Moi ja kiitos tärkeästä kysymyksestäsi!
Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia. Itsetuhoisuutta esiintyy noin 10-15 % nuorista ja eniten 15 – 19 -vuotiailla. Itsetuhoisuus itsessään ei ole sairaus, mutta usein taustalla on jokin mielenterveyden häiriö, johon on olemassa hoitoa. Kuvaamasi paha olo, itsearvostuksen vähentyminen ja jaksamattomuus yhdistettynä itsetuhoisiin ajatuksiin voisivat viitata esimerkiksi masennukseen. Itsetuhoisuus on oire, joka on aina otettava vakavasti ja taustalla mahdollisesti olevia syitä on hoidettava. Hyvä asia on se, että nuorten toipumisennuste monista mielenterveyshäiriöistä on toiveikas. Synkimpinä hetkinä asiat voivat tuntua olevan täysin umpikujassa ja olo voi olla epätoivoinen. Aina on kuitenkin toivoa siitä että vaikeistakin asioista voi päästä eteenpäin.
Kannustaisin sinua siis hakeutumaan avun piiriin. Olet hienosti tunnistanut, että sinulla on paha olla ja olet lähtenyt etsimään väylää saada apua vakaviin oireisiisi. Hienoa, että pyysit apua tätä kautta – nyt on tärkeä ottaa seuraava askel kohti tilannearviota terveydenhuollossa. Joskus jo pelkästään pahasta olosta kertominen voi helpottaa oloa vähän, ja jatkotoimien tarvetta voidaan arvioida terveydenhuollossa. Sopivalla hoidolla ja muilla tarvittavilla toimilla oloasi voidaan helpottaa ja nämä tuntemukset kyllä väistyvät. Tärkeintä on, että et jää yksin.
Jos sinulla on joku luotettava aikuinen lähipiirissäsi, aloita kertomalla voinnistasi hänelle. Hätätilanteessa hakeudu lähimpään terveydenhuollon päivystykseen tai soita 112. Voit myös aloittaa soittamalla esimerkiksi Mieli ry:n Kriisipuhelimeen 09 25250111 tai laittamalla viestiä Sekaisin-chatissä.
Asiat järjestyvät kyllä! Pidä huolta itsestäsi, olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3
Hei ja kiitos meille lähettämästäsi viestistä. Olen pahoillani, jos aiempaan viestiisi ei ole joko vastattu, tai vastaus ei ole tuonut toivottua apua tilanteeseen. Viestissäsi kerrot todella pahasta olosta ja itsetuhoisista ajatuksista. Tilanteesi kuulostaa sellaiselta, joka ei parane ilman apua. Nyt on siis todella tärkeää, että haet ja otat vastaan avun. Pahaa oloa ei voi ottaa toiselta pois, jos toinen ei ole itse siihen valmis. Niinpä sinun käsissäsi on se, että olet valmis ottamaan apua vastaan.
Myös kavereiden saaminen helpottuu, kun ensin voi itse hyvin. Jos kokee itsensä kovin arvottomaksi ja huonoksi, on ystävystyminen vaikeaa. Niinpä ensin olisi hyvä saada tukea siihen, että opit näkemään oman arvokkuutesi. Siihen tarvitset aikuisen apua.
Tiedäthän, että nuorten hyvinvointi on aikuisten vastuulla? On liikaa vaadittu, että näin isoja asioita joutuisi kannattelemaan kovin nuorena yksin. Avun pyytäminen ja omasta tilanteesta puhuminen on varmasti vaikeaa, mutta on hyvin tärkeää, että et jää pahan olon kanssa nyt yksin. Jos läheisille aikuisille puhuminen jännittää, tai et tiedä kenelle jutella, käy juttelemassa nimettömänä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa tai chatissa tai nuorille tarkoitetussa Sekasin-chatissa. Molemmat ovat auki joka ilta, Sekasin-chat jopa päivisin, joten käy kokeilemassa saman tien.
Rohkeutta avun vastaanottamiseen, sinä ansaitset voida hyvin.
Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.
Viestistäsi välittyy, että sinun on hyvin paha olla ja mielessäsi on käynyt itsesi vahingoittaminen. Kun oma olo on huono, on hyvin hankala nähdä ympärillä mitään hyvää. Tällöin voi helposti tuntua myös siltä, että kukaan ei toivo itselle hyvää, tai ympärillä olevat ihmiset eivät välitä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sinulla on varmasti ympärillä ihmisiä, joille olet tärkeä ja jotka eivät halua sinua menettää.
Kun oman pahan olon kanssa jää yksin pitkäksi aikaa, voi siitä olla hyvin hankala päästä eroon. Onkin siis tärkeää, että saat apua pikimmiten. Avun pyytäminen ja omasta tilanteesta puhuminen voi tuntua vaikealta. On kuitenkin hyvin tärkeää, että et jää pahan olon kanssa yksin. Jos läheisille aikuisille puhuminen jännittää, voi jutella asiasta aikuisten kanssa myös nimettömänä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa tai chatissa. Chat on auki joka ilta, joten voit käydä kokeilemassa vaikka jo tänään.
Kouluvuotesi on vasta alussa ja edessä on vielä monta uutta kokemusta ja mahdollisuuksia tutustua uusiin kavereihin. Se miltä sinusta tuntuu nyt, ei siis tarkoita sitä, että siltä tulisi tuntumaan aina, vaan uusien kokemusten ja ihmisten myötä olosi voi hyvinkin todennäköisesti muuttua paremmaksi. Omaa oloa parantaa, kun ympäröi itsensä ihmisillä ja asioilla, jotka tuovat hyvää mieltä. Jos siis mahdollista, niin vältä viettämästä aikaa sellaisten ”kavereiden” kanssa, jotka eivät oikeasti paranna oloasi. Omassa koulussasi tai nuorisotoiminnassa voi olla myös erilaista harrastustoimintaa, jonka kautta voi löytyä uusia kavereita. Kannattaa kysyä opettajalta näistä lisää.
Se, että laitoit meille viestiä, kertoo, että sinussa on valtavasti voimaa ja sisimmässäsi halua voida paremmin. Rohkeutta sinulle, uskalla luottaa siihen, että asiat kääntyvät parempaan suuntaan – sinä ansaitset voida hyvin.