Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Otso
Peniksen pesu esinahkan alta Pitäisikö koulussa liikuntatuntien jälkeen pestä myös esinahan alta? En ole tehnyt sitä tähän asti. Tuntuisi oudolta vetää esinahkaa taakse toisten poikien nähden. Pari poikaa...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Penis on hyvä pestä päivittäin vedellä. Pesun yhteydessä esinahka kannattaa vetää taakse, jotta saa pestyä kunnolla myös esinahan alta. Sinne voi kertyä smegmaa eli esinahkatalia, joka voi aiheuttaa hajua penikseen.

Omasta hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, joten sitä ei mitenkään tarvitse hävetä. Suihkussa kannattaa keskittyä oman kehon pesemiseen ja halutessaan kääntyä kohti suihkua, niin että saa hieman enemmän yksityisyyttä pesemiseen.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Guf
Peniksen peseminen vesipesulla esinahkan alta Minulla on niin pitkä esinahka, että se on ikään kuin kasassa pippelin päässä. Voiko siitä olla mitä haittaa seksissä? Itsetyydytys onnistuu hyvin, esinahka liikkuu...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvailusi perusteella esinahka kuulostaa normaalilta, eikä sillä ole vaikutusta seksin harrastamiseen. Peniksen jäykistyessä erektioon esinahka vetäytyy taaksepäin ja levossa esinahkaa voi olla enemmän rutussa pippelin päässä. Penis saavuttaa tyypillisesti lopullisen kokonsa vuoden tai kahden kuluttua murrosiän alettua, joten esinahkaan voi tulla vielä muutoksia.

Peniksen esinahan alle voi muodostua smegmaa eli esinahkatalia. Se on väriltään valkoista, rasvaista eritettä joka koostuu talista ja sen tarkoituksena on pitää penis kosteana. Tämä voi aiheuttaa myös hajua peniksessä. Pestäessä esinahka kannattaa vetää kokonaan taakse, jotta poimut puhdistuvat kunnolla. Suihkusaippua voi kuivattaa peniksen ihoa ja limakalvoja, joten yleisesti suositellaan, että vesipesu riittää. On olemassa myös intiimialueille tarkoitettua pesuainetta (pH alle 7), jota saa ihan normaalista kaupasta tai apteekista. Hinta vaihtelee muutamasta eurosta reiluun kymmeneen euroon.

Omasta hygieniasta on hyvä pitää huolta, joten ei tarvitse nolostua peseytymisestä muiden edessä. Suihkussa kannattaa keskittyä oman kehon pesemiseen ja halutessaan kääntyä kohti suihkua, jotta saa hieman enemmän yksityisyyttä peseytymiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kotlukka
Miksi esinahkani on liimautunut kiinni terskaan? Olen 13– vuotias poika, ja olen huomannut että esinahkani on ”liimautunut” terskaan paikoittain jollain haisevalla valkoisella aineella. Minusta näin ei pitäisi olla. Mitä voin...
Fressis

Moikka! Kysymyksesi koskee esinahkaasi, ja sitä, miksi se tuntuu olevan ”liimautunut” kiinni terskaan.

Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan peitossa. Viimeistään murrosiässä peniksen kasvaessa esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu. Esinahka voi olla toisilla kireämpi ja toisilla löysempi. Esinahan kireydestä ei tarvitse olla huolissaan, mikäli se ei aiheuta mitään haittaa, kuten kipua. Tärkeää olisi, että esinahka liikkuisi sen verran, että päivittäiset pesut esinahan alta onnistuisivat.

Kuvaat, että esinahkasi tuntuu olevan kuin liimattu terskaan ”jollain haisevalla valkoisella aineella”. Tämä aine on täysin normaalia eritettä, joka koostuu kuolleesta ihosolukosta ja esinahkatalista eli smegmasta. Smegman tarkoituksena on pitää penis kosteana, mutta se on hyvä pestä hellävaraisesti esinahan alta pois päivittäin. Jos smegmaa on kovettunut esinahan alle, voi sen pesussa käyttää apuna ihoöljyä. Pesussa ei tulisi käyttää saippuaa tai muitakaan pesunesteitä, elleivät ne ole intiimialueelle tarkoitettuja (pH alle 7), koska saippua kuivattaa ja ärsyttää intiimialueen herkkiä limakalvoja. Tavallisiin päivittäisiin pesuihin riittää lämmin vesi.

Mikäli sinua mietityttää vielä jokin asia tähän liittyen, voit kysyä tarkempaa neuvoa esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta.

Kivaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: mm
Mitä valkoinen töhnä häpyhuulissa on? Mulla jää jotain valkoista ’mönjää’ ulompien häpyhuulien väliin. Luulin alussa sitä vessapaperiksi, mutta onko mahdollista, että se on jotain muuta?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kyseessä voi olla kuivunutta valkovuotoa, tai häpyhuulten talirauhasten tuottamaa valkoista eritettä (smegmaa), jonka tehtävänä on pitää häpyhuulten iho pehmeänä ja suojata sitä hankaukselta.

Joskus vaalea kokkareinen valkovuoto, joka tarttuu seinämiin, on merkki hiivatulehduksesta. Hiivatulehduksessa oireina on myös kutina ja kirvely. Jos sinulla on siis myös kutinaa ja kirvelyä eikä aikaisempaa hiivatulehdusta, on hyvä ottaa yhteys lääkäriin.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?