Mieli

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

Jos joudut kiusaamisen, haukkumisen tai muun ikävän käytöksen kohteeksi somessa, älä jää murehtimaan asioita yksin. Apua ja tukea on saatavilla, ja ongelmiin kannattaa puuttua.

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

1 Tunnista nettikiusaaminen

Kiusaaminen voi ilmetä monenlaisena ikävänä toimintana. Se on toistuvaa loukkaamista, haukkumista ja ulkopuolelle jättämistä. Sitä ovat perättömien juorujen levittäminen, salakuvaaminen, pilkkaavat kommentit toisen päivityksiin tai vaikka Whatsapp-ryhmän ulkopuolelle jättämiset. Nettikiusaaminen voi jatkua kasvokkain – ja päinvastoin. Myös hiljainen hyväksyminen esimerkiksi keskusteluryhmässä on yksi kiusaamisen muoto: muut eivät puutu, vaikka yksi kiusaa toista.

Luota omiin tunteisiisi: jos se tuntuu pahalta, siinä on jotain väärää.

2 Erota vitsi ja pilkka

Huumori on vaikea laji, mutta sen ei pitäisi satuttaa. Jos jokin kommentti tai kuva on loukannut sinua, se ei ole enää huumoria vaan ikävää käytöstä. Kaveruus ei anna valtuuksia vitsailla ihan mitä vaan. Itsekin on hyvä miettiä, että miltä oma vitsi tai hauskasti muokattu kuva saattaa tuntua toisesta.

Jos olet epävarma, loukkaako sisältö toista, jätä se julkaisematta.

3 Keskustele yksityisviestillä

Puolustautumisen sijaan kannattaa yrittää keskustella sen henkilön kanssa, joka on laittanut someen loukkaavan kommentin tai esimerkiksi kuvan. Kysy esimerkiksi yksityisviestillä, että ”miksi teit noin, ei kuule tuntunut kivalta”. Takaisinhaukkuminen saattaa lisätä sitä kiusaavaa ja ahdistavaa keskustelua julkisesti. Tilanne jää vellomaan eikä ratkea. Takaisinhaukkumalla loukkaat myös itse toista, ja asioita selviteltäessä on vaikea tietää, mistä kaikki alkoi.

Tilanne voi kuitenkin olla niin lamaannuttava, että ei pysty itse kohtaamaan pilkkaajaa edes yksityisviestillä. Silloin on hyvä pyytää apua muilta (katso kohdat 4 ja 5).

4 Ota yhteys ylläpitäjään

Jos asia ei etene keskustellen tai tarvitset apua asian selvittämiseen, ota yhteyttä some-kanavan ylläpitäjään: hän on olemassa ongelmatilanteita varten. Ylläpitäjä löytyy kolmesta lisätietopallosta kohdasta ”ilmianna”. Raportoi ylläpitäjälle loukkaavasta sisällöstä, koska hän pystyy poistamaan postauksia. Ota kuvakaappaus loukkaavasta materiaalista ja talleta viestin lähettäjän nimi tai nimimerkki. Koska somessa toimitaan usein nimimerkillä, et välttämättä tiedä kiusaajan henkilöllisyyttä, mutta ylläpitäjä saa sen selville. Loukkaava sisältö ei ole sallittua, joten ylläpitäjän velvollisuus on puuttua.

Myös Some-turvaan voi ilmoittaa loukkaavasta sisällöstä, ja sieltä saa jopa oikeudellista apua. Someturva on hyvä taho etenkin, jos loukkaava sisältö on päässyt leviämään eri kanaviin.

5 Jaa asia muiden kanssa

Kerro tapahtuneesta kavereille, vanhemmille tai opettajalle. Voit myös soittaa MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Pääasia on, että et jää yksin inhottavan asian kanssa, vaan jaat sen jonkun kanssa.

Jos vain mahdollista, tee kivoja asioita, joista nautit, ja yritä saada inhottava tilanne pois mielestä edes hetkeksi. Somessa on onneksi paljon hyvääkin, vaikka joukkoon mahtuu myös ikäviä tyyppejä.

 

Juttuun haastateltiin Mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järveä MLL:n nuorisotiimissä.

 

Teksti Susanna Cygnel

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Hullaantunut poikaan..
Ikä: 13-15v
Ihastuksen kanssa jutteleminen Hei, olen ERITTÄIN ihastunut erääseen poikaan. Kaverini sanoo että hän tykkää minusta käytöksen perusteella. Mutta kun olen laittanut ekan kerran hänelle viestiä noin 2vuotta...
Fressis

Moikka ”Hullaantunut poikaan..”!

Kiitos viestistäsi! Viestisi perusteella vaikutat olevan innoissaan asiasta enkä kyllä ihmettele! Ihastuminen on tosi kivaa, mutta samalla jännittävä tunne. On täysin normaalia pohtia, mitä toinen mahtaa ajatella.

Toisten käyttäytymisestä on hyvin vaikea sanoa varmuudella, mitä hän ajattelee. Käyttäytymiselle voi olla niin monenlaisia eri syitä. Lisäksi ihastuneena katselemme ja tulkitsemme usein muiden käyttäytymistä tosi erilaisten linssien läpi kuin ilman ihastumista. Sinun tapauksessa ystäväsi ovat kuitenkin vahvistaneet havaintojasi, mikä on tietysti hyvä merkki.

Kuvailusi perusteella pojan käyttäytyminen antaa mielestäni hivenen ristiriitaisia signaaleja. Toisaalta kuvailemasi käyttäytyminen todella vaikuttaa siltä, että hän voisi olla sinusta kiinnostunut! Usein kun joku katselee paljon, hymyilee ja tekee aloitteen esimerkiksi moikkaamalla, on mahdollista että hän on kiinnostunut.

Pojan vastaus viestiisi herättää kuitenkin kysymysmerkkejä. Tämän perusteella on mahdotonta tehdä isoja johtopäätöksiä pojan tunteista. Joskus ihmisille voi olla jännittävää kertoa tunteistaan, vaikka tietäisi niiden saavan vastakaikua. Ehkä poika on ujo? Tai vaihtoehtoisesti hän ei keksinyt mitä vastata sinulle kieltävästi ilman että hän loukkaa tunteitasi. Tai ehkäpä hän on tarkoituksella arvoituksellinen?

Parin vuoden takaisia asioita en pitäisi tässä yhteydessä kovin merkityksellisinä. Kahdessa vuodessa ehtii tapahtua paljon ja tunteita on voinut tulla ja mennä. Tärkeintä on siis hänen reagointi ja käytöksensä tänä päivänä.

Valitettavasti en siis tämän perusteella voi sanoa varmaksi, mitä hän sinusta ajattelee. Käytöksen perusteella voisin olettaa hänen olevan vähintäänkin imarreltu tunteistasi, mutta jakaako hän niitä sinun kanssasi, sitä on mahdotonta sanoa. Onneksi sen selvittämiseen on olemassa hyviä keinoja!

Jos todella haluat saada tietää, mitä hän sinusta ajattelee, paras tapa on edetä pikkuhiljaa kommunikoinnissa hänen kanssaan. Mieti mistä aiheesta voisit aloittaa hänen kanssaan keskustelua? Voisitko kysyä häneltä jostain ajankohtaisesta aiheesta tai ihan vain ”mitä kuuluu?”

Seuraa tämän jälkeen miten hän reagoi. Anna tilanteen kehittyä rauhassa ja kerää lisää tietoa hänen tunteistaan.

Lopulta paras tapa on kysyä häneltä suoraan, mitä hän ajatteli viestistäsi. Tiedän, että se on ihan superjännittävää! Mutta sen jälkeen ainakin tiedät. Joskus jotkut laittavat myös kaverit asialle, mutta itse kyllä suosittelen olemaan itse aloitteellinen. Usein ihmiset arvostavat sitä enemmän! 🙂

Toimintaohjeeni olisi siis seuraava:

  • Etene vuorovaikutuksessa pojan kanssa. Voit aloittaa keskustelun mistä tahansa aiheesta, mikä vaikuttaa mielestäsi järkevältä. Voit pohtia tätä myös yhdessä kavereidesi kanssa, jos itsestäsi tuntuu vaikealta.
  • Tarkkaile hänen käytöstään. Vaikuttaako hän halukkaalta keskustelemaan sinun kanssasi?
  • Toista tämä muutaman kerran eri päivinä.
  • Jos tämän kautta et saa tarpeeksi tietoa hänen tunteistaan, kysy häneltä suoraan hänen ajatuksistaan liittyen viestiisi.

Tsemppiä paljon tilanteeseesi! Toivottavasti saat selville mitä hän sinusta ajattelee! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Yksinäinennn
Ikä: Yli 18v
Kosketus ja läheisyys Miten voi saada kosketusta (muilta kun vanhemmilta)?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kosketuksen myötä aktivoituva tuntoaisti on ensimmäinen aisti, joka ihmiselle kehittyy ja joka säilyy myös pisimpään. Kosketus vaikuttaa hermoston ja hormonien kautta vahvasti mieleemme. Se mm. rentouttaa, lievittää ahdistusta ja voi lievittää kipua ja on siksi tärkeä hyvinvoinnille.

Kosketus tapahtuu usein luonnollisimmin läheisten ihmisten toimesta. Usein läheisyys on luontevampaa, kun on muodostettu ensin suhde tunnetasolla esim. ystävyyden tai seurustelun kautta.

Mikäli omassa elämäntilanteessa ei ole luonnollisia paikkoja kosketukselle, voi niitä järjestää onneksi myös itse aktiivisesti ja nopeallakin aikataululla. Hieronnassa, kosmetologilla tai kampaajalla käynti ovat turvallisia tapoja tulla kosketetuksi. Samoin erilaiset liikuntamuodot, joissa ollaan toista lähellä, kuten vaikka paritanssi.

Täysi-ikäisenä läheisyyttä voi hakea myös esim. yökerhoista, joissa tanssilattialla voi olla luontevaa tanssia toisten kanssa. Toki on aina muistettava kunnioittaa sekä omia että toisen rajoja kysymällä ensin saako tulla lähelle ja koskettaa.

Toisten ihmisten kosketuksen lisäksi myös eläinten lähellä olo ja silittäminen rauhoittavat hormoneja ja lisäävät mielihyvää, samoin kuin oma kosketus. Tätä voit kokeilla esim. silittelemällä hellästi vaikka käsivarsista tai halaamalla itseäsi tiukasti muutaman hengityksen kierron ajan.

Toivottavasti sait näistä vinkeistä apua ja löydät tapoja luontevalle kosketukselle. Mukavaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: oh
Ikä: 13-15v
Viiltelyarpien paraneminen miten saada viillot parantumaan nopeasti? olen aikaisemmin viillellyt käsiini siitä perheeni tietävät yms olin yli 3kk kuivilla mutta jostain syystä viiltelin pari pv sitten...
Fressis

Moikka!

Viiltelyarpien paraneminen on yksilöllistä. Paranemiseen ja siihen minkälainen arpi viiltelystä jää vaikuttaa mm. haavan koko, syvyys, sijainti ja hoitotapa. Etenkin syvemmissä haavoissa on aina tulehdusriski ja niiden paranemisesta huolehtiminen on tärkeää. Viiltelystä on nyt kulunut jo hetki, joten haavat ovat todennäköisesti jo arpeutumassa. Arpien hoitoon on erilaisia voiteita, joita saa ilman reseptiä esim. apteekista, mutta myös perusrasvalla rasvaaminen voi auttaa siihen, että iho ei kiristy ja arpikudos kuivu. Arpia ei välttämättä saa kokonaan pois, mutta ajan kanssa ne usein vaalenevat ihon uusiutuessa. Parasta (toki varmasti vaikeaa) olisi jos pystyisit kertomaan kotona viiltelystä. Tällöin jälkiä ei tarvitse peitellä ja haavat parantuvat myös paremmin, kun niitä ei haudo jatkuvasti vaatteiden alla.

Viiltelyä ei tarvitse hävetä, vaan se on usein keino pyrkiä pois pahasta olosta. En tiedä tapahtuiko elämässäsi jotain, joka nyt aktivoi vanhan, sinulle tutun tavan käsitellä ikäviä tunteita? Tiedätkin tämän varmasti jo, mutta viiltely on hyvin haitallinen keino käsitellä pahaa oloa. Turvallisempia, samankaltaisia vahvoja tuntemuksia kehossa herättäviä asioita ovat mm. kylmä suihku, ihon sively jääpalalla tai vaikka chilikarkkien syönti.

Kun oppii käyttämään muita keinoja tunteiden käsittelyyn, tarve viiltelyyn vähenee. Myös se, että pystyy kertomaan omasta pahasta olostaan muille, tai kirjoittamaan siitä esim. päiväkirjaan on tärkeää, jotta pahaa oloa ei patoa vain sisälleen. Jos yhtään tuntuu siltä, että viiltely ei jää tähän yhteen kertaan, etkä ole valmis puhumaan asiasta kotona, niin käy juttelemassa asiasta vielä Sekasin-chatissa. Tärkeintä on, että et ajaudu uudelleen viiltelyn kierteeseen, vaan saat ajoissa löydettyä parempia keinoja tunteiden hallintaan ja tukea tilanteeseen, joka oli viiltelyn takana.

Sinä ansaitset voida hyvin! <3

Oliko vastauksesta hyötyä?