Aurinko

Känn din hudtyp, skydda dig rätt

Det är lätt att känna igen sin hudtyp, och det hjälper dig skapa en uppfattning om hur mycket skydd mot solen du behöver.

Känn din hudtyp, skydda dig rätt

Hos somliga blir huden lätt bränd, medan andra tål mycket sol. Hur länge man kan vistas i solen utan att bli bränd är individuellt. När du känner till din hudtyp blir det lättare att välja rätt skydd. När man njuter av solen är det värt att minnas att en solbränna inte härdar huden. Solbrännan påverkar inte heller i någon större grad den tid som man kan vistas i solen utan att bli bränd. Därför behöver också en brunbränd hud alltid skydd.

Se de bästa sätten för att skydda sig mot solen här.

Det finns sex olika hudtyper

Människor kan grovt delas in i sex olika hudtyper efter hur väl huden tål sol.

Få av oss hör tydligt till bara en hudtyp

Du kan enkelt bedöma din hudtyp genom att svara på två frågor:

  • Blir din hud alltid bränd i början av sommaren de första gångerna du vistas i solen?
  • Blir du brunbränd efter att du vistats i solen?

De som hör till den första hudtypen har mycket ljus hud, ofta rött hår och fräknar. Deras hud blir lätt bränd och de blir inte alls brunbrända, och deras hud behöver mycket skydd mot solen. De som hör till den andra hudtypen har ljus hud och ofta blont hår. De har blå eller gröna ögon, och de blir ofta brända i solen och lite brunbrända. Människor som hör till dessa två hudtyper har större risk än andra att insjukna i hudcancer.

Människor med brunt hår och grå eller bruna ögon hör i allmänhet till den tredje hudtypen. De tål solen relativt väl, blir ibland brända och lätt brunbrända. Även om huden skulle bli bränd mer sporadiskt, så är det viktigt för dem som hör till den andra och tredje hudtypen att skydda huden mot solen.

Den fjärde hudtypen är ljusbrun och de som hör till den har ofta bruna ögon och brunt hår. De blir bara sällan brända. De som hör till den femte och sjätte hudtypen har mörk hud och mörkt hår. De tål solen väl, och har en liten risk för hudcancer.

Katso myös

Artikkeli
Aurinko

UV-strålning so what – Eller varför måste man skydda sig mot solens UV-strålning?

Om huden exponeras för UV-strålning under en lång tid och huden blir bränd ökar risken för att insjukna i hudcancer.

Artikkeli
Aurinko

Sommaren varar inte för evigt – när gäller det att skydda sig mot solen?

Skydd mot solen hör inte bara till gassande sommardagar eller semesterresor. UV-indexet berättar snabbt när UV-strålningen är stark och huden behöver skydd.

Artikkeli
Aurinko

#dinhud är din enda hud – lyssna på den

Skydd mot solen är inte bara förnuftigt, utan också verkligen viktigt. Lyckligtvis är det också väldigt enkelt att göra det. Så här gör du.