myös hoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin, jotka eivät kuitenkaan ole henkeä uhkaavia. Tästä numerosta sinut ohjataan eteenpäin. Arkisin tulee kuitenkin ottaa yhteyttä ensisijaisesti omalle terveysasemalle.
Voit myös varata ajan yksityisiltä lääkäriasemilta. Sieltä ajan saa usein nopeammin, mutta käynnin hinta on huomattavasti kalliimpi kuin omalla terveysasemalla.
Jos olet töissä, voit hakeutua lääkäriin myös työterveyshuollon palveluiden kautta.
Toivottavasti osasimme vastata kysymykseesi ja tiedät nyt miten hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Ihanaa kesän odotusta sinulle!
Hei nimimerkki anonyymi,
Kiitos viestistäsi! Valitettavasti näillä tiedoilla asiaa on haastava arvioida. Ilmeisesti olet 13-15 vuotias tyttö, eikä sinulla vielä ole aiemmin ollut kuukautisvuotoa?
Yleensä kuukautisia edeltävät oireet eivät kestä kuin ihan muutaman päivän. Useimmat tytöt kokevat ensimmäiset vuotokerrat aivan kivuttomiksi. Kipu tai muut oireet alkavat yleensä vasta, kun kuukautiskierron takana olevat hormonit ovat kypsyneet aivan kokonaan ”valmiiksi”. Monilla kuukautisiin ei koskaan liity mitään ennakko-oireita.
Lienee siis todennäköistä, että vaivasi johtuvat jostain muusta kuin kuukautisista. Jos ne yhä jatkuvat, hakeuduthan lääkäriin tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolle niin asiaa voidaan selvittää paremmin ❤