LiikeMieliRytmiYleinen

Scouppi: Tubettajan arkielämää

Youtube-videollaan Scouppi näyttää millaista hänen arkensa tubettajana on ja miten sitä vois muokata parempaan suuntaan.

Käy ottamassa vinkit talteen!

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Hopeasulka
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun on ihastunut kahteen poikaan? Olen ihastunut kahteen poikaan. Toiseen netistä ja toiseen irl. Molemmat on ihania ja olen hyvissä väleissä heidän kanssa. Tiedän myös että netti-ihastukseni on 13...
Fressis

Heippa Hopeasulka,

Kiva kuulla, että olet ihastunut! Ihastuminen on ihana tunne, joka piristää arkea!

Joskus saatamme ihastua useampaankin henkilöön yhtä aikaa, sekin on tavallista. Aina ihastumisen ei tarvitse kuitenkaan johtaa mihinkään, vaan siitä voi nauttia ilman sen suurempia suunnitelmia. Toki ymmärrän, että haluat alkaa seurustelemaan jo nyt.

Ennen seurustelusuhteeseen ryntäämistä, kannustaisin sinua tutkimaan hetken tunteitasi. Seurustelu vaatii, että teet päätöksen kumman kanssa aloitat suhteen. Jos päätöksen tekeminen on hankalaa, on seurustelun aloittaminen todennäköisesti liian aikaista. Kannustaisin sinua myös miettimään, miksi haluaisit jo seurustella?

Yksin seurustelupäätöstä ei tietenkään voi tehdä. Seurustelusta kysyminen on usein jännittävää, jos ei tiedä vastapuolen tunteista etukäteen. On kuitenkin hyvä kysyä asiasta suoraan. Aina vastapuoli ei tunne samalla tavalla sinua kohtaan ja siihenkin on hyvä varautua. Joskus tunteet eivät vain kohtaa, eikä siihenkään välttämättä ole mitään sen erityisempää syytä. Parhaimmassa tapauksessa ihastuksesi kuitenkin tuntee sinua kohtaan samoin – se selviää vain kysymällä! 😊

Vastapuolen tunteista kysymisellä voi olla vaikutus myös kaverisuhteeseen, joten kannattaa harkita asiaa myös siltä kannalta. Joskus tunteet kestävät pidempään, toisinaan lyhyemmän aikaa. Voi olla hyvä odottaa useampi kuukausi ennen kuin kysyy toisen tunteista. Sillä voi turvata ystävyyssuhteen pidemmäksi aikaa! Kysymistä kannattaa odottaa ainakin sen verran, että sinulle itsellesi selviää se, kummasta pidät enemmän ja kumman kanssa haluaisit seurustella.

Tsemppiä tilanteeseesi ja kärsivällisyyttä tunteiden tutkiskeluun! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ahdistunut
Ikä: Yli 18v
Ulkonäköön liittyvä ahdistus Hei. Miten voisin alkaa pitää rintojani kauniina? Vihaan niitä todella paljon, koska ne roikkuvat ja ovat kaikin puolin rumat muutenkin. Mua ahdistaa tämä koko...
Fressis

Hei! Viestistäsi huokuu pidempään kestänyt ahdistus, ja on hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt asian kanssa yksin. Ajoittainen tyytymättömyys omaan ulkonäköön ja kehoon on yleistä. Jatkuva ahdistus ja ajatusten pyöriminen oman kehon ympärillä on kuitenkin sellaista, jonka äärelle on tärkeä pysähtyä.

Rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan ja elämän myötä, samoin kuin muukin keho. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan odottelun sijaan pyrkiä muuttamaan omaa suhtautumista lempeämmäksi. Se ei tapahdu hetkessä, ja joskus siihen voi kaivata muiden tukea. Omaan kehoon suhtautumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä mitä seuraa somesta. Jos some täyttyy täydellisiltä näyttävistä kehoista (joista iso osa on tosiasiassa muokattuja) alkaa se muokata mielikuvaa siitä mikä on kaunista tai ”normaalia” ja omaa kehoaan alkaa herkästi vertailla tai soimata. Jos somea käyttää, sieltä kannattaa ennemmin pyrkiä etsimään kehopositiivisuutta (body positive) korostavaa sisältöä. Mitä enemmän itseään altistaa erilaisten kehojen näkemiselle, sitä lempeämmäksi suhtautuminen omaankin kehoon voi muuttua.

Huomiota kannattaa myös tietoisesti opetella suuntaamaan pois kehon ”vioista” ja pyrkiä suuntaamaan se niihin kehon osiin tai ominaisuuksiin, joiden kanssa voi tulla toimeen tai joista voi jopa pitää. Oman ulkonäön tarkkailusta, mittailusta ja vertailusta voi myös pyrkiä pikkuhiljaa luopumaan. Voisitko ulkonäön sijaan pyrkiä keskittymään siihen mihin kehosi pystyy ja mitä kaikkea se sinulle mahdollistaa? Liikunnan lisääminen (ei kehon muokkaamisen vuoksi vaan ilon vuoksi) muistuttaa oman kehon mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Myös esimerkiksi uimahalli on hyvä paikka nähdä erilaisia kehoja ja samalla saada muistutuksen siitä, mitä kaikkea hyvinvointia lisäävää kehoilla voikaan tehdä – ulkonäöstä riippumatta! Kun ajatukset pyörivät arvioivasti ulkonäön ympärillä, unohtuu myös mistä muista asioista oma arvosi koostuu – mitä vahvuuksia sinussa on, mikä sinulle on tärkeää elämässä, mistä olet itsessäsi ylpeä?

Se, millaiset rinnat tai keho sinulla on, ei vaikuta siihen, ettetkö voisi tavoitella ja saavuttaa unelmiasi, liittyvät ne sitten työelämään, ihmissuhteisiin tai muihin elämän osa-alueisiin. Tuomitsevat ajatuksesi sen sijaan vaikuttavat varmasti jaksamiseen ja pitkällä aikavälillä elämänlaatu voi kärsiä suurestikin. Omaan kehonkuvaan liittyviä ajatuksia voikin olla hyvä pohtia myös ammattilaisen kanssa. Jos olet opinnoissa, voi asiasta käydä juttelemassa koulun terveydenhoitajan kanssa. Voit myös varata ajan nimettömään seksuaalineuvonta-chattiin, jossa voit jutella asiasta ammattilaisen kanssa. Tärkeintä olisi että saisit juteltua asiasta vielä lisää, mikäli tämä viesti ei auttanut sinua riittävästi eteenpäin. Olet arvokas, ansaitset voida hyvin ja oppia näkemään kaiken sen kauniin mikä sinussa on.

Lempeää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?