Aurinko

#dinhud är din enda hud – lyssna på den

Skydd mot solen är inte bara förnuftigt, utan också verkligen viktigt. Lyckligtvis är det också väldigt enkelt att göra det. Så här gör du.

#dinhud är din enda hud – lyssna på den

Skugg

Det är bäst att vistas i skuggan vid klart väder. Att undvika den härliga, men bedrägliga hettan mitt på dagen minskar effektivt mängden UV-strålning som träffar huden. Visste du förresten att du får ungefär hälften av dagens UV-dos mellan klockan 11 och 15? Du kan undvika det värsta solgasset om du tar din löprunda tidigt på morgonen eller väljer ett svalkande kvällsdopp i stället för en beachtur mitt på dagen.

#dinhud behöver skugga

Kläder

är det bästa skyddet mot solen. Ta på dig en skjorta när det är hett, eftersom du kan bränna huden och skada den för resten av livet om du går lättklädd eller med en bar kropp. Kom också ihåg kepsen och solglasögonen så är stilen (och solskyddet) komplett!

#dinhud vill inte brynas

Skyddsfaktor

Huden älskar en ordentlig skyddsfaktor. Ju högre skyddsfaktor solkrämen har, desto bättre – vid soligt väder minst 30. Skyddsfaktorn anger produktens effekt, men bara en effektiv kräm räcker inte till. Ju längre man vistas i solen, desto mer UV-strålning får huden, trots krämen. Krämen skyddar huden mot den påfrestning som UV-strålningen orsakar och minskar strålningens inverkan på huden, men hindrar inte den helt. Kom ihåg att applicera mer kräm under dagen, särskilt efter att du simmat.

#dinhud älskar skyddsfaktorn

Vatten

Vatten svalkar när det är hett. När vädret är varmt och solen gassar behöver kroppen extra mycket vätska. För att du inte ska glömma dricka är det bra att du har med dig en dricksflaska – du kan fylla på den om och om igen med friskt, kallt vatten.

#dinhud – lyssna på den

#dinhud är Strålsäkerhetscentralens (STUK) kampanj som uppmuntrar människor att skydda sig mot solen. I kampanjen medverkar också Fressis och Meteorologiska institutet.

STUK är en myndighet inom Social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde som övervakar strål- och kärnsäkerheten i Finland. STUKs mål är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna mot strålningens skadliga konsekvenser.

Katso myös

Artikkeli
Aurinko

Sommaren varar inte för evigt – när gäller det att skydda sig mot solen?

Skydd mot solen hör inte bara till gassande sommardagar eller semesterresor. UV-indexet berättar snabbt när UV-strålningen är stark och huden behöver skydd.

Artikkeli
Aurinko

Känn din hudtyp, skydda dig rätt

Det är lätt att känna igen sin hudtyp, och det hjälper dig skapa en uppfattning om hur mycket skydd mot solen du behöver.

Artikkeli
Aurinko

UV-strålning so what – Eller varför måste man skydda sig mot solens UV-strålning?

Om huden exponeras för UV-strålning under en lång tid och huden blir bränd ökar risken för att insjukna i hudcancer.

Video
Aurinko

Millainen on sun auringolta suojautumisen outfit?

Vaikuttajat MolyBros-duo jalkautuvat nuorison keskuuteen. Videolla nähdään erilaisia aurinkotyylejä. Oikeita ja vääriä.

Säteilyturvakeskus STUK