Mieli

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

Jos joudut kiusaamisen, haukkumisen tai muun ikävän käytöksen kohteeksi somessa, älä jää murehtimaan asioita yksin. Apua ja tukea on saatavilla, ja ongelmiin kannattaa puuttua.

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

1 Tunnista nettikiusaaminen

Kiusaaminen voi ilmetä monenlaisena ikävänä toimintana. Se on toistuvaa loukkaamista, haukkumista ja ulkopuolelle jättämistä. Sitä ovat perättömien juorujen levittäminen, salakuvaaminen, pilkkaavat kommentit toisen päivityksiin tai vaikka Whatsapp-ryhmän ulkopuolelle jättämiset. Nettikiusaaminen voi jatkua kasvokkain – ja päinvastoin. Myös hiljainen hyväksyminen esimerkiksi keskusteluryhmässä on yksi kiusaamisen muoto: muut eivät puutu, vaikka yksi kiusaa toista.

Luota omiin tunteisiisi: jos se tuntuu pahalta, siinä on jotain väärää.

2 Erota vitsi ja pilkka

Huumori on vaikea laji, mutta sen ei pitäisi satuttaa. Jos jokin kommentti tai kuva on loukannut sinua, se ei ole enää huumoria vaan ikävää käytöstä. Kaveruus ei anna valtuuksia vitsailla ihan mitä vaan. Itsekin on hyvä miettiä, että miltä oma vitsi tai hauskasti muokattu kuva saattaa tuntua toisesta.

Jos olet epävarma, loukkaako sisältö toista, jätä se julkaisematta.

3 Keskustele yksityisviestillä

Puolustautumisen sijaan kannattaa yrittää keskustella sen henkilön kanssa, joka on laittanut someen loukkaavan kommentin tai esimerkiksi kuvan. Kysy esimerkiksi yksityisviestillä, että ”miksi teit noin, ei kuule tuntunut kivalta”. Takaisinhaukkuminen saattaa lisätä sitä kiusaavaa ja ahdistavaa keskustelua julkisesti. Tilanne jää vellomaan eikä ratkea. Takaisinhaukkumalla loukkaat myös itse toista, ja asioita selviteltäessä on vaikea tietää, mistä kaikki alkoi.

Tilanne voi kuitenkin olla niin lamaannuttava, että ei pysty itse kohtaamaan pilkkaajaa edes yksityisviestillä. Silloin on hyvä pyytää apua muilta (katso kohdat 4 ja 5).

4 Ota yhteys ylläpitäjään

Jos asia ei etene keskustellen tai tarvitset apua asian selvittämiseen, ota yhteyttä some-kanavan ylläpitäjään: hän on olemassa ongelmatilanteita varten. Ylläpitäjä löytyy kolmesta lisätietopallosta kohdasta ”ilmianna”. Raportoi ylläpitäjälle loukkaavasta sisällöstä, koska hän pystyy poistamaan postauksia. Ota kuvakaappaus loukkaavasta materiaalista ja talleta viestin lähettäjän nimi tai nimimerkki. Koska somessa toimitaan usein nimimerkillä, et välttämättä tiedä kiusaajan henkilöllisyyttä, mutta ylläpitäjä saa sen selville. Loukkaava sisältö ei ole sallittua, joten ylläpitäjän velvollisuus on puuttua.

Myös Some-turvaan voi ilmoittaa loukkaavasta sisällöstä, ja sieltä saa jopa oikeudellista apua. Someturva on hyvä taho etenkin, jos loukkaava sisältö on päässyt leviämään eri kanaviin.

5 Jaa asia muiden kanssa

Kerro tapahtuneesta kavereille, vanhemmille tai opettajalle. Voit myös soittaa MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Pääasia on, että et jää yksin inhottavan asian kanssa, vaan jaat sen jonkun kanssa.

Jos vain mahdollista, tee kivoja asioita, joista nautit, ja yritä saada inhottava tilanne pois mielestä edes hetkeksi. Somessa on onneksi paljon hyvääkin, vaikka joukkoon mahtuu myös ikäviä tyyppejä.

 

Juttuun haastateltiin Mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järveä MLL:n nuorisotiimissä.

 

Teksti Susanna Cygnel

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ananas
Ikä: 13-15v
Ihastumisen tunteista kertominen Hei, olen ollut ihastunut yhteen poikaan nyt ehkä pari kuukautta. Haluaisin kertoa hänelle tunteistani, mutta en uskalla koska me ollaan tunnettu/oltu kavereita n. 10v.
Fressis

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Ensinnäkin onnittelut pitkästä kaveruudesta! Ei ole ollenkaan itsestäänselvää, että kaveruus kestää noin pitkään ja sinun iässäsi se tarkoittaa suurinta osaa tähänastisesta elämästäsi!

Nuoruusiässä voi alkaa nähdä kavereita eri tavoin kuin ennen ja ihastuminen tätä myötä on täysin normaalia. Tunteista puhuminen puolestaan ymmärrettävästikin voi jännittää tosi paljon. Eihän sitä tiedä miten toinen siihen reagoi!

Suosittelen pysähtymään hetkeksi tunteidesi ääreen. En tiedä miten sinun kohdallasi on, mutta toiset ihastuvat nopeammin ja ihastus myös laantuu nopeasti, kun taas toisten kohdalla ihastumiset voivat kestävää pidemmän aikaa.

Ihastustasi ei ole kestänyt vielä kovin pitkään, vaikka ymmärrettävästi se voi tuntua pitkältä ajalta. Voi olla hyvä miettiä, kuinka pitkäaikaisesta ihastuksesta mahtaa olla kysymys. Haluan tällä sanoa sen, että mikäli oma ihastuksesi on lyhytaikaista, voi sen ääneen sanominen olla kaverisuhteellesi hankalaa. Oikeaa vastausta on mahdotonta antaa, mutta ehkä itse odottaisin hieman, ja jos tunteita on edelleen muutaman kuukaudenkin päästä niin sitten ottaisin asian esille. Mikäli haluat edetä nopeammin, niin ei sekään tietysti väärin ole!

Usein tunteista puhuminen auttaa. Toivottavasti sinulla on joku, jonka kanssa voisitte puhua asiasta vaikka ennen kuin paljastat tunteesi ihastuksellesi. Se voi olla joku toinen kaverisi tai joku läheisistä aikuisista. Tunteiden paljastamiseen ei ikävä kyllä ole olemassa oikotietä. Se on jännittävä hetki ja siksi kannattaakin valita sille sopiva, rauhallinen paikka ja aika, mieluiten kasvotusten. Sitten se täytyy vain kertoa.

Toivottavasti asiat ratkeavat parhain päin! Paljon voimia ja jaksamista erilaisten tunteiden myllerryksessä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Daniel
Ikä: 9-12v
Yksinäisyys ja halu saada tyttöystävä Haluaisin tyttöystävän koska sitten ois joku jota tukea ja joku johon tukeutua ja joku kenenkanssa viettää aikaa.Sillä olen hyvin yksin
Fressis

Moikka!

Kerroit kaipaavasi tyttöystävää, jotta saisit lievennettyä yksinäisyyttäsi, ja voisit sekä tukea että tulla tuetuksi tarvittaessa. Oletko ajatellut, että kertomasi toiveet voivat toteutua myös ystävän kanssa? 😊 Kaverin löytäminen saattaa olla hieman helpompaa kuin tyttöystävän löytäminen, ja hyvä kaveri on sellainen, jonka kanssa voi viettää aikaa, ja jonka kanssa voi tukea toinen toista.

Ihastumiseen vaaditaan usein joitain erityisiä juttuja (kuten tietynlainen luonne tai sukupuoli), kun taas kavereina voi olla hyvin erityyppisiäkin, tai eri sukupuolta olevia ihmisiä. Kaipaat sitten ystävää tai tyttöystävää, ensimmäinen askel on kuitenkin lähteä tutustumaan uusiin ihmisiin. Tyttöystävää ei ehkä kannata etsiä suoraan, sillä silloin saatat huomaamattasi rajata muita kivoja tuttavuuksia pois. Voi nimittäin olla, että tyttöystävä löytyy niin että olette ensin olleet kavereita.

Koulussa tapaa lähinnä samoja ihmisiä, joten omaa kaveripiiriä voi koittaa laajentaa esimerkiksi erilaisissa harrastuksissa. Monella paikkakunnalla on myös olemassa maksutonta kerhotoimintaa koulupäivien jälkeen, tai nuorisotaloja, joissa järjestetään tapahtumia oman kunnan nuorille. Uudessa toiminnassa on usein muitakin ekaa kertaa mukana, ja kun kaikkia vähän jännittää, on se yhdistävä tekijä, joka helpottaa tutustumista.

Voisit myös jutella yksinäisyydestäsi koulussa ja kysyä opettajalta, tai nuorisotyöntekijältä vinkkejä mistä kannattaisi aloittaa. He saattavat myös tietää, jos koulussasi on joku muukin, joka kokee samoin ja tutustuttaa teitä toisillenne. Tutustuminen vaatii aina vähän rohkeutta, mutta helpottuu harjoittelemalla. Uusien ihmisten kanssa juttelua voi harjoitella ensin esimerkiksi netissä nuorille tarkoitetussa ryhmä-chatissa ja Sekasin ryhmä-chatissä. Usein ryhmä-chateissa on muitakin yksinäisyyttä kokevia ja juttelu muiden kanssa voi helpottaa omaa oloa tutustumisen harjoittelun lisäksi.

Tänne kirjoittaminen oli jo hyvä ensimmäinen askel, lähde seuraavaksi yhtä reippaasti kokeilemaan jotakin tässä viestissä annettua vinkkiä. Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Miettelijäs
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, jos haluaa poikaystävän? Moi! Oon 10v. Tyttö ja haluaisin poikaystävän. Onko se mahdollista näin nuorena? Haluaisin sen takia sellaisen koska sitten olisi ihminen kehen turvautua. Olen nimittäin...
Fressis

Heippa Miettelijäs,

Kiitos viestistäsi ja palautteesta meille! Mukava kuulla, että vastauksistamme on ollut sinulle hyötyä! 🙂

Kertomasi syyt haluta poikaystävä ovat tosi ymmärrettäviä! Parhaimmillaan seurustelukumppanista on paljon iloa ja läheiselle ihmiselle on helppo puhua asioista, joista ei yleensä muille syystä tai toisesta halua puhua.

Ei ole olemassa mitään estettä sinun ikäisellesi alkaa seurustelemaan. Eri ikäisillä seurustelu tarkoittaa hyvin eri asioita ja tärkeintä on, että teille on yhdessä selvää mitä seurustelu teille tarkoittaa.

Seurustelu ei kuitenkaan ole ainoa tapa saada kuvaamiasi asioita. Monilla ikäisistäsi tytöistä on usein turvautumista ja uskoutumista varten erilliset ”parhaat ystävät”, joiden kanssa jaetaan paljon asioita. Tietenkään se ei ole aivan sama asia kuin seurustelu, mutta mielestäni todella hyvä tapa saada jaettua yhteisiä asioita sekä saavuttaa kuvaamiasi tavoitteita. Ja mikä myöskään estää parhaan kaverin olemasta poika, ilman seurustelusuhdetta? Poikien kanssa on hyvä oppia olemaan myös ystäviä ihan ystävämielessäkin.

Seurustelua ei kannata kuitenkaan aloittaa pelkästään sen takia, että haluaa seurustella. Kuulostaa siltä, että haluaisit ehkä enemmän seurustella jonkun kanssa kuin nimenomaan tuon pojan kanssa. Kertomasi perusteella et tunne häntä vielä kovin hyvin, ja silloin mielessä usein korostuu mielikuvat kyseisestä ihmisestä. Sekin on täysin ymmärrettävää! Ennen seurustelun aloittamista on kuitenkin tärkeää tuntea henkilö, jonka kanssa seurustelun aloittaa.

Sinuna hakisin itselleni ihmisen, johon turvautua, ystävieni joukosta. Olisiko se kohdallasi mahdollista tai onko sinulla kenties jo tällainen ystävä? Hyvän ja syvän ystävyyden rakentaminen ei toki myöskään tule itsestään, vaan sekin vaati työtä ja harjoittelua. Se voi kuitenkin myös palkita enemmän kuin seurustelusuhde.

Älä huoli, ehdit kyllä myös seurustella elämässäsi, kun sen aika tulee ja sellainen henkilö tulee vastaan! Iässäsi ystävät ovat verrattomasti seurustelusuhteita arvokkaampia ja monesti myös pitkäaikaisempia ihmissuhteita!

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?