Instagram – 4181670529 – 2017-04-25 10:21:25

Fressis sai tänään vieraakseen Anskun, joka hyörii upean @fuckcancerfi kamppiksen puikoissa! 💪🏽Käykää seuraamassa kuinka yksi Suomen puhutuimmista kampanjoista syntyy! 💚#nuoretjasyöpä #fuckcancer #yhteistyössäonvoimaa @sylva_ry

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joku vaa
Ikä: 16-18v
Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut tuntuu epämukavalle? Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut (ihan sama lukeeko niistä tai kuuleeko tai tekeekö ite) tuntuu epämukavalle? En oo uskonnollisesta taustasta eli ei oo se...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvaat, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat epämukavilta. Osaatko sanoittaa tarkemmin, mitä tämä epämukava tunne oikeastaan on? Onko seksuaalisuuteen liittyvät asiat aina tuntuneet epämukavilta vai muistatko jonkin tietyn kohdan, milloin aloit kiinnittämään tähän huomiota? Viestistäsi tulee paljon kysymyksiä mieleen, joista olisi hyvä kuulla ja keskustella kanssasi lisää.

Ihmisillä seksuaalinen mielenkiinto on hyvin yksilöllistä, joillakin se on hyvin vahvaa ja toisia taas asia ei erityisemmin kiinnosta. On kuitenkin eri asia, jos seksuaalisuus herättää kielteisiä tunteita, esimerkiksi kuvamaasi epämukavuutta tai epävarmuutta, häpeää tai inhoa. Silloin asiaa kannattaa lähteä tutkimaan esimerkiksi seksuaaliterapiassa tai psykoterapiassa.

Kuvaat, että sinulla ei ole uskonnollista taustaa. Omassa historiassa voi kuitenkin olla jotain muuta, mikä näyttäytyy nyt seksuaalisuudessa. Negatiivisesti seksuaalisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma minäkäsitys tai minäkuva, alakuloinen mieliala, yksinäisyys, turvattomuus, aikaisemmat torjutuksi tulemisen kokemukset ym. Yksi oleellinen kysymys on myös se, että häiritseekö nykyinen tilanne sinua? Tuleeko olo, että seksistä tulisi olla kiinnostunut, vaikka ei ole?  Jos asia painaa mieltä, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä ammattilaisiin. Esimerkiksi Sexpolta löytyy maksutonta seksuaalineuvontaa. Heille voi myös soittaa nimettömänä, löydät yhteystiedot täältä. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En oikeesti tiiä
Ikä: 16-18v
Voiko seksitaudin saada, vaikka ei olisi ikinä harrastanut seksiä? Voiko sukupuolitaudin saada vaikkei olisi ikinä harrastanut seksiä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Sukupuolitaudit eli seksitaudit eivät ilmaannu tyhjästä, eli jos et ole koskaan harrastanut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa, ei sinulla voi olla seksitautia.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kosketuksessa ja eritteiden vaihtuessa. Tartunta voi tapahtua seksitavasta riippuen peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Seksitaudit eivät tartu esim. halatessa, kätellessä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä.

Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta esimerkiksi Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Kyöpeli
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä unesta Nukun yöt aika huonosti. Haluaisin tietää, onko totta, että ihminen voi nukkua koko yön heräämättä kertaakaan välillä. Miten se voisi onnistua? Itse heräilen yhtenään....
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi harmi kuulla, jos yöunet ovat sinulla katkonaisia. Tilapäiset uniongelmat ovat melko tavallisia. Jos ongelma kuitenkin jatkuu pidempään ja se alkaa haitata jaksamista päivällä, kannattaa siihen hakea apua. Apua voi saada esimerkiksi opiskeluterveydenhuollosta.

Unen kannalta on tärkeää sekä unen määrä että laatu. Nuorena unen tarve vaihtelee yleensä 8-9 tunnin välillä. Osa meistä saattaa nukkua yönsä heräilemättä ja osa taas heräilee yön aikana enemmän tai vähemmän. Jos unen aikana heräilee yhtenään, ei uni ole niin palauttavaa. Oletko pohtinut, mikä tuohon heräilyyn voisi olla syynä? Onko sinulla esimerkiksi jotain mieltä kuormittavia asioita, joita ehkä heräät pohtimaan öisin?

Hyvä yöuni rakennetaan oikeastaan päivän aikana. Esimerkiksi säännöllinen liikkuminen ja syöminen tukevat hyvää yöunta. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota puhelimella/ruutujen parissa vietettyyn aikaan ja rajoittaa niiden käyttöä erityisesti illalla. Unirytmi kannattaa pyrkiä pitämään säännöllisenä sekä arkena että viikonloppuna, eli mennä nukkumaan ja herätä suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä. Lisätietoa unesta voit lukea täältä.

Pohdit myös, voiko seksi auttaa nukkumaan paremmin. Joillekin seksi voi tuoda esimerkiksi rentoutuneen tunteen, mikä voi auttaa nukkumaan paremmin. Omaan uneen voi vaikuttaa positiivisesti myös erityisesti edellä mainituilla terveillä ja säännöllisillä elintavoilla.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua tilanteeseesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?