Rytmi

Jokainen hoitaa oman ruutunsa!

Oletko koskaan miettinyt, että jos kaikki aika menee katse näytöllä, päivä menee ohi ennen kuin huomaatkaan.

Älylaitteista löytyvät niin pelit, muistot, muistiinpanot, kirjat, streamit ja sarjat, kaverit, kartat ja kalenterit. Ja juurikin laajan sisällön takia älylaitteita tulee käytettyä huomaamattaan todella paljon. Älylaitteiden sovellukset on suunniteltu koukuttamaan mahdollisimman paljon, joten viestejä, ilmoituksia ja uusia ärsykkeitä tulvii näytöille loputtomasti. Pystyt kuitenkin itse säätelemään älylaitteesi ilmoitusasetuksia ja laittamaan esimerkiksi puhelimen yöksi kokonaan äänettömälle tai jopa lentotilaan.

Usein älylaitteet vievät huomion myös silloin, kun olisi oikeasti muuta tekemistä. Koulussa, kaupassa, kahvilassa tai ruokapöydässä tulee helposti keskityttyä seuran tai asian sijaan vaikkapa puhelimeen. Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka hienolta tuntuu, jos muut ovat todella läsnä?

Keskusteluissa on tärkeää antaa tärkeää antaa keskustelukumppanille täysi huomio – katsoa silmiin, keskittyä ja kuunnella. Kun et kaivele puhelinta pöydälle tai vilkuile muilta tulleita viestejä, annat ystävälle tunteen siitä, että hänen asiansa ovat tärkeitä.

Älylaitteiden, kuten puhelimen katselu rasittaa helposti niskaa ja silmiä.  Lisäksi näyttöruudun sininen valo tutkitusti valvottaa, eikä nukahtamista todellakaan helpota laitteen koukuttavat virikkeet. Suositusruutuaika onkin kaksi tuntia päivässä – pystyisitkö siihen? Aloita vähän kerrallaan alla olevalla vinkkilistalla ja haasta kaverisi mukaan!

Näin laitat ruudun parkkiin:

  1.  Sovi ystävien kanssa välillä, että puhelimet laitetaan pois näkyviltä. Ensimmäisenä sortuva tarjoaa kahvit tai jäätelöt.
  2. Vähennä asetuksista sinulle tulevien ilmoitusten määrää. Voit myös kirjautua välillä ulos sosiaalisista medioista.
  3. Hyödynnä puhelimen käyttörajoitukset. Extreme-vaihtoehto addikteille: pyydä vanhempia asettamaan rajat niin, ettet tiedä salasanaa.
  4. Sijoita laturi epämukavaan paikkaan ja hanki markkinoiden lyhyin laturi. Silloin puhelimen ladatessa akkua, voit keskittyä lataamaan omaasi.
  5. Nukkumaan mennessä vie puhelin mahdollisimman kauaksi sängystä, niin sinun on noustava ylös, kun herätys soi.

Lue lisää:

Oletko ruutuaddikti? Tee testi.

Mistä on hyvä päivä tehty

Koukussa kännykkään?

Tästä tiedät, että vietät liikaa aikaa pelaamalla, somessa tai netissä

Paljonko pelaat vuorokaudessa?

 

 

7–14-vuotiaat, joilla on älypuhelin käytössään:

Katso myös

Testit

Oletko ruutuaddikti?

Tee testi
Artikkeli
Rytmi

Uni lataa akut

Näillä vinkeillä autat aivojasi palautumaan päivän tapahtumista ja jaksat paremmin.