Mieli
Nimimerkki: 15

Häirintä oppitunnilla

Hei. Mitähän minun pitäisi tehdä, kun pojat (erityisesti yksi) ovat ottaneet oikeudekseen huudella koulussa tunnilla minulle. Joka päivä tuo yksi huutaa aivan yllättäen, että ”on sillä hyvännäköinen peppu”. Toiset alkavat sitten nauraa kihertää ja luokassa on muutenkin hyvin rauhatonta. Opettajat eivät ole saaneet huutelua loppumaan. Se poika ei välitä kielloista yhtään. Lupaa aina nöyrästi lopettaa, mutta jatkaa sitten seuraavana päivänä. Olen niin kyllästynyt ja väsynyt tähän. Välillä olen alkanut itkeä. Se poika on pari kertaa pyytänyt anteeksi minulta ihan nätisti. Halutessaan se osaa kyllä käyttäytyä. En tiedä onko se ihastunut minuun. Kai se on joskus minua katsellut. Tekisi välillä mieli vetää sitä turpaan. Toistaiseksi olen pystynyt hillitsemään itseni. Olkaa kilttejä ja neuvokaa minua.

Hei ja kiitos viestistäsi!

Toisen kehon kommentointi ja huutelu ei ole missään nimessä ok. Etenkään tilanteessa, jossa olet selkeästi ilmaissut, että et pidä siitä. Suomessa on tasa-arvolaki, jossa määritellään seksuaaliseksi häirinnäksi esim. ei-toivotut härskit puheet ja vitsit, sekä vartaloa tai pukeutumista koskevat kysymykset ja huomautukset. Kertomasi tilanne voidaan määritellä siis seksuaaliseksi häirinnäksi ja opettajilla on lain puitteissa velvollisuus puuttua siihen. Täältä löydät lisätietoa asiasta. Voit näyttää tämän tekstin myös opettajillesi.

Kertomasi mukaan opettajien puuttuminen ei ole ollut riittävää, koska huutelu yhä jatkuu. Tällöin asiasta on hyvä kertoa suoraan rehtorille. Jos tuntuu, että sinua ei kuulla tai asiaa ei oteta riittävän vakavasti, kerro kokemastasi sellaiselle aikuiselle, johon luotat (esim. oma tai ystävän vanhempi, lempiopettaja jne.) ja pyydä häntä mukaasi puhumaan rehtorille. Jos kaipaat vielä lisää vinkkejä, voit käydä juttelemassa nimettömästi Nuorten Exitin chatissa. Siellä on hyviä tyyppejä töissä, jotka kohtaavat työssään näitä tilanteita usein ja osaavat rohkaista sinua vielä tarvittaessa lisää.

Jokaisella on oikeus keskittyä koulunkäyntiin ilman häirintää – sinullakin – joten toivottavasti tilanne ratkeaa pian.

Oliko vastauksesta hyötyä?