Liike

5 yllättävää syytä harrastaa liikuntaa

Liikkuessa kunto kasvaa, terveys vahvistuu ja mieli virkistyy, sehän on selvää. Mutta liikunnalla on monia yllättäviäkin vaikutuksia, joita et arvaisi.

5 yllättävää syytä harrastaa liikuntaa

1. Säästät rahaa

via GIPHY

Rahaa ei kulu turhanpäiväisiin asioihin, kun hikoilet liikunnan parissa – et kauppakeskuksessa. Liikunnasta saat hyvä mielen, etkä enää tarvitse shoppailukierroksia fiiliksen parantamiseksi! Sitä paitsi liikkuminen paikasta toiseen kävellen tai pyörällä säästää bensarahat tai bussilipun hinnan. Elämäsi varrella liikunta tuo myös paljon isompia säästöjä: pysyt terveenä, jaksat opiskella ja tehdä töitä ilman jatkuvia sairasteluja ja vaivoja.

2. Ekologinen jalanjälkesi pienenee

via GIPHY

Vahvistat kestävää elämäntapaa, kun kuljet lihasvoimalla esimerkiksi työ- ja koulumatkat. Kävely ja pyöräily on ekologista: synnytät vähemmän saasteita kuin moottorivoimalla edeten. Liikenne aiheuttaa ison osan kasvihuonekaasuista, mutta lihasvoimalla haitallisten päästöjen määrä on nolla!

3. Luontosuhteesi vahvistuu

via GIPHY

Moni liikunta tapahtuu ulkosalla, jolloin huomaat, kuinka päivät ovat eri pituisia eri vuoden aikoina ja miltä luonto näyttää kesäsateen jälkeen. Lenkkipolulla bongaat eläimiä tai ainakin niiden jälkiä ja kuulet ääniä. Opit lukemaan luonnon merkkejä ihan uudella tavalla ja ehkä alat myös arvostaa ympäristöäsi entistä enemmän.

4. Verkostoidut!

via GIPHY

Kun harrastat liikkumista yhdessä muiden kanssa, saat kavereita ja tunnet kuuluvasi ryhmään. Samalla luot verkostoja tulevaisuutta varten – nykyiset pelikaverisi saattavat olla tulevaisuuden työkavereitasi! Opittuasi toimimaan muiden kanssa esimerkiksi joukkueessa sinun on helpompi mennä uuteen kouluun tai työpaikkaan ja tutustua muihin.

5. Hommat tulee tehtyä

via GIPHY

Hyötyliikunta on ihan parasta! Imuroi, pese ikkunat, tamppaa matot ja oikein reippaana harjoituspäivänä siivoa koko koti. Lumen luominen ja halkojen hakkaaminen ovat maailman parasta kuntoa kohottavaa treeniä, kun taas marjametsässä tarpominen tai kasvimaalla mönkiminen kehittävät tasapainoa ja notkeutta.

 

Juttuun haastateltiin terveystieteiden tohtori Minna Aittasaloa UKK-instituutista.

 

Teksti Susanna Cygnel

Katso myös

Liikkumisen hyödyt

Omaa hyvinvointiaan ja terveyttään voi edistää tehokkaasti olemalla aktiivinen päivän mittaan, liikkumalla itselleen mielekkäällä tavalla aina kun mahdollista ja... Lue lisää

Mitkä asiat vaikuttavat liikkumiseesi?

Liikkuminen on todennäköisempää, jos sen kokee itselle tärkeäksi ja mielekkääksi. Lue lisää
Kysymys
Liike
Nimimerkki: 14- vuotias
Miten lisäisin liikuntaa? Haluaisin liikkua enemmän tähän aikaan, mutta en keksi miten haluaisin liikkua? Pyöräilen ja käyn uimassa, mutta mitä muuta?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymyksessäsi toivot siis vinkkejä liikkumisen lisäämiseen, hienoa! Sinulla on jo liikunnallisia harrastuksia, mikä on erittäin hyvä pohja liikunnan lisäämisen kannalta. Suomen syksy ja alkutalvi ovat monelle haasteellisia ulkokelien ja pimeyden vuoksi. Kuitenkin liikkumista voi harrastaa monella eri tapaa, sisällä tai ulkona. Liikkumisen lisäämisessä kannattaa ensin miettiä, mistä asioista sinulle tulee hyvä olo ja mieli. Oli kyse sitten hyötyliikunnasta, hikijumpasta, ulkoilusta tai vain höntsäliikunnasta kavereiden kanssa, tärkeintä on, että se on kivaa.

Liikkumisen lisääminen kannattaa toteuttaa vähitellen, pieniä asioita muuttamalla. Esimerkiksi ensimmäisenä tavoitteena voi olla, että lisää viikkoon yhden lyhyen kotijumpan. Kun tavoitteet on asettanut itselleen sopiviksi, on tavoitteiden saavuttaminen helpompaa. Tällä tavalla liikkumisesta tulee helpommin säännöllistä ja liikkuminen tulee osaksi omaa arkea. Liikkumisen lisäämisestä ja eri liikkumismuodoista voit lukea Fressiksen tietopankista.

Täältä löytyy myös monipuolisia harjoitusohjelmia kotona tehtävään harjoitteluun, jos sellaiset kiinnostavat. Koulun liikunnanopettajalta saat varmasti myös hyviä vinkkejä oman asuinalueen muista liikuntamahdollisuuksista. Myös monet nuorisopalvelut tarjoavat erilaisia liikkumismahdollisuuksia. Näistä kannattaa kysyä oman asuinalueen nuorisotaloilta.

Oikein hyvää loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Liike

Peppu pois penkiltä!

Liika istuminen on haitallista. Vaikka muuten sporttailisit ahkerasti. Eihän sinulla ole jo someniska?