RytmiYleinen

Kesätyömme Fressiksellä

Meillä Fressiksessä on ollut neljä nuorta kesätyöntekijää kahden viikon ajan. Lue artikkelista millaista heillä oli!

Kesätyömme Fressiksellä

Kesätyön aloitus ja Fressikseen tutustuminen 

Olemme työskennelleet Fressiksellä kaksi viikkoa, ja kesätyöjaksomme on nyt päättynyt. Pääsimme tutustumaan uusiin ihmisiin ja teimme monipuolisia työtehtäviä eri työkavereiden kanssa. Kahtena ensimmäisenä työpäivänä olimme toimistolla Helsingin Unioninkadulla. Ensimmäiset päivät olivat suurimmaksi osaksi tutustumista työkavereihin ja perehtymistä työtehtäviin, joita teimme paljon myös etätyöskentelynäEkojen päivien aikana teimme haastattelukysymyksiä liittyen syöpään sekä suunnittelimme sisällön tuottamista Instagramiin. Kolmannesta työpäivästä lähtien olimme loppuviikon etätöissä kotona. Loppuviikkoon sisältyi syöpähaastattelu, Fressiksen sisältöön tutustumista ja sen ideointia, sekä haastattelu nuorten urheilijoiden nuuskan käytöstä. Ensimmäisestä viikosta meille jäi hyvät fiilikset ja jäimme innolla odottamaan seuraavaa työviikkoa. 

Toinen työviikkomme

Toisen työviikkomme aloitimme taas toimistolla. Maanantain aikana meidän oli tarkoitus pitää tumppitalkoot Maailman ympäristöpäivän kunniaksi, mutta sateen vuoksi se siirtyi loppuviikolle. Sen sijasta testasimme ja arvioimme Tarmo-terveyspeliä, sekä pidimme kesäkumiarvonnan Fressiksen Instagram-storyssa. Seuraavana päivänä siirryimme taas etätöihin ja arvoimme kesäkumiarvonnan voittajan. Näiden kolmen etätyöpäivän aikana työstimme pareittain edellisenä viikkona tekemämme urheilu ja nuuska –haastattelun pohjalta artikkeleita, arvioimme Fressiksen sisältöjä, sekä teimme tulevaa sisältöä Instagramiin. Viimeisenä työpäivänämme olimme toimistolla, ja saimme koirasta uuden työkaverin. Aloitimme kirjoittamaan tätä artikkelia, ja loppupäivästä oli luvassa läksiäiset työkaverien kanssa sekä tumppitalkoot.

Työskentelymme sosiaalisen median parissa

Työhömme sisältyi paljon somettamista Fressiksen Instagram-storyyn. Teimme sinne esimerkiksi kyselyitä, vinkkejä, päivityksiä työpäivistämme ja vastailimme meille lähetettyihin kysymyksiin. Meillä kaikilla oli kaksi omaa

somevastuupäivää kesätyöjakson aikana, joina vastuuhenkilö päivitti Instagramia omien ideoidensa pohjalta. Sosiaalisesta mediasta katsoimme myös vaikuttajien tekemiä yhteistyövideoita Fressiksen kanssa, jotta pystyimme kehittelemään ideoita tulevaisuutta varten.

Fiiliksiämme kesätyöjaksosta

Kesätyömme Fressiksellä oli kivaa, koska tutustuimme uusiin ihmisiin, saimme lisää työkokemusta ja pääsimme tekemään mielenkiintoisia työtehtäviä. Opimme paljon uutta terveyden edistämiseen liittyvistä asioista sekä erilaisista työskentelytavoista. Etätyö oli meille uusi juttu, mutta se sujui hyvin. Pääsimme nopeasti kiinni työskentelyn rytmiin ja uusiin tapoihin toimia. Meille jäi tosi hyvät fiilikset koko työjaksosta. Työskentelimme yksin, pareittain ja ryhmässä, joka toi vaihtelevuutta työhön. Työskentely etänä tapahtui Teams-palvelun avulla, jossa pidimme yhteisiä kokouksia, jotta pystyimme pitää yhteyttä myös toisiimme. Parhaiten mieleemme jäi somettaminen ja molemmat pitämämme haastattelut. Nyt meillä on arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten.

Aurinkoa kesäänne toivottelee,

Miisa, Seni, Saku ja Emilia

Katso myös

Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Kyöpeli
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä unesta Nukun yöt aika huonosti. Haluaisin tietää, onko totta, että ihminen voi nukkua koko yön heräämättä kertaakaan välillä. Miten se voisi onnistua? Itse heräilen yhtenään....
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi harmi kuulla, jos yöunet ovat sinulla katkonaisia. Tilapäiset uniongelmat ovat melko tavallisia. Jos ongelma kuitenkin jatkuu pidempään ja se alkaa haitata jaksamista päivällä, kannattaa siihen hakea apua. Apua voi saada esimerkiksi opiskeluterveydenhuollosta.

Unen kannalta on tärkeää sekä unen määrä että laatu. Nuorena unen tarve vaihtelee yleensä 8-9 tunnin välillä. Osa meistä saattaa nukkua yönsä heräilemättä ja osa taas heräilee yön aikana enemmän tai vähemmän. Jos unen aikana heräilee yhtenään, ei uni ole niin palauttavaa. Oletko pohtinut, mikä tuohon heräilyyn voisi olla syynä? Onko sinulla esimerkiksi jotain mieltä kuormittavia asioita, joita ehkä heräät pohtimaan öisin?

Hyvä yöuni rakennetaan oikeastaan päivän aikana. Esimerkiksi säännöllinen liikkuminen ja syöminen tukevat hyvää yöunta. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota puhelimella/ruutujen parissa vietettyyn aikaan ja rajoittaa niiden käyttöä erityisesti illalla. Unirytmi kannattaa pyrkiä pitämään säännöllisenä sekä arkena että viikonloppuna, eli mennä nukkumaan ja herätä suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä. Lisätietoa unesta voit lukea täältä.

Pohdit myös, voiko seksi auttaa nukkumaan paremmin. Joillekin seksi voi tuoda esimerkiksi rentoutuneen tunteen, mikä voi auttaa nukkumaan paremmin. Omaan uneen voi vaikuttaa positiivisesti myös erityisesti edellä mainituilla terveillä ja säännöllisillä elintavoilla.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua tilanteeseesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?