Instagram – 4181670529 – 2018-08-20 09:39:37

Tänään on viimeinen kesäkumichat klo 18-19:30 osoitteessa www.tukinet.net❗️Be there ❗️

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Lilli
Ikä: 13-15v
Miten kertoa vanhemmille, että on trans? miten kertoa vanhemmille että olen trans tyttö. Hei olen 13 vuotias trans tyttö ja haluaisin kertoa vanhemmilleni että olen trans mutta minua pelottaa että he...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.

Kolme vuotta on pitkä aika pitää näin tärkeää asiaa salassa, joten on hyvä, että otit yhteyttä saadaksesi vanhemmille kertomiseen tukea. On hienoa, että sisaresi ovat tukenasi, ja olet ollut rohkea, kun olet kertonut asiasta heille.

Vanhemmille kertomiseen ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa, mutta moni on kokenut kirjeen kirjoittamisen hyväksi. Kirje mahdollistaa sen, että vanhempasi voivat lukea sen rauhassa ja palata siihen tarvittaessa. Tieto voi nimittäin herättää vanhemmissasi monia tunteita ja hämmennystä. Joskus nämä tunteet voivat tulla ulos äkkipikaisuutena tai ajattelemattomina kommentteina ja aiheuttaa pahaa mieltä tai riitaa. Kirjeen avulla vanhempasi saavat vähän lisäaikaa sulatella asiaa. Voi myös olla, että vanhempasi ovat aavistelleet jotakin, mutta odottaneet sinun ottavan asian puheeksi. Kirjeeseen voitkin kirjoittaa, että kertominen pelottaa ja toivot, että vanhemmat suhtautuvat kertomaasi ymmärtäväisesti. Antaessasi kirjeen heille voi pyytää, että vanhemmat lukevat sen rauhassa ja toivoa, että voitte jutella asiasta vielä yhdessä myöhemmin. Voit myös kertoa, että sisaresi tietävät ja ovat tukenasi. Vanhemmille kannattaa myös vinkata Setan Kasvurauha -oppaasta, jonka löydät täältä. Oppaasta vanhempasi saavat tietoa ja vastauksia mielessään oleviin kysymyksiin.

Usein nimittäin suhtaudumme kielteisesti asioihin, joita emme ymmärrä tai joita pelkäämme. Kun ymmärrys lisääntyy, usein pelotkin hälvenevät. Jos mahdollista, niin tulosta opas koulussa tai kirjastossa kirjeen mukaan, niin vanhempasi pääsevät tutustumaan siihen heti. Mikäli kertominen jännittää kovasti, voit käydä hakemassa rohkaisua Sekasin-chatista. Voit myös varata ajan Nettiturvikseen, jossa voit pohtia työntekijän kanssa vielä tarkemmin, miten kertoa vanhemmille. Voit varata ajan vaikka yhdessä siskojesi kanssa, niin saat heistä tukea. Nettiturviksessa voitte jutella työntekijän kanssa myös niin että vanhempasi ovat mukana. Mutta vain jos itse niin haluat.

Toivottavasti sait tästä viestistä apua ja asiat etenevät toivomallasi tavalla. Voit lukea lisää vinkkejä kertomiseen myös täältä. Toivon sinulle rohkeutta ja aurinkoista kevättä. Sinä ansaitset olla oma, arvokas itsesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joku vaa
Ikä: 16-18v
Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut tuntuu epämukavalle? Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut (ihan sama lukeeko niistä tai kuuleeko tai tekeekö ite) tuntuu epämukavalle? En oo uskonnollisesta taustasta eli ei oo se...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvaat, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat epämukavilta. Osaatko sanoittaa tarkemmin, mitä tämä epämukava tunne oikeastaan on? Onko seksuaalisuuteen liittyvät asiat aina tuntuneet epämukavilta vai muistatko jonkin tietyn kohdan, milloin aloit kiinnittämään tähän huomiota? Viestistäsi tulee paljon kysymyksiä mieleen, joista olisi hyvä kuulla ja keskustella kanssasi lisää.

Ihmisillä seksuaalinen mielenkiinto on hyvin yksilöllistä, joillakin se on hyvin vahvaa ja toisia taas asia ei erityisemmin kiinnosta. On kuitenkin eri asia, jos seksuaalisuus herättää kielteisiä tunteita, esimerkiksi kuvamaasi epämukavuutta tai epävarmuutta, häpeää tai inhoa. Silloin asiaa kannattaa lähteä tutkimaan esimerkiksi seksuaaliterapiassa tai psykoterapiassa.

Kuvaat, että sinulla ei ole uskonnollista taustaa. Omassa historiassa voi kuitenkin olla jotain muuta, mikä näyttäytyy nyt seksuaalisuudessa. Negatiivisesti seksuaalisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma minäkäsitys tai minäkuva, alakuloinen mieliala, yksinäisyys, turvattomuus, aikaisemmat torjutuksi tulemisen kokemukset ym. Yksi oleellinen kysymys on myös se, että häiritseekö nykyinen tilanne sinua? Tuleeko olo, että seksistä tulisi olla kiinnostunut, vaikka ei ole?  Jos asia painaa mieltä, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä ammattilaisiin. Esimerkiksi Sexpolta löytyy maksutonta seksuaalineuvontaa. Heille voi myös soittaa nimettömänä, löydät yhteystiedot täältä. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En oikeesti tiiä
Ikä: 16-18v
Voiko seksitaudin saada, vaikka ei olisi ikinä harrastanut seksiä? Voiko sukupuolitaudin saada vaikkei olisi ikinä harrastanut seksiä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Sukupuolitaudit eli seksitaudit eivät ilmaannu tyhjästä, eli jos et ole koskaan harrastanut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa, ei sinulla voi olla seksitautia.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kosketuksessa ja eritteiden vaihtuessa. Tartunta voi tapahtua seksitavasta riippuen peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Seksitaudit eivät tartu esim. halatessa, kätellessä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä.

Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta esimerkiksi Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?