Seksi
Nimimerkki: Kuiva ja kutisee

Voivatko limakalvot olla kuivat vaikka tulee valkovuotoa?

Voiko limakalvot olla kuivat vaikka tulee valkovuotoa? Minulla ollut kutinaa alapäässä, muttei muita oireita.

Hei,

Kyllä, limakalvot voivat olla kuivat, vaikka olisi valkovuotoa. Alapään kutina voi johtua siitä, että limakalvot ovat kuivat ja yleisimpiä syitä kuivumiselle on liiallinen tai liian voimakkailla pesuaineilla tehdyt alapääpesut, sekä esimerkiksi hankaava tai hautova vaatetus. Märkäinen tai haiseva valkovuoto etenkin yhdessä kutinan kanssa voi kieliä jostain tulehduksesta, esimerkiksi hiivatulehduksesta. Nämä ovat hyvin yleisiä vaivoja.

Voisit jatkossa huolehtia alapesut kerran päivässä pelkällä haalealla vedellä, ilman pesuaineita. Kutiseville alueille voit laittaa esimerkiksi tuoksutonta perusvoidetta tai limakalvoille tarkoitettua voidetta, joita voit kysyä apteekista. Kannattaa myös käyttää väljää vaatetusta, joka ei hankaa eikä haudo alapäätä. On hyvä myös välttää pikkuhousunsuojien käyttöä sekä alapään alueen karvojen ajelua, koska myös ne voivat aiheuttaa ja lisätä ihon ärsytystä.

Jos oireet, kuten kutina edelleen jatkuu, tai havaitset selkeästi ihottumaa, ja etenkin jos valkovuoto on epämääräisen tuntuista ja hajuista, suosittelemme varaamaan ajan lääkärille esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lääkäri on paras henkilö arvioimaan hoidon tarvetta tilanteessasi, jos itsehoito ei tunnu auttavan.

Oliko vastauksesta hyötyä?