Liike

Awak Kuier: ”Rakastan korista tosi paljon”

Naisten koripallossa vain muutama huippuammattilainenkaan donkkaa. 194-senttinen Awak Kuier donkkasi jo 15-vuotiaana. Edessä on valoisa tulevaisuus Suomen maajoukkueessa ja USA:n kentillä, mutta huippulahjakkuudenkin on treenattava ja elettävä urheilijan elämää.

Awak Kuier: ”Rakastan korista tosi paljon”

Awak Kuier pelasi lapsena korista veljensä kanssa. Kun kaveri aloitti pelaamisen joukkueessa, hän päätti mennä mukaan kokeilemaan.

”Olin noin 11-vuotias, ja aika pitkä jo silloin. Kun pelasimme SM-sarjassa ja pärjäsimmekin, koriksesta tuli vakavampi harrastus. Päätin, että haluan koripalloammattilaiseksi. Nyt treenaan viikossa noin 18–20 tuntia. Treeneissä mulla on aina kivaa. Tavoitteenani on päästä ensin USA:n yliopistokorikseen ja sen jälkeen ammattilaiseksi. Isoin unelma on naisten NBA.

Koris on parasta, mitä voin tehdä. Rakastan korista tosi paljon. Se ei ole muuttunut, vaikka  treenaaminen on nykyään tosi tavoitteellista. Parasta koriksessa on joukkuepelaaminen ja yhdessä tekeminen.”

Treeni

”Kun treenimäärä kasvoi, väsyin nopeammin. Tajusin, että urheileminen pitää huomioida elämäntavoissa. Aloin nukkua ja syödä paremmin.

Vanhempani eivät juo alkoholia, ja mulle on pienestä pitäen sanottu, että se ei ole hyvä asia. Jos joku tarjoaa alkoholia, sanon ei ihan automaattisesti. Samoin tupakasta kieltäytyminen on itsestäänselvyys.
En ole nähnyt, että kukaan urheilijakavereistani polttaisi. Siinä on tosi paljon haittoja, eikä siitä ole mitään apua urheilemisessa.

Joskus on pitänyt tehdä valintoja. Varsinkin Kotkassa niitä tilanteita tuli koulukavereiden kanssa, kun koris ei ollut mulle vielä niin vakava asia – tai ainakaan kaverini eivät tienneet sitä. Silloin tuli joskus kuittailua, että miksi sä pingotat. Täällä Helsingissä sellaista ei ole niin paljoa, koska täällä mulla on paljon urheilijakavereita.”

Vapaa-aika

”Vapaa-ajalla tykkään olla kavereiden kanssa. Katsotaan leffoja tai mennään vaikka keilaamaan.

Perhe on minulle tosi tärkeä. Minulla on viisi veljeä ja sisko. Tulimme Suomeen, kun olin kaksivuotias. Asun nykyään Vantaalla.

Tykkään seurata korista myös vapaa-ajalla, varsinkin USA:n yliopistopelejä. Monet yliopistot ovat jo olleet sieltä yhteydessä, ja olen käynyt leireillä New Orleansissa ja Orlandossa. Olisi kiva päästä johonkin lämpimään paikkaan. Psykologian opiskelu kiinnostaisi.

Tykkään asettaa pieniä tavoitteita. Sitten kun saavuttaa niitä, saa lisää motivaatiota treenata entistäkin kovempaa ja ottaa uusia tavoitteita. Kannattaa luottaa itseensä eikä stressata liikaa asioista.”

Awak Kuier

Syntynyt: 19.8.2001
Syntymäpaikka: Kairo, Egypti
Pituus: 194 cm
Seura: HBA-Märsky
Erityistaito: Naisten koripallossa vain muutama huippuammattilainen donkkaa, mutta Awak Kuier­ donkkasi jo 15-vuotiaana.
Saavutukset: Alle 18-vuotiaiden EM-kulta 2019, alle 20-vuotiaiden EM-hopea 2019, naisten maajoukkuedebyytti 16-vuotiaana.

 

Teksti ja kuva Jussi Eskola

Katso myös

Liike

Pienet liikkumisteot päivittäin tukevat terveyttä ja hyvinvointia. Jokaisella on oma tapansa liikkua ja kaikki liike on hyväksi keholle ja... Lue lisää

Mitä uutta voisi kokeilla?

Liikkumismuotoja ja -lajeja on loputtomasti. Liikkumista voi harrastaa ohjatusti ja omatoimisesti, kukin omien mieltymystensä ja mahdollisuuksiensa mukaan. Liikkumista on... Lue lisää
Artikkeli
Liike

5 yllättävää syytä harrastaa liikuntaa

Liikkuessa kunto kasvaa, terveys vahvistuu ja mieli virkistyy, sehän on selvää. Mutta liikunnalla on monia yllättäviäkin vaikutuksia, joita et arvaisi.