Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Heebo
Ikä: 16-18v
Sairauden pelko Oon 17-vuotias poika ja noin 1 1/2 vuotta peniksessä on ollut ilmeisesti helminystyjä tai jotain. Lomalla tullu taas pelko siitä jos onkin joku harvinainen...
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä!

Erilaisten vakavien sairauksien pelko on yleinen oire, etenkin ahdistuneisuudesta kärsivillä. Olet ilmeisesti kuvien perusteella päätellyt itse peniksen näppylöiden laadun, ja hyvin todennäköisesti osunut oikeaan sen suhteen että ne ovat helmiäisnystyjä. Helmiäisnystyt ovat tavallisia ja yleensä hyvin tunnistettavia ja siis täysin hyvälaatuisia ihomuutoksia. Niistä ei tarvitse siis olla huolissaan.

Sairauksien toteaminen ja tarvittaessa hoidon määrittäminen ovat lääkärin työtä. Koska asia sinua selvästi vaivaa ja ahdistaa, ehdottaisin sinulle kertaalleen vielä lääkärikäyntiä, jolloin saisit varmuuden asiaan. Usein tämä jo rauhoittaa mieltä merkittävästi.

Millä tolalla ahdistuneisuushäiriösi hoito on? Onko sinulla hoitokontakti johonkin tahoon? Erilaiset pelot ja huolet reagoivat usein terapeuttiseen käsittelyyn. Jos sinulla on hoitokontakti, voisit siellä vielä jutella myös lääkityksestäsi, josta mainitset, ja kysyä tulisiko sitä jollain tavalla tarkastella uudestaan. Lievempiä ahdistusoireita voi lievittää myös työstämällä niitä itse esimerkiksi mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelman avulla. Löydät sen täältä.

Ensisijaisesti neuvoisin sinua kuitenkin käymään lääkärissä näyttämässä iholöydöstäsi, jotta saisit sitä kautta mielenrauhaa. Ja tämän jälkeen tarvittaessa sitten ottamaan yhteyttä ahdistuneisuushäiriötä hoitavalle taholle, jotta siellä voidaan arvioida tulisiko hoitoa esimerkiksi jollain tavalla tehostaa tai muuttaa.

Hienoa kun pyysit apua, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Minä
Ikä: 13-15v
Millä ja kuinka usein ihokarvat kannattaa poistaa? Millä ja kuinka usein kannattaa sheivata jne kainalokarvat? Mua häirittee ne tosi paljon enkä tajuu oikee miten kaikki saa niin sileät kainalot? Ja kuinka...
Fressis

Moikka! Kiva että otit yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta 😊

Ihokarvoja voi tosiaan poistaa, jos itse haluaa ja jos ne itseä jollain tavalla häiritsevät. Niin ei kuitenkaan tarvitse, eikä millään tavalla kuulu tehdä. Ihokarvojen poistamiseen on monia erilaisia tapoja, ja joillain tavoilla poistettuna karvat pysyvät pidempään poissa kuin toisilla. Karvojen kasvu ja se, mitkä menetelmät sopivat kullekin, on myös yksilöllistä. Siksi on vaikea sanoa, mikä menetelmä ja kuinka usein tehtynä voisi sopia sinulle.

Mainitset itse höylällä sheivaamisen. Sheivaamalla poistetut karvat kasvavat sänkenä takaisin parissa-muutamassa päivässä. Tällä menetelmällä voi joutua poistamaan karvat parinkin päivän välein, jos haluaa, että esimerkiksi kainalot pysyvät sileänä. On kuitenkin hyvä huomioida, että on tavallista, että ihokarvojen poistamisen jälkeen iho ärsyyntyy. Tällöin iho kutisee ja siihen tulee näppylöitä, eli lopputulos ei välttämättä olekaan sileä. Tämä on yleinen ja tavallinen vaiva kaikilla, jotka ihokarvoja poistavat. Syynä siihen ovat ihon rikkoutuminen karvoja poistettaessa ja karvatupen tulehtuminen.

Koska kerrot, että ihosi on aika herkkä, voi olla, että sinulle voisi sopia paremmin jokin toinen keino poistaa karvat. Iholle hieman hellävaraisempia keinoja ovat vahaus ja sokerointi, ja näillä menetelmillä karvat pysyvät usein myös pidempään poissa kuin esimerkiksi sheivaamalla. Voit lukea lisää karvojen poistamisesta Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?