RytmiYleinen

Kesätyömme Fressiksellä

Meillä Fressiksessä on ollut neljä nuorta kesätyöntekijää kahden viikon ajan. Lue artikkelista millaista heillä oli!

Kesätyömme Fressiksellä

Kesätyön aloitus ja Fressikseen tutustuminen 

Olemme työskennelleet Fressiksellä kaksi viikkoa, ja kesätyöjaksomme on nyt päättynyt. Pääsimme tutustumaan uusiin ihmisiin ja teimme monipuolisia työtehtäviä eri työkavereiden kanssa. Kahtena ensimmäisenä työpäivänä olimme toimistolla Helsingin Unioninkadulla. Ensimmäiset päivät olivat suurimmaksi osaksi tutustumista työkavereihin ja perehtymistä työtehtäviin, joita teimme paljon myös etätyöskentelynäEkojen päivien aikana teimme haastattelukysymyksiä liittyen syöpään sekä suunnittelimme sisällön tuottamista Instagramiin. Kolmannesta työpäivästä lähtien olimme loppuviikon etätöissä kotona. Loppuviikkoon sisältyi syöpähaastattelu, Fressiksen sisältöön tutustumista ja sen ideointia, sekä haastattelu nuorten urheilijoiden nuuskan käytöstä. Ensimmäisestä viikosta meille jäi hyvät fiilikset ja jäimme innolla odottamaan seuraavaa työviikkoa. 

Toinen työviikkomme

Toisen työviikkomme aloitimme taas toimistolla. Maanantain aikana meidän oli tarkoitus pitää tumppitalkoot Maailman ympäristöpäivän kunniaksi, mutta sateen vuoksi se siirtyi loppuviikolle. Sen sijasta testasimme ja arvioimme Tarmo-terveyspeliä, sekä pidimme kesäkumiarvonnan Fressiksen Instagram-storyssa. Seuraavana päivänä siirryimme taas etätöihin ja arvoimme kesäkumiarvonnan voittajan. Näiden kolmen etätyöpäivän aikana työstimme pareittain edellisenä viikkona tekemämme urheilu ja nuuska –haastattelun pohjalta artikkeleita, arvioimme Fressiksen sisältöjä, sekä teimme tulevaa sisältöä Instagramiin. Viimeisenä työpäivänämme olimme toimistolla, ja saimme koirasta uuden työkaverin. Aloitimme kirjoittamaan tätä artikkelia, ja loppupäivästä oli luvassa läksiäiset työkaverien kanssa sekä tumppitalkoot.

Työskentelymme sosiaalisen median parissa

Työhömme sisältyi paljon somettamista Fressiksen Instagram-storyyn. Teimme sinne esimerkiksi kyselyitä, vinkkejä, päivityksiä työpäivistämme ja vastailimme meille lähetettyihin kysymyksiin. Meillä kaikilla oli kaksi omaa

somevastuupäivää kesätyöjakson aikana, joina vastuuhenkilö päivitti Instagramia omien ideoidensa pohjalta. Sosiaalisesta mediasta katsoimme myös vaikuttajien tekemiä yhteistyövideoita Fressiksen kanssa, jotta pystyimme kehittelemään ideoita tulevaisuutta varten.

Fiiliksiämme kesätyöjaksosta

Kesätyömme Fressiksellä oli kivaa, koska tutustuimme uusiin ihmisiin, saimme lisää työkokemusta ja pääsimme tekemään mielenkiintoisia työtehtäviä. Opimme paljon uutta terveyden edistämiseen liittyvistä asioista sekä erilaisista työskentelytavoista. Etätyö oli meille uusi juttu, mutta se sujui hyvin. Pääsimme nopeasti kiinni työskentelyn rytmiin ja uusiin tapoihin toimia. Meille jäi tosi hyvät fiilikset koko työjaksosta. Työskentelimme yksin, pareittain ja ryhmässä, joka toi vaihtelevuutta työhön. Työskentely etänä tapahtui Teams-palvelun avulla, jossa pidimme yhteisiä kokouksia, jotta pystyimme pitää yhteyttä myös toisiimme. Parhaiten mieleemme jäi somettaminen ja molemmat pitämämme haastattelut. Nyt meillä on arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten.

Aurinkoa kesäänne toivottelee,

Miisa, Seni, Saku ja Emilia

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: 10v
Ikä: 9-12v
Onko ok pelata 10 tuntia päivässä? pelaan 10 tuntia päivässä fortniteä onko ok
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.

Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.

Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.

Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?