Aurinko

UV-strålning so what – Eller varför måste man skydda sig mot solens UV-strålning?

Om huden exponeras för UV-strålning under en lång tid och huden blir bränd ökar risken för att insjukna i hudcancer.

UV-strålning so what – Eller varför måste man skydda sig mot solens UV-strålning?

Cancer orsakad av solen är en risk som inte är värd att ta

Den viktigaste riskfaktorn för hudcancer är exponering för UV-strålning. Risken för de vanligaste hudcancerformerna, dvs. skivepitelcancer och basalcellscancer ökar om man försöker nå en jämn solbränna året runt. Det är bra att förstå att man kan insjukna i cancer även om huden aldrig skulle bli bränd.

Även melanom är en cancer som orsakas av UV-strålning. Om huden blir bränd upprepade gånger i barndomen och ungdomen, ökar melanomrisken i vuxen ålder. Även om sjukdomen är vanligare bland vuxna, kan också unga insjukna i melanom.

En god nyhet är att upp till 95 procent av hudcancerfallen kan förhindras genom rätt skydd. Det är jättelätt att skydda sig: vid soligt väder ska du välja kläder som skyddar huden, hålla dig i skuggan mitt på dagen och använda solskyddskräm. Läs mer här om när det gäller att skydda sig mot solen.

Förutom cancerrisken finns det också andra goda skäl att skydda sig mot solen:

En solbränd hud är skadad

Många vill gärna ha en vacker solbränna på somrarna. Det trista är dock att det inte är hälsosamt med en ordentlig solbränna – tvärtom. En solbränd hud vittnar om att hudens yttre lager, överhuden, är skadat. Syftet med solbrännan, dvs. pigmentförändringen i huden, är att skydda de djupare hudlagren mot skadlig UV-strålning. Även en brunbränd hud behöver solskydd, eftersom solbrännan inte ger ett komplett skydd mot UV-strålning.

Om huden blivit bränd kan den vara öm i flera dagar

Om huden blivit bränd i solen kan den vara knallröd – och göra ont länge. Därför är det bäst att skydda huden, så att man inte behöver hoppa över en god natt sömn, träning eller simtur på grund av att huden ömmar.

Solen gör att huden åldras

En långvarig exponering för solens UV-strålning gör att huden åldras, även om den inte skulle bli bränd.  Solens UV-strålning skadar hudens elastan, och över tid förlorar huden sin spänst, blir rynkig och börjar se äldre ut än vad den är. Rynkorna förblir inte dolda, utan de uppstår på ställen där UV-strålningen kan göra mest skada: i ansiktet, nacken och på händerna. Ibland kan också mer permanenta mörka fläckar uppstå på huden. Sådana pigmentfläckar kan vara trista minnen från att solen har skadat pigmentet permanent. Pigmentfläckar är emellertid inte samma sak som hudcancer. Om du oroar dig över en synlig pigmentförändring eller en fläck, gör du klokt i att vända dig till en läkare.

Katso myös

Artikkeli
Aurinko

#dinhud är din enda hud – lyssna på den

Skydd mot solen är inte bara förnuftigt, utan också verkligen viktigt. Lyckligtvis är det också väldigt enkelt att göra det. Så här gör du.

Artikkeli
Aurinko

Känn din hudtyp, skydda dig rätt

Det är lätt att känna igen sin hudtyp, och det hjälper dig skapa en uppfattning om hur mycket skydd mot solen du behöver.

Artikkeli
Aurinko

Sommaren varar inte för evigt – när gäller det att skydda sig mot solen?

Skydd mot solen hör inte bara till gassande sommardagar eller semesterresor. UV-indexet berättar snabbt när UV-strålningen är stark och huden behöver skydd.