LiikeRytmi

Irrota ruudusta

Ruutujen ääreen uppoutuu helposti niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Joskus tuntuu, että ruudusta olisi hyvä irrottautua. Tässä muutama vinkki siihen, miten voit välillä valita toisin.

Irrota ruudusta
  1. Ehdit tehdä jotakin muuta

    Oletko koskaa miettinyt, mitä kaikkea muuta voisit tehdä sen sijaan, että vietät aikaa kotona Netflixin, somen tai telkkarin ääressä? Voisit esimerkiksi nähdä kavereitasi kasvotusten, urheilla tai vaikkapa leipoa.

  2. Valitse illalla kirja

    Illalla ennen nukkumaan menoa on parempi, jos luet esimerkiksi mielenkiintoista kirjaa kuin se, että viestittelet kavereillesi tai pelaat puhelimella. Tämä auttaa sinua saamaan paremmin unta! Testaa unitottumuksesi Mielenterveysseuran unitestillä

  3. Vaihda liikkeeseen

    Haasta itsesi liikkumaan sama aika, kuin minkä käytät puhelimen, tabletin, tietokoneen tai television seurassa yhteensä vaikkapa yhden illan, päivän tai viikon ajan. Kokeile vaikka aloittaa kuntosaliharrastus tai tehdä neljän liikkeen pikatreeni kotona.

  4. Muista ryhti

    Käyttäessäsi älylaitteita sekä katsoessasi televisiota on hyvä kiinnittää huomiota ryhtiin. Huono ryhti aiheuttaa jatkuessaan mm. päänsärkyä.

  5. Suojaa kuuloa ja näköä

    Muista laitteita käyttäessäsi maltillinen äänenvoimakkuus suojellaksesi kuuloasi. Silmiesi rasitusta voit vähentää laskemalla käyttämäsi laitteen näytön kirkkautta. Lue lisää sinisestä valosta

 

Teksti ja kuva Metropolian innovaatiopiskelijat 2017

Katso myös

Kysymys
Liike
Nimimerkki: Yks jäbä vaan
Ikä: 13-15v
Jalkojen kutina ja hikoilu Mulla välillä punottaa ja kutiaa ihan sairaasti varvasvälit kun mä oon tennareissa vähänkin enemmän. Joskus esim uinnin jälkeen vaikka ne on puhtaat niin ne...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti tämä on aihe, johon meillä ei ole kovinkaan syvällistä osaamista.

Voin vain arvailla asiaa, mutta kyse saattaa olla esimerkiksi jalkasilsasta. Voit lukea siitä lisää Terveyskirjaston artikkelista ja pohtia kuulostavatko oireet samalta kuin sinulla. Voit hyvin myös varata ajan esimerkiksi terveydenhoitajalle, joka terveydenhuollon ammattilaisena pystyy arvioimaan asiaa paremmin. Myös apteekin henkilökunta osaa neuvoa millaisia tuotteita voi kokeilla kutievien varpaanvälien hoitoon. Voit siis hyvin kysyä apua myös sieltä!

Jalkojen hikoamisesta meiltä on kysynyt myös nimimerkki ”Sukka#dunkkis”, jonka kysymykseen ja vastaukseen pääset tutustumaan täältä. Ehkä siitäkin voi olla sinulle apua. 😊

Toivottavasti saat vaivaasi avun! Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: 10v
Ikä: 9-12v
Onko ok pelata 10 tuntia päivässä? pelaan 10 tuntia päivässä fortniteä onko ok
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.

Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.

Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.

Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Väsynytt
Ikä: 9-12v
Mistä väsymys voi johtua? Moi… *haukottelee* Oon ollut viime aikoina aika väsynyt ja se on jatkunut yli viikon. Oon 12-vuotias, nukun 9-11 tuntia, syön perusterveellisesti ja liikun kyllä...
Fressis

Moikka Väsynytt,

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kiva kuulla, että väsymyksestä huolimatta peruselämäntapasi ovat kunnossa. Ne antavat hyvän pohjan terveelliselle ja virkeälle elämälle.

Lähtökohtaisesti väsymys ei ole vaarallista. Viikko voi tuntua pitkältä ajalta, mutta elimistöllä voi kestää toipua erilaisista rasituksista toisinaan kauankin. Esimerkiksi alkava flunssa voi väsyttää kehoa paljon, varsinkin jos elämäntyyli on aktiivinen. Kehoa kannattaakin kuunnella! Mikäli se kaipaa lepoa, ehkä on parempi ottaa rauhallisemmin!

Väsymys voi johtua lukuisista tekijöistä, joista osan osasitkin hyvin poissulkea. Väsymyksen syy olisi kuitenkin hyvä selvittää, sillä on ikävää kärsiä väsymyksestä!

Kirjoittamasi perusteella minun on vaikea arvioida, mistä sinun kohdallasi väsymys voi johtua. Suosittelenkin hakeutumaan kouluterveydenhoitajalle, joka voi kysellä sinulta tarkemmin aiheeseen liittyen. Hänen kanssaan voitte yhdessä selvittää mitä väsymyksen taustalla voisi olla. Hän voi myös arvioida, olisiko hyödyllistä ottaa verikokeita ja selvittää esimerkiksi mahdollisia matalia rauta-arvoja.

Korostan, että ei kannata olla asiasta huolissaan. Uskon, että löydätte väsymykselle syyn, tai vaihtoehtoisesti asia korjaantuu itsestään. Ole kuitenkin yhteydessä terveydenhoitajaan niin saatte asiaan ratkaisun.

Toivottavasti saat virkeytesi pian takaisin!

Oliko vastauksesta hyötyä?