Tupakka
Nimimerkki: A

Voiko naapurin tupakalle haiseva hengitys ja vaatteet vaikuttaa terveyteeni?

Hei,

Asun talossa joka oli alunperin tarkoitettu perheen asuttavaksi. Siinä on kaksi kerrosta ja ilmanvaihto toimii siten että ilma tulee ulkoa ilmanvaihtokoneen läpi yläkertaan, josta se sitten kulkeutuu alas alakertaan, ja lopulta poistuu koneellisesti. Jossain vaiheessa asunto kuitenkin muutettiin yksiöiksi, eli yläkerrassa asuu naapuri ja minä asun alakerrassa toisena asukkaana. Molemmilla on omat lukitut ovet.

Olen huolestunut. Yläkerran naapuri on tupakoiva henkilö. Hän tupakoi ulkona noin 3-4 kertaa päivässä tupakointiin osoitetussa paikassa, eli itse taloon ei tule tupakansavua onneksi. Se kuitenkin huolestuttaa että olen kokenut muualla tilanteen jossa joku vieras henkilö on ollut tupakalla ulkona, sitten saapunut takaisin sisätilaan jossa minäkin olin, ja heidän hengitys sekä vaatteet haisevat tupakalle, aiheuttaen epämukavuutta. Tämä efekti sai minut ajattelemaan nykyistä tilannettani.

Vaikka yläkerran naapuri ei sinänsä tupakoi asunnon sisällä taikka tupakoi paikalla jossa tupakansavu kulkeutuisi ilmanvaihdon sisäänottoventtiiliin, niin voiko siitä olla silti terveysvaikutuksia jos asun asunnossa jossa yläkerran naapurin henkilön vaatteista tai hengityksestä jälkijäännökset tupakoinnista saattavat kulkeutua ilmaputkia pitkin minun asuntooni yhteisen ilmanvaihdon kautta?

Tunnen ahdistusta ja mietin pitäisikö minun muuttaa asunnosta pois?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Naapurisi toimii ohjeistuksen mukaan ja tupakoi sille osoitetussa paikassa eikä esimerkiksi asunnossa sisällä. Jos tupakansavu kulkeutuisi selkeästi naapuriasunnon sisältä tai ulkoa asuntoosi, olisi tässä tapauksessa syytä selvittää talonyhtiön ilmanvaihdon toimivuus.

Kertomasi mukaan kuitenkaan talon sisälle tupakansavu ei kulkeudu. Ei ole mitään syytä olettaa, että tupakoivan naapurisi hengityksen tai vaatteiden kautta kulkeutuisi haitallisia aineita asuntoosi. Vaatteiden tai hengityksen hajun voi toki kokea epämiellyttävänä, mutta selkeää haitta terveydellesi ei tästä aiheudu.

Jos kuitenkin koet, että tästä johtuva ahdistuneisuus jatkuu, on hyvä kääntyä esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Ahdistuneisuuteen voi vaikuttaa moni asia ja niiden syitä voi olla hyvä pohtia jonkun kanssa.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?