NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Anonyymi

Voiko naapurin tupakointiin puuttua?

Moi. Olisi kolme kysymystä tupakasta. Itse en polta mutta asun rivitalossa ja vieressä oleva naapuri polttaa tupakkaa ulko-ovensa edessä minkä takia välillä haistan vaimean tupakanhajun omaan asuntooni. Onko tuossa millaiset terveyshaitat? Onko tupakanhaju sama asia kuin savu? Entä voiko tuosta aiheutua materiaalivahinkoja? Olen nähnyt mitä tupakansavu saa aikaan esim. valkoisille tapeteille. Viimeinen kysymykseni koskee lakia. Onko olemassa mitään lakia mikä kieltää asuntojen ulko-ovien edessä polttamisen? Inhoan tuota hajua ja se saa voimaan pahoin.

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Onpa todella ikävä kuulla, jos naapurin tupakoinnista aiheutuu sinulle haittaa. Tupakansavu voi kulkeutua asuntoon esimerkiksi ilmanvaihtokanavien kautta. Tämä voi aiheuttaa sen, että asunnossa tuntuu tupakan haju. Varsinaisia materiaalivahinkoja tästä tuskin aiheutuu, mutta jos tupakointia tapahtuu pitkään voi mm. haju alkaa toki valitettavasti tuntua asunnossa pysyvämmin.

Kenenkään ei pitäisi joutua altistumaan passiivisen tupakoinnin haitoille omassa kodissaan tai missään muussakaan ympäristössä. Erityisesti pitkäaikainen ja toistuva passiivinen tupakointi, eli toisen polttaman tupakan savulle altistuminen, aiheuttaa pitkälti samoja terveyshaittoja kuin varsinainen tupakointi. Kuitenkaan kertaluontoiset tai muutamat altistumiset eivät vielä aiheuta pysyviä terveyshaittoja.

Suomen ASH on laatinut sivuilleen hyvän ohjeistuksen tällaisia tilanteita varten. Ongelmaan voidaan siis puuttua tupakkalain ja terveydensuojelulain määräysten nojalla. Suosittelenkin, että toimit näiden ohjeiden mukaisesti, jotta et enää jatkossa joudu kärsimään naapurin tupakoinnin aiheuttamista haitoista kotonasi. Ohjeistuksen löydät täältä.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?