Kuinka emättimen puristuminen pippeliä vasten oikein tapahtuu? Vaikuttaako pippelin koko emättimen puristukseen? Voiko pippeli saada liian voimakasta puristusta? Tuleeko yhdynnän jälkeen väsynyt olo?
Kiitos kysymyksestä!
Emättimen sisäpuoli on pehmytkudosta, jonka seinämät ovat hyvin joustavat ja suurimman osan ajasta litteinä toisiaan vasten. Pituudeltaan emätin on noin 6-12cm. Kiihottuessa emättimen limakalvot kostuvat, jolloin esimerkiksi sormen tai peniksen laittaminen emättimeen onnistuu. Emättimen seinämät ovat peniksen ympärillä ja tämä voi tuoda tuntemuksen kevyestä puristuksesta. Peniksen koolla puristuksen tuntemiseen ei ole merkitystä. Nainen voi myös puristaa ja jännittää lantionpohjanlihaksia, jolloin puristus peniksen ympärillä voi tuntua voimakkaammalta. Penikseen ei voi tulla liian voimakasta puristusta, niin että se vahingoittaisi penistä. Puristuksen voimakkuutta voi kokeilla ensin niin, että laittaa yhden tai kaksi sormea emättimeen ja tämän jälkeen jännittää ja puristaa lantionpohjanlihaksia voimakkaasti. Pohdit kysymyksessäsi myös, tuleeko yhdynnän jälkeen väsynyt olo. Joskus yhdynnän jälkeen voi tulla väsynyt ja raukea olo, tunne että uni tulee helposti. Yksi syy väsymykseen on se, että orgasmin tai laukeamisen jälkeen keho rentoutuu. Kehoon myös erittyy erilaisia hormoneja, kuten mielihyvähormoneja, ja nämä hormonit voivat vaikuttaa väsymyksen tunteeseen. |
Moi!
Jos olen 15.v ja minulla on hpv, ja hpv:n kehittymisestä kohdunkaulan syöpään kestää noin 10v, onko minulla 10v päästä kohdunkaulan, emättimen tai ulkosynnyttimien syöpä, vai paraneeko kaikilla nuorilla todella hpv infektiot aina? Tietääkseni näihin kaikkiin liittyy hpv. Pitääkö olla huolissaan että jos minulla on hpv, 10v päästä on syöpä, vai paraneeko se hpv infektioni todella? Paraneeko minulla silti hpv infektioni, vaikka minä sain hpv rokotuksen monta vuotta sen jälkeen kun sain hpv:n, onko minulla sen takia 10v päästä jokin näistä kaikista syövistä? Tai jos se mun hpv infektio olisi suuren riskin hpv infektio, ja sain rokotteen vasta monta vuotta sen jälkeen, onko mulla 10v päästä joku hpv:n aiheuttama syöpä? Paraneeko nuorilla myös suuren riskin hpv infektiot itsestään?
Moikka!
HPV eli ihmisen papilloomavirus tarttuu iho- tai limakalvokontaktin kautta yleensä seksissä ihmisestä toiseen. Suurin osa ihmisistä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä. Ihmisen papilloomaviruksia on erilaisia ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV voi aiheuttaa sukuelinten, peniksen, peräaukon ja nielun- ja suun alueen syöpiä. Syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). HPV:n saaminen ei siis tarkoita sitä, että sairastuisi ”automaattisesti” sen myötä syöpään. Ja nuorilla syöpä on todella harvinainen!
Valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen ilman rokotettakin. Sen sijaan aikuisiällä syövän kehittymisen riski on suurempi, jos saa suuren riskin HPV-infektion, joka pitkittyy eikä parane itsekseen. Aikuisilla infektion aiheuttamat solumuutokset voivat todennäköisemmin kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi nuoriin verrattuna. Tällöin rokotteen tarjoama suoja tuleekin tarpeeseen syövän estämisessä, koska rokote suojaa yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-infektioilta. Rokotteen ideana on siis toki suojata HPV-infektioilta myös nuorena, mutta erityisesti myös aikuisiällä, jolloin syövän kehittymisen riski on suurempi.
HPV-rokote onkin tehokkain tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta syöviltä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista. HPV-rokotteen teho siis laskee, jos on kerennyt saamaan HPV-tartunnan tai -tartuntoja ja lisäksi jos sen ottaa lähempänä aikuisikää. Rokotteesta voi kuitenkin olla hyötyä tästä huolimatta.
Sinun ei siis tarvitse olla asiasta nyt huolissasi. Lisätietoa HPV:sta voit halutessasi lukea Fressiksestä. Jos syöpään liittyvät kysymykset vielä mietityttävät sinua, voit olla yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin esimerkiksi chatin kautta.
FressisMoii! Oon 13v tyttö, ja mua ärsyttää se, että jos kokeilen sormetusta, niin sormi ei mee sisään? Siis että se on liian tiukka? Mulle on tullu sellanen tunne että mun alapää on väärän lainen, kun oon kuullut monelta juttuja että ”sormi on liian pieni”! Toivoisin tähän vastauksen että onko normaalia, ja miten sen voisi sinne saada mahtumaan?
Moikka!
Hienoa, että olet tutustunut kehoosi ja uskalsit kysyä neuvoa!
Usein jos nuorella henkilöllä sormi ei tunnu mahtuvan emättimeen, ei itseasiassa ole kyse emättimen ongelmasta vaan immenkalvosta. Immenkalvon aukko voi olla liian pieni tai siinä ei ole aukkoa ollenkaan. Asia korjaantuu yleensä itsestään ajan kuluessa hormonien vaikuttaessa asiaan, ja esimerkiksi yhdynnässä emätin alkaa joustaa luonnostaan.
Itsetyydytyksessä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse laittaa sormea emättimen sisään. Itsetyydytyksessä voi hyväillä myös muita nautintoa tuottavia alueita. Voit esimerkiksi kokeilla kosketella klitorista tai rintojasi.
Mikäli kyse olisi tuosta immenkalvosta, voit kotona valita rauhallisen paikan sekä rentouttavan asennon ja hitaasti liikutella sormeasi emättimen sivuille sen verran, kun pystyt. Sormen ympärille kannattaa laittaa liukuvoidetta tai jotakin muuta intiimialueelle sopivaa liukastetta. Koskettele kehoasi tunnustellen, äläkä tee sellaista, joka sattuisi tai tuntuisi muuten epämiellyttävälle.
FressisHei, voiko HPV-rokotteen saanut henkilö tartuttaa muille HP-virusta?
Jos esimerkiksi on saanut kansallisessa rokoteohjelmassa HPV-rokotteen, voiko sama henkilö levittää HP-virusta aikuisena?
Heippa!
HPV-rokote estää HPV-infektion, jolloin infektio ei voi tarttua eteenpäin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että HPV-rokote estää vain tiettyjen HPV-tyyppien infektiot sekä tarjoaa ristisuojaa myös joidenkin muiden HPV-tyyppien infektioita vastaan. Rokote ei siis suojaa kaikkien HPV-tyyppien infektioilta, jolloin tällaisen HPV-tyypin infektion saatuaan henkilö voi tartuttaa infektion eteenpäin. HPV-tyyppejä on yhteensä yli 200, joista vain osa aiheuttaa syöpää. Suomen rokoteohjelmassa oleva Cervarix-rokote on kehitetty HPV-tyyppejä 16 ja 18 vastaan. Nämä HPV-tyypit aiheuttavat suurimaan osan syövistä.
HPV-rokote on tehokkain tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta syöviltä. Rokote annetaan tällä hetkellä kouluterveydenhuollossa 11–12-vuotiaille tytöille ja vuoden 2020 syksystä eteenpäin myös 5.–9. -luokkalaisille pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, rokotteen voi myös ostaa apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista.
HPV:n aiheuttamia syöpiä voi myös ehkäistä myös muilla keinoin. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25–30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti oli saanut rokotetta tai ei.
Fressisheikentääkö tupakkatuotteet jälkiehkäisyn mahdollista toimintaa? söin tänään jälkiehkäisytabletin ja käytin kolmen tunnin aikana tupakkatuotteita ja nyt mietin pienensikö tämä ehkäisyn vaikutusta ja kuinka suuri on nyt raskauden mahdollisuus?
Moikka! Tupakoinnin ei pitäisi vaikuttaa jälkiehkäisyn tehoon eli sen suhteen voit huokaista helpotuksesta, jos otit jälkiehkäisytabletin ohjeiden mukaan.
Hyvä, että otit jälkiehkäisyn, jos ehkäisy seksin aikana petti tai unohtui. Kondomi on erinomainen keino niin raskauden kuin seksitautienkin ehkäisyyn. Kondomista saa myös suuseksisuojan halkaisemalla. Kondomeja on hyvä pitää siis mukana, jos seksin harrastaminen on mielessä. Raskauden ehkäisyyn on tarjolla myös hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, joista voi valita itselleen sopivimmalta tuntuisen. Kun ehkäisyasiat ovat kunnossa, voi keskittyä seksistä nauttimiseen! Säännöllisen hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta voit keskustella lisää tarvittaessa kouluterveydenhoitajan kanssa. Nämä keskustelut ovat luottamuksellisia eikä niistä kerrota vanhemmille.
Kerroit käyttäväsi tupakkatuotteita. Oletko ajatellut lopettamista? Tupakkatuotteiden lopettamisella on paljon positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi hampaasi ja hymysi pysyvät kauniina, makuaistisi toimii normaalisti, et sairastu niin helposti flunssaan ja vähennät myös riskiäsi sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin. Lisätietoa haitoista sekä tukea lopettamiseen löytyy Fressiksestä. Fressiksestä löydät myös tietoa ehkäisystä.
Kivaa kevään odotusta!
FressisHei! Minulle määrättiin minipillerit ja pakkauksessa lukee, että aloitus 1-5. vuotopäivänä. Kolme päivää sitten minulla alkoi vuoto ja tänään aloitin pillerit. Vuoto oli kuitenkin ensimmäisestä päivästä lähtien todella niukkaa, toisena päivänä vuotoa ei edes juurikaan ollut. Nyt vuoto loppui kokonaan.
Ihmettelin asiaa siksi, koska yleensä vuotoni ei ole näin niukkaa. Epäilen olivatko nämä kuukautiset vai ei. Jos minipillerit aloittaa ns. väärään aikaan eikä vuotopäivinä niin kuinka kauan kestää, ennenkuin vaikutusteho alkaa?
Hei!
Kirjoitat, että kuukautisesi, joiden yhteydessä aloitit pillerit olivat tosi niukat ja siksi mietit, oliko tämä vuoto ylipäätään varsinainen kuukautisvuoto. En valitettavasti voi tietää vastausta tähän. Ei ole kuitenkaan väärin aloittaa pillereitä ns. Quick startina eli muuna aikana kuin kuukautisten ensimmäisinä päivinä. Ainoa asia, mikä pitää silloin olla mielessä, on että jos on yhdyntöjä, pitää käyttää myös kondomia ensimmäisen 7 vrk ajan.
Se, millaiset kuukautisesi tulevat olemaan pillerin kanssa, selviää seuraavien kuukausien aikana. Joillain kuukautisvuodot jäävät pois, joillain vain niukentuvat pillerin aloittamisen jälkeen. Toisilla vuodot pysyvät ennallaan ja toisilla jopa lisääntyvät. Kierron ja vuotojen vakiintuminen voi kestää muutamia kuukausia. Eli oikeastaan voit vain odotella ja seurailla tilannetta.
Hyvää kevättä!
Fressis