Aurinko

Sommaren varar inte för evigt – när gäller det att skydda sig mot solen?

Skydd mot solen hör inte bara till gassande sommardagar eller semesterresor. UV-indexet berättar snabbt när UV-strålningen är stark och huden behöver skydd.

Sommaren varar inte för evigt – när gäller det att skydda sig mot solen?

UV-indexet är en enkel indikator för när UV-strålningen är stark. UV-strålningens styrka påverkas särskilt av klockslaget, årstiden, höjden från havsnivån och platsen på jorden. Ju högre UV-indexet är, desto snabbare blir huden bränd. Det är också värt att komma ihåg att huden kan bli bränd vid andra tider än på sommaren.

Tips: Du kan kontrollera dagens UV-index på Meteorologiska institutets webbplats. När det är tre eller högre behöver huden skydd. Visste du att gränsen överskrids i allmänhet varje dag på sommaren i Finland? Se de bästa sätten för att skydda sig mot solen här.

Minusgrader eller moln på himlen – #dinhud behöver ändå solskydd

Trots att UV-indexet är som högst under soliga sommardagar, så kan huden bli bränd också på vintern eller vid mulet väder. UV-strålningen är starkast mitt på dagen, då solen står högt på himlen. En del av strålningen tränger också igenom ett tunt molnlager. Omgivningen påverkar också strålningens styrka: vatten, sand och snö reflekterar solstrålarna och stärker UV-strålningsexponeringen. På stranden, till sjöss och på snö tackar din hud när du skyddar den ordentligt.

Skydda huden när UV-indexet är tre eller högre. Ju högre UV-index, desto mer skydd behöver din hud.

Ju högre upp på himlen solen skiner, desto starkare är UV-strålningen. Därför ska du söka dig i skuggan i middagssolen.

Huden kan bli bränd också vid halvmulet väder.

På sandstränder, nära vatten och på snö stärks UV-strålningen – kom alltså ihåg solskyddet på snö på våren, till sjöss och på stranden.

När du ligger i solen får huden en större dos UV-strålning än när du rör på dig. Din hud tackar när du inte grillar den i solen.

I sydliga semestermål är UV-strålningen starkare än i Finland. Även i bergen är UV-strålningen starkare än vid havsnivå. Packa med dig solskyddskrämen för semesterresan och kom ihåg skugga, kläder och solglasögon.

UV-strålningen i solarier är mycket starkare än solens strålning och därför är den också mycket skadlig. Det är bäst att undvika att använda solarier.

Katso myös

Artikkeli
Aurinko

#dinhud är din enda hud – lyssna på den

Skydd mot solen är inte bara förnuftigt, utan också verkligen viktigt. Lyckligtvis är det också väldigt enkelt att göra det. Så här gör du.

Artikkeli
Aurinko

Känn din hudtyp, skydda dig rätt

Det är lätt att känna igen sin hudtyp, och det hjälper dig skapa en uppfattning om hur mycket skydd mot solen du behöver.

Artikkeli
Aurinko

UV-strålning so what – Eller varför måste man skydda sig mot solens UV-strålning?

Om huden exponeras för UV-strålning under en lång tid och huden blir bränd ökar risken för att insjukna i hudcancer.