Mieli

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

Jos joudut kiusaamisen, haukkumisen tai muun ikävän käytöksen kohteeksi somessa, älä jää murehtimaan asioita yksin. Apua ja tukea on saatavilla, ja ongelmiin kannattaa puuttua.

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

1 Tunnista nettikiusaaminen

Kiusaaminen voi ilmetä monenlaisena ikävänä toimintana. Se on toistuvaa loukkaamista, haukkumista ja ulkopuolelle jättämistä. Sitä ovat perättömien juorujen levittäminen, salakuvaaminen, pilkkaavat kommentit toisen päivityksiin tai vaikka Whatsapp-ryhmän ulkopuolelle jättämiset. Nettikiusaaminen voi jatkua kasvokkain – ja päinvastoin. Myös hiljainen hyväksyminen esimerkiksi keskusteluryhmässä on yksi kiusaamisen muoto: muut eivät puutu, vaikka yksi kiusaa toista.

Luota omiin tunteisiisi: jos se tuntuu pahalta, siinä on jotain väärää.

2 Erota vitsi ja pilkka

Huumori on vaikea laji, mutta sen ei pitäisi satuttaa. Jos jokin kommentti tai kuva on loukannut sinua, se ei ole enää huumoria vaan ikävää käytöstä. Kaveruus ei anna valtuuksia vitsailla ihan mitä vaan. Itsekin on hyvä miettiä, että miltä oma vitsi tai hauskasti muokattu kuva saattaa tuntua toisesta.

Jos olet epävarma, loukkaako sisältö toista, jätä se julkaisematta.

3 Keskustele yksityisviestillä

Puolustautumisen sijaan kannattaa yrittää keskustella sen henkilön kanssa, joka on laittanut someen loukkaavan kommentin tai esimerkiksi kuvan. Kysy esimerkiksi yksityisviestillä, että ”miksi teit noin, ei kuule tuntunut kivalta”. Takaisinhaukkuminen saattaa lisätä sitä kiusaavaa ja ahdistavaa keskustelua julkisesti. Tilanne jää vellomaan eikä ratkea. Takaisinhaukkumalla loukkaat myös itse toista, ja asioita selviteltäessä on vaikea tietää, mistä kaikki alkoi.

Tilanne voi kuitenkin olla niin lamaannuttava, että ei pysty itse kohtaamaan pilkkaajaa edes yksityisviestillä. Silloin on hyvä pyytää apua muilta (katso kohdat 4 ja 5).

4 Ota yhteys ylläpitäjään

Jos asia ei etene keskustellen tai tarvitset apua asian selvittämiseen, ota yhteyttä some-kanavan ylläpitäjään: hän on olemassa ongelmatilanteita varten. Ylläpitäjä löytyy kolmesta lisätietopallosta kohdasta ”ilmianna”. Raportoi ylläpitäjälle loukkaavasta sisällöstä, koska hän pystyy poistamaan postauksia. Ota kuvakaappaus loukkaavasta materiaalista ja talleta viestin lähettäjän nimi tai nimimerkki. Koska somessa toimitaan usein nimimerkillä, et välttämättä tiedä kiusaajan henkilöllisyyttä, mutta ylläpitäjä saa sen selville. Loukkaava sisältö ei ole sallittua, joten ylläpitäjän velvollisuus on puuttua.

Myös Some-turvaan voi ilmoittaa loukkaavasta sisällöstä, ja sieltä saa jopa oikeudellista apua. Someturva on hyvä taho etenkin, jos loukkaava sisältö on päässyt leviämään eri kanaviin.

5 Jaa asia muiden kanssa

Kerro tapahtuneesta kavereille, vanhemmille tai opettajalle. Voit myös soittaa MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Pääasia on, että et jää yksin inhottavan asian kanssa, vaan jaat sen jonkun kanssa.

Jos vain mahdollista, tee kivoja asioita, joista nautit, ja yritä saada inhottava tilanne pois mielestä edes hetkeksi. Somessa on onneksi paljon hyvääkin, vaikka joukkoon mahtuu myös ikäviä tyyppejä.

 

Juttuun haastateltiin Mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järveä MLL:n nuorisotiimissä.

 

Teksti Susanna Cygnel

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Onko ok jos 12v poika seurustelee 14v tytön kanssa?
Ikä: 9-12v
Onko ok, jos 12-vuotias seurustelee 14-vuotiaan kanssa jos ei harrasta seksiä? Hei. Olen siis 12 vuotias Poika, ja olen tosi ihastunut erääseen 14 vuotiaaseen tyttöön, niin onko ok jos 12 vuotias ja 14 vuotias seurustelevat...
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi.

Ihastuminen on ihanaa ja on hienoa, että haluat näin vastuullisesti selvittää etukäteen, mikä on ok ja mikä ei!

Seurustelulle tai seksin harrastamiselle ei ole varsinaisia ikärajoja tilanteissa, joissa molemmat ovat alle 16-vuotiaita. Teidän seurustelunne olisi siis aivan ok! Mikäli seurustelun toinen osapuoli olisi yli 16-vuotias, on hyvä olla tietoinen laissa määritellystä suojaikärajasta. Se tarkoittaa, että yli 16-vuotias ei saa tehdä alle 16-vuotiaan kanssa seksuaalisia tekoja. Lailla on tarkoitus toimia suojana, sillä alle 16-vuotiaiden ei katsota voivan antaa pätevää suostumusta seksuaaliseen tekoon itseään selkeästi vanhemman nuoren tai aikuisen kanssa. Tämä laki ei kuitenkaan estä kehitykseltään ja iältään lähellä toisiaan olevien nuorten välisiä, tasavertaisia suhteita. Esimerkiksi jos toinen olisi 15-vuotias ja toinen 17-vuotias. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, joten voit halutessasi lukea suojaikärajasta lisää täältä.

Mikäli päädytte aloittamaan seurustelun, on ensin hyvä jutella siitä mitä seurustelu kummallekin tarkoittaa. Nuoruus etenee jokaisella omaa tahtia ja esimerkiksi valmius läheisyyteen, pussailuun tai seksiin syntyy jokaisella omassa tahdissa. Joku 14-vuotias voi kokea olevansa valmis ja toinen taas ei lähelläkään. Siksi seurustelussa on hyvä aina yhdessä jutella ja edetä vain niissä asioissa, jotka tuntuvat molemmista hyvältä.

Toivottavasti seurustelu etenee toivomallasi tavalla, mukavaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika15
Ikä: 16-18v
Pohdintaa seksuaalisesta suuntautumisesta En ole ihan varma seksuaalisesta suuntautumisestani mutta tiedän että tykkään pojista jollain tavalla. On ollut hämmentävää, että tykkäänkö pojista ja tytöista vain seksuaalisesti vai...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä pohdinnastasi!

Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan jossain vaiheessa elämää. Etenkin nuoruudessa, kun ihastumisia tapahtuu ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. Kertomassasi ei kuitenkaan ole mitään outoa, päinvastoin! Nuorena on nimittäin hyvin luonnollista, että oma suuntautuminen on hakusessa ja ihastusta voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta, ilman että se kertoisi sen enempää omasta suuntautumisesta.

Oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Seksuaalisen suuntautumisen määritelmään liitetään usein romanttinen tai seksuaalinen kiinnostus toista ihmistä kohtaan. Kokemus on kuitenkin hyvin henkilökohtainen, joten ulkopuolelta ei voi määritellä toisen kokemusta. Ihastusta voi kokea myös eri sukupuolia kohtaan yhtä aikaa. Lisää määritelmistä voit lukea täältä.

Erilaisten tunteiden herääminen voi saada monenlaisia pohdintoja liikkeelle, mutta oletko miettinyt, mitä tieto siitä, mikä seksuaalinen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko suuntautumistaan osata täysin määritellä? Vai voisitko ehkä ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja että ihastut sukupuolen sijaan toiseen ihmiseen? Voit myös pohtia mihin asioihin ihastuit kertomassasi pojassa – liittyivätkö ne sukupuoleen vai ovatko ne ominaisuuksia, joihin olisit ihastunut sukupuolesta riippumatta?

Toivottavasti nämä pohdinnat saavat sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa vielä yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös kysymyspalsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joulupukin pöksyt
Ikä: 9-12v
Kiusaamistilanne Mua on alkanut ahdistaa mennä koulukyytiin, koska siellä on yks 6lk tyttö joka on piinannut mua ja mun kaveria syksystä asti. Enää se ei...
Fressis

Heippa Joulupukin pöksyt,

Kiitos tosi hyvästä kysymyksestä. Tosi ikävä kuulla, että sinua ja sinun kavereitasi kiusataan koulukyydissä! Sinulla on ehdottomasti oikeus tulla kouluun ilman minkäänlaista häirintää matkalla.

Tärkeintä tässä tilanteessa on saada apua joltain sinun lähiaikuiseltasi. Suosittelen siis kertomaan asiasta joko vanhemmillesi tai jollekin koulun aikuiselle. Koululta tällaisia aikuisia voi olla esimerkiksi opettaja, kuraattori, kouluterveydenhoitaja tai koulupsykologi. Aikuisina heidän tulisi osata arvioida, miten tilanteeseen kannattaisi puuttua.

Eri kiusaamistilanteissa ei ole aina itsestäänselvää, miten tilanne tulisi ratkaista. Teidän tilanteessanne olisi hyvä päästä juttelemaan kiusaajan kanssa ja saada selvyyttä siihen, miksi hän toimii tällä tavoin.

Kuten sanoin, tärkeintä on kertoa asiasta aikuiselle, joka voi auttaa sinua. Vanhempien lapsien kiusaamista vastaan voi olla yksin tosi vaikea puolustautua.

Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta voi olla yhteydessä aikuisiin voit miettiä seuraavaa. Mikäli kyseessä on vain tuo yksi kutosluokkalainen, voisitko saada apua tilanteeseen joltain kivalta kutosluokkalaiselta? Tai voisitteko mennä isommalla porukalla sanomaan tälle kiusaajalle, että lopettaa ikävän käytöksensä?

Toimit oikein, kun laitoit viestiä tänne. Jatka ihmeessä kertomalla myös jollekin tuntemallesi aikuiselle! Toivottavasti tilanteesi ratkeaa hyvin!

Oliko vastauksesta hyötyä?