Alkoholi

Tunnista vaaranmerkit: meneekö kaverilla överiksi?

Epäiletkö, että alkoholi tai muut päihteet pyörittävät ystäväsi elämää? Tunnista vaaranmerkit ja auta kaveria jos olet huolissasi!

Tunnista vaaranmerkit: meneekö kaverilla överiksi?

Ystävät huomaavat yleensä ensimmäisenä, jos alkoholista alkaa muodostua kaverille ongelma. Liikaa juova kaveri voi esimerkiksi vaikuttaa erilaiselta kuin ennen, kadottaa koko ajan tavaroitaan tai olla jatkuvasti pulassa. Jotkut kehuskelevat viinakokeiluillaan.

Jos huomaat liiallisen alkoholinkäytön merkkejä kaverissasi, juttele hänen kanssaan ja tarkista, onko kaikki kunnossa. Voit ehdottaa rauhoittumista ja juomisen lopettamista – joskus kaverin sana tehoaa paremmin kuin kenenkään muun.

Kerro myös tarpeen mukaan huolesi aikuiselle, kuten omille tai kaverin vanhemmille. Tärkeää on, että ihmistä ei saa jättää yksin ongelmansa kanssa, vaan häntä yritetään auttaa ajoissa.

9 vaaranmerkkiä

Näistä huomaat, että kaverilla on alkanut mennä liian lujaa:

  1. Toistuvasti humalassa. Näet kaverin usein alkoholin vaikutuksen alaisena. Hän on aina joukon kännisin tyyppi tai se, joka juo, vaikka muut olisivat selvinpäin.
  2. Sattuu ja tapahtuu. Kun juo kerralla liikaa, sattuu jotain ikävää: Kännykkä katoaa, tavarat häviävät mystisesti ja esineet rikkoutuvat. Kännissä joutuu helpommin tappeluun tai seksuaaliseen tilanteeseen vastoin tahtoaan. Jos kaverisi juo kerralla liikaa, vaikka juhlisi harvoin, hän ei hallitse juomistaan ja alkoholista on tulossa kovaa vauhtia ongelma.
  3. Käytös muuttuu. Yhtäkkiä vanhat jutut ja kaveriporukan yhteiset harrastukset eivät enää kiinnosta. Kaverista on ehkä tullut lyhytsanaisempi, töykeämpi, hiljaisempi, puheliaampi tai hurjapäisempi kuin ennen. Taustalla voi olla monia asioita, mutta yleensä isoissa käytöksen muutoksissa ovat mukana alkoholi tai muut päihteet.
  4. Kaveripiiri vaihtuu. Entiset kaverisuhteet katkeavat yllättävästi. Vanhat kaveriporukat saattavat korvautua uusilla – sellaisilla, joissa juodaan paljon ja jossa sellaista käytöstä pidetään ihan normaalina hyvänä juttuna.
  5. Seura vanhenee. Kaveri alkaa liikkua itseään selvästi vanhempien henkilöiden seurassa tai ainakin tapailla aina jossain tietyssä paikassa täysi-ikäisiä, jotka hankkivat alkoholia.
  6. Koulu ei suju. Kaikilla on vaiheita, joissa koulu ei oikein kiinnosta, mutta jos huomaat, että ennen ihan kivasti pärjännyt kaveri ei enää pääse läpi kokeista ja on jatkuvasti poissaoleva tunneilla – tai poissa tunneilta – voi olla kyse liiallisesta juomisesta.
  7. Urheilusuoritukset heikkenevät. Alkoholia runsaasti käyttävä ei jaksa treenata ja voimat loppuvat harjoituksissa. Liikunta ei enää kiinnosta entiseen tapaan.
  8. Some paljastaa. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kaveri saattaa heilua päivityksissään pullo kädessä. Hän ihannoi Snäpissä tai Instassa kännäystä ja tuo sen surutta esiin.
  9. Alkoholin hajua. Jos ihminen alkaa haista alkoholille tilanteissa, jossa sitä ei käytetä, tilanne on jo paha: alkoholinkäytöstä on tullut jo vakava ongelma ja kaveri tarvitsee ammattilaisen apua.

 

Jutun asiantuntijana haastateltiin Kaarlo Simojokea, joka on A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri.

 

Teksti Susanna Cygnel

Katso myös

Alkoholi ja riippuvuus

Alkoholiriippuvuuteen liittyy usein vaikeus hallita alkoholinkäytön aloitusta, käytettyjä määriä tai lopettamista. Riippuvuus voi olla fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista. Lue lisää

Apua oman tai läheisen alkoholiongelmaan

Jos oma tai läheisen alkoholin käyttö herättää huolta, on siitä hyvä keskustella jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Lue lisää
Artikkeli
Alkoholi

Läheinen on taas kännissä – mitä teen?

Jos vanhempi on alkoholisti, lapsi tai nuori saattaa suojella häntä ja uupua itse. Mitä voi tehdä, kun äiti, isä tai muu läheinen juo liikaa?

Artikkeli
Alkoholi

Isä juo liikaa: ”Ikävöin raitista isääni”

Elina, 16, tietää miltä tuntuu, kun oma isä sammuu sohvalle eikä pysty enää huolehtimaan lapsistaan. Ja kun oma mitta tulee täyteen.

Alkoholin sosiaaliset haitat

Päihtymisestä voi aiheutua huomattavaa haittaa niin käyttäjälle itselleen, käyttäjän seurassa oleville kuin myös täysin sivullisille ihmisille. Lue lisää