MieliYleinen

”En enää halua eroon ujoudestani”

Lapsesta lähtien jännittämisestä kärsinyt Minka ­Salmi­rinne, 25, tietää, että ujoudessa on myös hyviä puolia.

”En enää halua eroon ujoudestani”

”Selviytymiskeinoni on hyvä valmistautuminen.”

”Jännitin kovasti jo lapsena. Tilannetta pahensi se, että muutimme usein. Kaverisuhteet jäivät, ja ujona lapsena minun oli vaikea saada uusia ystäviä.

Koulussa ja etenkin teini-iässä ujous ja jännitys vain pahenivat. Kun menin luokan eteen pitämään esitelmää, käteni tärisivät ja sydän pamppaili. Se on ihan tavallista monelle, mutta minun jännitykseni oli paljon syvempää. Sain joskus poikkeusluvan olla pitämättä puhetta tai esitelmää.

Jäin ihan yksin ja hain apua

Uusia ihmisiä kohdatessani minun oli vaikea saada suutani auki. Kun joku huomasi jännitykseni ja sanoi, ettei minun tarvitse jännittää, minulle tuli vielä kamalampi olo.

Kahdeksannella luokalla minulla meni sukset pahasti ristiin parhaan kaverini kanssa. Jäin ihan yksin. En kyennyt syömään kouluruokalassa, kun siellä oli niin yksinäistä. Aikuiset tarjoutuivat istumaan kanssani, mutta se olisi ollut vielä nolompaa kuin yksin istuminen.

Lopulta hain ulkopuolista apua nuorten psykiatriselta poliklinikalta. Sain keskusteluapua, lääkityksen ja neuvon alkaa kirjoittaa päiväkirjaa. Jäsennän asioita itselleni edelleen kirjoittamalla.

Näin löysin uusia ystäviä

Jossain vaiheessa tajusin, että minun on vain pakko mennä ruokalaan istumaan. Oloani helpotti, että jotkut oppilaat tulivat juttelemaan minulle.

Hiljalleen aloin mennä mukaan tilanteisiin, otin riskejä ja viittasin luokassa, mikä olisi ollut aiemmin täysin mahdotonta.

Yhden ystävän kanssa menin isoskoulutukseen, ja vedin lastenleirejä. Kävin myös prometheus-leirin ja apuohjaajakoulutuksen. Vapaaehtoisena apuohjaajana sain ihmisiltä lämpöä ja löysin uusia ystäviä.

Ujous teettää edelleen töitä

Ujous lievittyy usein iän myötä, niin minullakin, mutta sen kanssa saa tehdä jatkuvasti töitä. Nykyään jännitys ilmenee etenkin uusissa ja yllättävissä tilanteissa, kuten työhaastatteluissa. Selviytymiskeinoni on valmistautuminen. Mietin mitä laitan päälle, miten varmistan, että olen paikalla ajoissa, mitä minulta voidaan kysyä ja miten vastaan.

Lähipiirissäni on ujoja ihmisiä, minkä vuoksi kotona on ollut aina luonteva olla. Perheessäni on ymmärretty ujoutta ja osattu kannustaa oikealla tavalla. Olen hyväksynyt sen, että ujous ja jännitys ovat lähtemättömiä piirteitäni. Joskus olisin halunnut niistä eroon, mutta en enää. Niissä ei ole mitään väärää eikä pahaa.

”Meitä ujoja on paljon”

Ujouden myötä olen oppinut tarkkailemaan tilanteita ulkopuolelta ja tekemään tarkkoja havaintoja. Ujous on myös opettanut minua antamaan tilaa muille ja hyväksymään muut sellaisena kuin he ovat. Nykyään osaan myös hassutella ja nauraa itselleni. Sillä mennään, mitä on.

Enkä ole todellakaan ainoa, meitä ujoja on paljon.”

 

Teksti Anu Välilä, kuva Suvi Elo

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Jaska
Ikä: 9-12v
Miten sanoa ihastukselle, että tykkää siitä? Miten sanoa ihastukselle että tykkää siitä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ihastuksesta kertominen onkin usein todella jännittävää! Toiselle omista tunteistaan kertominen on kuitenkin tarpeellista, jos haluaa tietää, tunteeko toinen samoin. Olettekohan jo ihastuksesi kanssa tuttuja vai onko ihastuksesi täysin uusi? Tästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista voit lukea hyviä vinkkejä ihastukseen tutustumiseen.

Mitään yhtä oikeaa tapaa tai täysin oikeita sanoja ihastuksen kertomiseen ei ole, joten on hyvä toimia sellaisella tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä. Miten sinä haluaisit, että sinulle kerrottaisiin asiasta? Onko teidän mahdollista nähdä kahdenkesken, jotta voit kertoa asian kasvotusten? Vai koetko, että asian kertominen olisi helpompaa esim. viestillä? Viestillä kertominenkin on täysin ok, se antaa myös toiselle aikaa pohtia mitä tunteita kertomasi hänessä herättää 🙂 Kuten sanoin, ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta voin antaa muutamia esimerkkejä. Kun teillä on kahdenkeskeinen hetki tai viestittelette, voisit esimeriksi sanoa lyhyesti ja suoraan tykkääväsi hänestä tai olevasi ihastunut häneen. Tai jos haluat, voit kertoa laajemmin, miksi pidät hänestä ja miksi tykkäät viettää aikaa hänen kanssaan, ja että olet ihastunut. Miten ikinä päätätkään asiasta kertoa, ole rohkeasti oma itsesi❤

On hyvä myös pohtia ihastuksesi mahdollisia vastauksia, kun kerrot, että pidät hänestä tai että olet ihastunut häneen. On nimittäin mahdollista, ettei hän tunnekaan samoin. Tässä tapauksessa hänen vastaustaan tulee kunnioittaa. Torjutuksi tulemisen tilanne on myös täysin normaali, se tuntuu pahalta mutta helpottaa ajan kanssa. Aina tunteet eivät vain kohtaa. Vaikka näin kävisi, ole ylpeä itsestäsi, että kerroit tunteistasi.

Parhaimmillaan ihastuksesi kohde kuitenkin tuntee samoin, ja siinä tapauksessa kiität varmasti itseäsi, että uskalsit kertoa tunteistasi ❤

Rohkeutta ja tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Mietteliäs tyttö
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, haluaako koskaan seurustella kenenkään kanssa? Mistä tietää, haluaako koskaan seurustella kenenkään kanssa? Miltä se tuntuu, jos haluaa sellaista?
Fressis

Moikka Mietteliäs tyttö!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! 🙂

Seurustelun aloittamiselle ei ole olemassa mitään yleispätevää sääntöä, jonka mukaan seurustelu tulisi aloittaa kun tietyt ehdot täyttyvät. Useimmiten ihmiset ihastuvat toiseen, jonka myötä heillä herää halu viettää kyseisen ihmisen kanssa entistä enemmän aikaa. Jos tunne on molemminpuolinen, tämä johtaa usein seurustelun aloittamiseen.

En voi sanoa puolestasi, haluatko koskaan  seurustella. Kuulostaa siltä, että nyt asia ei ole sinulle ajankohtainen, mutta voi ihan hyvin olla, että myöhemmin alat kaipaamaan seurustelua. Useimmat ihmiset haluavat jossain vaiheessa parisuhteeseen, mutta ei ole myöskään tavatonta haluta elää yksin.

Käytännössä seurustelu on siis länsimaisessa yhteiskunnassa kattokäsite jonkinlaiselle kahden ihmisen väliselle sopimukselle yhteisestä ajanvietosta ja toisiinsa tutustumisesta. Tyypillisesti seurusteluun liittyy myös romanttisia elementtejä. Joidenkin kohdalla seurustelu tähtää avioliittoon, tai muuten vakiintuneeseen suhteeseen, mutta toisaalta aina seurustelulla ei ole tarkkaa päämäärää.

Yksinkertaistetusti seurustelun halun voisi sanoa tunnistavan kahdesta tarpeesta: ensimmäinen tarve syntyy ihastumisesta tai kiinnostuksesta toista ihmistä kohtaan. Sinulla herää tarve ja halu tutustua tähän tiettyyn ihmiseen erityisen paljon ja tunteisiin sisältyy romanttisia ajatuksia. Toisen tarpeen kohdalla tarve on enemmän yleinen kaipuu elämänkumppanille, jonka kanssa jakaa ilot ja surut elämässä. Et ole siis löytänyt ketään tiettyä ihmistä, mutta tunnistat, että tällainen olisi mukavaa.

En ole ihan varma, minkä ikäinen olet, mutta ihmisen toiveet ja tarpeet muuttuvat paljon iän myötä. Jos sinulla ei vielä ole ollut halua seurustella, älä ota siitä paineita. Mikäli sen aika tulee myöhemmin, niin sitten tulee. Toisaalta, jos sinulla ei ole tarvetta tai halua seurustella myöhemminkään, niin sekin on täysin okei ja mahdollistaa paljon asioita, mitkä ovat parisuhteessa eläville mahdotonta. Kyse on siis enemmänkin erilaisista elämäntyyleistä.

Mielestäni on tärkeää tutustua itseensä tässä asiassa. Minkälaisia toiveita tai tarpeita minulla on tällä hetkellä? Joskus voi olla viisasta miettiä myös pidemmälle horisonttiin, kuten mitä mahdollisesti voisin haluta kun olen 50-vuotias. Sekin voi selkeyttää omaa suuntaa.

Tsemppiä itsetutkiskeluun! Uskon kyllä, että vastaukset löytyvät, kun niitä pysähtyy miettimään ja kysyy myös muilta apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
AlkoholiLiikeYleinen

Miksi kannattaa valita alkoholittomuus urheilussa?

Alkoholittomuudella on paljon hyviä puolia kaikille nuorille, varsinkin niille, jotka tykkäävät liikkua tai urheilevat tavoitteellisesti