Rytmi
Nimimerkki: Netinkäyttäjä

Liiallinen ruutuaika?

Puhutaan paljon siitä että nuoret ovat liikaa netissä. Itse luen netistä englanninkielisiä novelleja 2-4 tuntia päivässä, kerran viikossa kirjoitan omia tarinoitani noin tunnin ajan, ja kirjoitan joka päivä yhden tosi pitkän ”nettikirjeen” kaverille johon menee vajaa tunti. Onko tämä liikaa? En ole missään somessa tms. vaan tuo on kaikki mitä teen netissä. Onko haitallista olla tabletilla noin monta tuntia, jos puuha on kehittävää (kielitaito, keskittymiskyky, lukutaito, mielikuvitus, sosiaaliset taidot, kirjoitustaidot, tunnetaidot, kaikki kehittyvät ja pysyvät yllä)? Vai pitäisikö minun yrittää lukea kirjoja sen sijaan? En vain löydä kiinnostavia perinteisiä kirjoja, koska luen yleensä TV-sarjoihin tai elokuviin pohjautuvia novelleja tai melkeinpä ”nettikirjoja”. Kaverini asuu kaukana, livenä ei kovin usein voida nähdä joten kirjeiden kirjoittelusta en haluaisi luopua. Muu aikani menee erilaisiin kuntouttaviin ryhmiin, pyöräilyyn/kävelyyn vuodenajasta riippuen, päiväkirjan kirjoittamiseen ja tavallaan-pienoismallien rakenteluun. Mitään vaivoja ei ole paljosta sohvalla kökötyksestä tullut.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pelkän netissä käytetyn ajan sijaan on hyvä pohtia kokonaisuutta, eli mitä siellä netissä tehdään. Jos netissä olo on pääosin luonteeltaan aktiivista, kuten sinulla vieraskielistä kirjallisuutta, luovaa tekstin tuottamista sekä keskustelua ”nettikirjeiden” avulla ystävälle, ei tällaisen ruutuajan määrää ole yleensä tarpeen rajoittaa. Kuten itsekin totesit, tällainen aktiivinen tekeminen voi kehittää hyvinkin monia taitoja.

Ruutuaikaa tärkeämpi mittari on oma hyvinvointisi ja se, että arkesi on kokonaisuudessaan sujuvaa ja terveellistä. Jos aikaa kuluu paljon koneella tai muulla älylaitteella, kannattaa kiinnittää huomiota asentoon sekä siihen, että tauottaa tekemistään. Myös säännöllinen ja terveellinen ruokailu sekä itselle miellyttävä liikkuminen olisi hyvä huomioida omassa arjessa, jotta arki ja hyvinvointi pysyy tasapainossa.

Sinun ei missään nimessä tarvitse luopua kirjeiden kirjoittamisesta! On todella hienoa, että sinulla on itsellesi mieluisia ja kehittäviä harrastuksia niin netissä kuin muillakin elämän alueilla, joten pidä niistä ehdottomasti kiinni 😊

Aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?